ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Εξαιρετικός υποψήφιος για τη θέση του προέδρου ο Στάινμαϊερ

Μέρκελ: Εξαιρετικός υποψήφιος για τη θέση του προέδρου ο Στάινμαϊερ

Ως έξοχο υποψήφιο για τη θέση του προέδρου της χώρας, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν νωρίτερα το κόμμα της, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) και το αδελφό κόμμα της Βαυαρίας, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) να στηρίξουν τον επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας για το αξίωμα αυτό, χαρακτήρισε τον υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

«Σε μια εποχή που υπάρχει αναβρασμός και αστάθεια στον κόσμο, το να στέλνουμε ένα μήνυμα σταθερότητας –με την υποστήριξη της υποψηφιότητας του Στάινμαϊερ από τους συντηρητικούς– είναι κατά την άποψή μου σωστό και σημαντικό», δήλωσε χαρακτηριστικά η καγκελάριος.

Σημειώνεται ότι το κόμμα της Μέρκελ ήλπιζε να προωθήσει ένα δικό του υποψήφιο για τη θέση που θα μείνει κενή τον Μάρτιο, όταν αποσυρθεί ο νυν πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ, αλλά επέλεξε τελικά να στηρίξει τον Σοσιαλδημοκράτη Στάινμαϊερ για να αποφύγει μια μακρά διαμάχη με το SPD, τον εταίρο του στον κυβερνητικό συνασπισμό…

Υπενθυμίζεται ότι έπειτα από αδιέξοδο εβδομάδων, το κόμμα της καγκελαρίου Μέρκελ, η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) και η σύμμαχός της στη Βαυαρία Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU) αποφάσισαν τελικά σήμερα να υποστηρίξουν τον υποψήφιο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).

Η πολιτική παράδοση στη Γερμανία θέλει τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού να συμφωνήσουν επί μίας κοινής υποψηφιότητας για την προεδρία, μίας προσωπικότητας που να αίρεται επάνω από τις πολιτικές των κομμάτων και να εκπροσωπεί την ηθική συνείδηση της χώρας.

Αυτό που συνέβη κατά την εκλογή του Γιόακιμ Γκάουκ, ενός πρώην αντιφρονούντα της κομμουνιστικής Ανατολικής Γερμανίας, που αποφάσισε να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα και η θητεία του λήγει τον Μάρτιο 2017.

Ο νέος πρόεδρος θα εκλεγεί στις 12 Φεβρουαρίου από το Κοινοβούλιο και τους εκπροσώπους των 16 ομόσπονδων κρατιδίων.

Η Μέρκελ καλεί τους πολίτες της χώρας της να παραμείνουν «ανοιχτόμυαλοι»

Παράλληλα, η καγκελάριος της Γερμανίας προέτρεψε τους Γερμανούς να υπερασπιστούν την «ανοιχτόμυαλη» πολιτική της χώρας τους, προειδοποιώντας ότι η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ που διεξήχθησαν την περασμένη εβδομάδα ενδέχεται να εκτραχύνει τον διάλογο για την κρίση των προσφύγων στην Ευρώπη.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταγγείλει, χαρακτηρίζοντας «παρανοϊκή», την πολιτική της Μέρκελ, που είχε αποτέλεσμα την άφιξη ενός εκατομμυρίου προσφύγων και πλέον στη χώρα της, ενώ έχει υποστηρίξει πως αύξησε την εγκληματικότητα στη Γερμανία.

«Τώρα όλοι καλούμαστε να ανοίξουμε τα χαρτιά μας και να προχωρήσουμε στην έπαρση της σημαίας μας, αυτής μιας Γερμανίας με ανοιχτό μυαλό», δήλωσε η Μέρκελ ερωτηθείσα για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η εκλογική νίκη του Τραμπ στον διάλογο για την κρίση των προσφύγων και των μεταναστών.

«Η αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπινου όντος είναι απαραβίαστη—ανεξαρτήτως θρησκείας, προέλευσης, σεξουαλικού προσανατολισμού και άλλων χαρακτηριστικών, όπως είναι για παράδειγμα το φύλο. Αυτό μας κατευθύνει. Αυτό επίσης υπερασπιζόμαστε», συνέχισε η συντηρητική καγκελάριος.

Η Μέρκελ θεωρείται βέβαιο ότι θα διεκδικήσει τέταρτη θητεία στην καγκελαρία στις ομοσπονδιακές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο του 2017 και παρότι οι συντηρητικοί έχουν προβάδισμα 10% έναντι του πλησιέστερου κόμματος, η πολιτική της έναντι των προσφύγων και των μεταναστών έχει οργίσει μια μερίδα των ψηφοφόρων.

Το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο έχει κλιμακώσει τη ρητορική του εναντίον των μεταναστών και των προσφύγων, αποσπά ψήφους από τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας σε τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις.

Σχετικές ειδήσεις