ΚΟΣΜΟΣ

Νέες απειλές Ερντογάν: Θα γεμίσουμε την Ευρώπη με 3 εκατ. πρόσφυγες

Νέες απειλές Ερντογάν: Θα γεμίσουμε την Ευρώπη με 3 εκατ. πρόσφυγες

Τούρκοι αξιωματούχοι, επανειλημμένως έχουν απειλήσει να διαλύσουν τη συμφωνία για το Προσφυγικό αν οι Βρυξέλλεςδεν καταργήσουν μέχρι το τέλος του έτους τη βίζα για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να επισκέπτονται την Ευρώπη.

Νέες έμμεσες απειλές από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την Ευρώπη, καθώς απειλεί και πάλι με ακύρωση της συμφωνίας που έχει συνάψει για το Προσφυγικό με την Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας πως «αν ανοίξουν τα σύνορα της Τουρκίας, η Ευρώπη δεν θα ξέρει τι να κάνει με 3 εκατ. πρόσφυγες, που θα εισέλθουν στο έδαφός της».

«Αυτή τη στιγμή η Τουρκία έχει 3 εκατ. Σύρους πρόσφυγες. Αυτοί μπορούν να πάνε στην Ευρώπη ακόμη και με τα πόδια. Και την ώρα που εμείς τους φροντίζουμε, η ΕΕ είναι υποχρεωμένη να μας συνδράμει. Αν αυτοί οι πρόσφυγες κατευθυνθούν προς την Ευρώπη, τι θα κάνει η ΕΕ; Θα πάθει πανικό. Τώρα δεν θέλει 100 ή 500 άτομα», είπε ο Ερντογάν.

Να σημειωθεί ότι πριν από μερικές ημέρες, η Κομισιόν δημοσίευσε την έκθεσή της για την Τουρκία στην οποία διαπιστώνει σοβαρά βήματα προς τα πίσω στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ γίνεται συζήτηση για επαναφορά της θανατικής ποινής μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Η σύγκρουση επιδεινώνεται και από άλλα ζητήματα. Η ΕΕ επικρίνει την Τουρκία για την πάταξη αξιωματούχων και δημοσιογράφων που φέρονται να συνδέονται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορήθηκε για τη διοργάνωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο.

Σε συνέντευξή του στο Al Jazeera, ο Ερντογάν υπενθύμισε την υπόσχεση -όπως είπε- της ΕΕ να δώσει 3 δισεκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία τον Ιούνιο. «Από όσο θυμάμαι, μέχρι τώρα η ΕΕ μας έχει δώσει μόλις 250-300 εκατομμύρια», σημείωσε.

Σχετικές ειδήσεις