ΚΟΣΜΟΣ

Έκκληση Ομπάμα: Να σταματήσουν άμεσα οι σφοδροί βομβαρδισμοί στο Χαλέπι

Έκκληση Ομπάμα: Να σταματήσουν άμεσα οι σφοδροί βομβαρδισμοί στο Χαλέπι

Οι συνοικίες των ανταρτών στο Χαλέπι της βόρειας Συρίας σφυροκοπούνται από δυνάμεις του πυροβολικού. Είναι οι σφοδρότεροι βομβαρδισμοί εδώ και δύο χρόνια, ένδειξη της βούλησης του συριακού καθεστώτος να ανακτήσει τον έλεγχο όλης της πόλης.

Στο Βερολίνο, οι μεγάλοι ευρωπαίοι ηγέτες και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απηύθυναν έκκληση για "άμεση διακοπή" των επιθέσεων εναντίον του τομέα που ελέγχεται από τους αντάρτες στο Χαλέπι.

Η επιχείρηση που διεξάγεται στον ανατολικό Χαλέπι άρχισε την Τρίτη και οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις βομβάρδισαν αρκετές συνοικίες.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του AFP στον τομέα που ελέγχουν οι αντάρτες, ουδέποτε τα τελευταία δύο χρόνια το πυροβολικό του συριακού στρατού δεν σφυροκόπησε με τέτοια δριμύτητα, με ρουκέτες που πέφτουν κάνοντας φοβερό θόρυβο και εκρήξεις που κάνουν το έδαφος να σείεται.

Χθες βράδυ, ένα νοσοκομείο στη συνοικία Μάαντι βομβαρδίστηκε και τέθηκε εκτός λειτουργίας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ιατρική πηγή ανέφερε ότι "ένα μέρος του νοσοκομείου καταστράφηκε και δύο ασθενείς σκοτώθηκαν". Άλλοι άρρωστοι τραυματίστηκαν καθώς και μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού.

Νωρίτερα, βομβαρδισμοί κατέστρεψαν ολοσχερώς το αρχηγείο της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας στο Μπαμπ αλ-Νάιραμπ, άλλη συνοικία του τομέα που ελέγχεται από τους αντάρτες, σύμφωνα με έναν διασώστη.

Ο ανταποκριτής του AFP στο ανατολικό Χαλέπι μεταδίδει ότι τα σχολεία πιθανόν θα μείνουν κλειστά σήμερα και αύριο σε αυτή την πλευρά της πόλης, λόγω των σφοδρών βομβαρδισμών.

Ελικόπτερα έριχναν χθες βαρέλια γεμάτα από εκρηκτικά εναντίον διαφόρων συνοικιών των ανταρτών στην πρώην οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας που έχει γίνει το μεγαλύτερο μέτωπο μιας σύγκρουσης η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή 300.000 και πλέον ανθρώπων από το 2011.

Οι αντάρτες από την πλευρά τους εκτόξευσαν 15 ρουκέτες στην ελεγχόμενη από τις κυβερνητικές δυνάμεις πλευρά της πόλης, σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους, ανάμεσά τους δύο κοριτσάκια.

Από την Τρίτη που επαναλαμβάνονται οι βομβαρδισμοί, έπειτα από μια διακοπή ενός μήνα, τουλάχιστον 65 άμαχοι έχουν σκοτωθεί σε βομβαρδισμούς των κυβερνητικών δυνάμεων, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Οι κάτοικοι του ανατολικού Χαλεπίου παραμένουν μέσα στα σπίτια τους. Πολιορκημένοι εδώ και τέσσερις μήνες, δεν μπορούν να λάβουν καμιά ανθρωπιστική βοήθεια. Οι αποθήκες των τοπικών μκο είναι άδειες και οι πολίτες που μαστίζονται από την πείνα πραγματοποίησαν επίθεση αυτή την εβδομάδα στις αποθήκες του δημοτικού συμβουλίου των ανταρτών, σύμφωνα με το AFP.

Σχετικές ειδήσεις