ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Ισχυρή έκρηξη στην Καμπούλ – Τουλάχιστον 28 οι νεκροί της τρομοκρατικής επίθεσης

Αφγανιστάν: Ισχυρή έκρηξη στην Καμπούλ – Τουλάχιστον 28 οι νεκροί της τρομοκρατικής επίθεσης

Βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχθηκε σήμερα (21/11) μέσα σε κατάμεστο από πιστούς σιιτικό τέμενος στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 28 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 45, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

Ο δράστης εισήλθε στο τέμενος Μπακίρουλ Όλουμ στη διάρκεια θρησκευτικής τελετής 40 ημέρες μετά την Ασούρα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως είπε ο Φραϊντούν Ομπάιντι της αστυνομίας της Καμπούλ, ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί.

«Είδα ανθρώπους να ουρλιάζουν αιμόφυρτοι», δήλωσε ένας επιζήσας της επίθεσης στον τηλεοπτικό σταθμό του Αφγανιστάν Ariana.

Ο ίδιος είπε ότι περίπου 40 νεκροί και 80 τραυματίες είχαν απομακρυνθεί από τον τόπο της επίθεσης πριν ακόμη φθάσουν τα σωστικά συνεργεία, αλλά η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώνεται από ανεξάρτητη πηγή.

Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι επιδιώκουν την εγκαθίδρυση του ισλαμικού νόμου από το 2001, όταν απομακρύνθηκαν από την εξουσία, αρνήθηκαν την όποια ανάμειξη στην επίθεση. «Ποτέ δεν επιτεθήκαμε σε τεμένη καθώς δεν είναι στο πρόγραμμά μας», είπε ο κυριότερος εκπρόσωπος του κινήματος, ο Ζαμπιουλάχ Μουτζάχιντ.

Η θρησκευτική βία μεταξύ σουνιτών και σιιτών μουσουλμάνων δεν είναι συχνό φαινόμενο στο Αφγανιστάν --μία χώρα ως επί το πλείστον σουνιτική-- αλλά η επίθεση αυτή υπογραμμίζει την νέα διάσταση που μπορεί να προσδώσει στην πολυετή σύγκρουση η αυξανόμενη εθνική ένταση.

Ο επικεφαλής της αφγανικής κυβέρνησης Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ καταδίκασε την επίθεση χαρακτηρίζοντάς την ένδειξη βαρβαρότητας, αλλά είπε ότι το Αφγανισταν δεν πρέπει να πέσει θύμα «εχθρικών σχεδίων που μας χωρίζουν με ετικέτες». «Η επίθεση αυτή είχε στόχο αθώους πολίτες -περιλαμβανομένων παιδιών- σε έναν ιερό χώρο. Είναι έγκλημα πολέμου και ενέργεια κατά του ισλάμ και της ανθρωπότητας», έγραψε ο ίδιος στον λογαριασμό του στο Twitter.

Τον Ιούλιο, περισσότεροι από 80 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση που εξαπέλυσαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) με στόχο διαδήλωση της κυρίως σιιτικής μειονότητας Χαζάρα.

Σχετικές ειδήσεις