ΚΟΣΜΟΣ

Νέα τραγωδία στη Μεσόγειο: Oκτώ νεκροί μετανάστες - Τουλάχιστον 1300 διασώθηκαν

Νέα τραγωδία στη Μεσόγειο: Oκτώ νεκροί μετανάστες - Τουλάχιστον 1300 διασώθηκαν

Οι μετανάστες επέβαιναν σε πέντε φουσκωτές λέμβους και επτά βάρκες και διασώθηκαν χάρη στην κινητοποίηση της ιταλικής ακτοφυλακής, ενός πλοίου που έχει ενταχθεί στο μηχανισμό της ναυτικής δύναμης της ΕΕ στη Μεσόγειο (EUNAVFOR MED) και σε μονάδες τριών μη κυβερνητικών οργανισμών.

Τουλάχιστον οκτώ μετανάστες ανασύρθηκαν νεκροί στη διάρκεια των επιχειρήσεων που οδήγησαν στη διάσωση 1.397 ανθρώπων ανοικτά της Λιβύης και πολλοί άλλοι φέρονται ως αγνοούμενοι, ανακοίνωσαν σήμερα η ιταλική ακτοφυλακή και μια μκο.

Σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής εντόπισε επτά νεκρούς σε μια λαστιχένια λέμβο, ενώ η μαλτέζικη μκο Moas εντόπισε έναν νεκρό σε μιαν άλλη, όπου οι επιζώντες έκαναν λόγο για «πολλούς αγνοουμένους».

Αυτή η νέα τραγωδία σημειώνεται έπειτα από μια μαύρη εβδομάδα με απολογισμό τουλάχιστον 18 νεκρούς και 340 αγνοούμενους, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των θυμάτων στη Μεσόγειο να ανέλθει σε τουλάχιστον 4.655 ανθρώπους φέτος, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR).

Συνολικά οι διασώστες επενέβησαν από χθες βράδυ έως σήμερα το μεσημέρι για τη διάσωση μεταναστών που επέβαιναν σε σαπιοκάραβα σε 11 περιπτώσεις, ανάμεσά τους ένα ξύλινο σκάφος στο οποίο επέβαιναν 450 έως 500 άνθρωποι, πολλές υπερφορτωμένες λαστιχένιες λέμβοι και τουλάχιστον δύο μικρές ξύλινες βάρκες στις οποίες επέβαιναν δεκάδες άνθρωποι.

Αφού συμμετείχαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας σε πολλές επιχειρήσεις πάνω στο σκάφος Responder, οι διασώστες της Moas ανακάλυψαν το πρωί μια μισοβυθισμένη λέμβο στην οποία επέβαιναν δεκάδες άνθρωποι που είχαν περάσει πολλές ώρες στο νερό.

«Οι γιατροί κατάφεραν να επαναφέρουν πολλούς ανθρώπους που είχαν πάθει υποθερμία, αλλά για έναν ήταν πολύ αργά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μαρία Τερέζα Σέτε, εκπρόσωπος της Moas.

Υπό το κράτος του σοκ, οι επιζώντες αυτοί διηγήθηκαν ότι είδαν πολλούς από τους συνταξιδιώτες τους να πνίγονται μπροστά στα μάτια τους ωστόσο δεν είναι ακόμα δυνατό να προσδιοριστεί ο αριθμός των αγνοουμένων.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Ερυθρό Σταυρό, που παρέχει ιατρική βοήθεια πάνω στο Responder, οι επιζώντες δήλωσαν ότι είναι Σύροι, Παλαιστίνιοι Σουδανοί, Λιβανέζοι. Ανάμεσά τους και ένα κοριτσάκι που έχασε τη μητέρα του.

Σχετικές ειδήσεις