ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Το Χαλέπι «έπεσε» - Αποσύρονται οι αντάρτες

Συρία: Το Χαλέπι «έπεσε» -  Αποσύρονται οι αντάρτες

Υπό τον έλεγχο των ανταρτών παραμένουν μόνο δύο σημαντικές συνοικίες, η Σουκάρι και η αλ-Μασάντ μαζί με μια χούφτα μικρών συνοικιών.

Οι αντάρτες αποσύρθηκαν σήμερα από άλλες έξι σημαντικές συνοικίες του Χαλεπίου έναντι της προέλασης του στρατού και διατηρούν τον έλεγχο μόνο σε έναν μικρό θύλακο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Υπάρχει μια πλήρης κατάρρευση των ανταρτών η μάχη του Χαλεπίου φθάνει στο τέλος», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου, ο οποίος διευκρίνισε πως οι αντάρτες έχουν αποσυρθεί από τη συνοικία Μπουστάνε αλ-Κασρ, μία από τις πιο οχυρωμένες, καθώς και από τη Φερντούς και την Καλασέ. «Είναι πλέον ζήτημα χρόνου» το Χαλέπι να τεθεί πλήρως υπό τον έλεγχο του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, είπε.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου, υπό τον έλεγχο των ανταρτών παραμένουν μόνο δύο σημαντικές συνοικίες, η Σουκάρι και η αλ-Μασάντ μαζί με μια χούφτα μικρών συνοικιών.

Στην αλ-Μασάντ μάρτυρες δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι εκτοπισμένοι που διέφυγαν από τις περιοχές που έπεσαν στα χέρια του στρατού, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά, κοιμούνται στα πεζοδρόμια ή σε στεγασμένους πάγκους μικρών μαγαζιών. Πολλοί πεινούν και δεν μπόρεσαν να φέρουν τίποτα μαζί τους.

Στις συνοικίες από τις οποίες αποσύρθηκαν οι αντάρτες «υπάρχουν πτώματα στους δρόμους», δήλωσε ο Αμπντέλ Ραχμάν.

Η υποχώρηση των ανταρτών από τις συνοικίες αυτές σημειώνεται λίγες ώρες μετά την πτώση των συνοικιών Σέιχ Σαΐντ και Σαλχίν στη διάρκεια του πρωινού.

Η ανακατάληψη του Χαλεπίου, που είναι διαιρεμένο από το 2012, θα έδινε στο καθεστώς τη μεγαλύτερη νίκη του απέναντι στους αντάρτες αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στη Συρία.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη Gallery του Newsbomb

Δείτε βίντεο από τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του συριακού στρατού σε περιοχές γύρω από την πόλη του Χαλεπίου

Συριακή αντιπολίτευση: Δεν υποχωρούμε

Ο εκπρόσωπος της συριακής αντιπολίτευσης Ριάντ Χιτζάμπ διαμήνυσε πως η επικράτηση του συριακού στρατού στο Χαλέπι δεν μειώνει την αποφασιστικότητα των αντιπάλων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να τον εκδιώξουν από την εξουσία.

«Εάν ο Άσαντ και οι σύμμαχοι του πιστεύουν ότι η στρατιωτική τους προέλαση σε κάποιες συνοικίες του Χαλεπιού θα σημάνει δικές μας παραχωρήσεις, τότε (δηλώνω) ότι αυτό δεν θα συμβεί. Δεν θα κάνουμε καμιά παραχώρηση», τόνισε ο Χιτζάμπ σε δημοσιογράφους μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Νωρίτερα σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον το 95% του Χαλεπιού, ενώ το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισήμανε πως η μάχη του Χαλεπιού φθάνει στο τέλος της.

Ο Χιτζάμπ κατηγόρησε την Μόσχα ότι εφαρμόζει δυο μέτρα και δύο σταθμά, όταν υποστηρίζει ότι η αντιπολίτευση θέτει διαρκώς προϋποθέσεις για τις ειρηνευτικές συνομιλίες όταν στην πραγματικότητα οι αντίπαλοι του Άσαντ επιθυμούν να εφαρμοστούν ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών τα οποία ενέκρινε η Ρωσία.

«Οι Ρώσοι συνυπέγραψαν το ψήφισμα. Γιατί δεν το εφαρμόζουν; Γιατί δεν σταμάτησαν να βομβαρδίζουν; Γιατί δεν αίρουν τους αποκλεισμούς που επέβαλαν μαζί με το καθεστώς του Άσαντ, με σιιτικές πολιτοφυλακές και με την Ιρανική Φρουρά της Επανάστασης;» διερωτήθηκε.

«Οι Σύροι πεθαίνουν από πείνα. Επιθυμούμε μια αληθινή πολιτική μετάβαση...που θα επιτρέψει στην Συρία να μεταβεί από μια δικτατορία σε ένα δημοκρατικό κράτος», επισήμανε ο Χιτζάμπ που προεδρεύει της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων της συριακής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα κατηγόρησε τις συριακές δυνάμεις και την Ρωσία ότι είναι απρόθυμες και ανίκανες να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Τουλάχιστον 60 άμαχοι νεκροί σε αεροπορικές επιδρομές

Τουλάχιστον 60 άμαχοι, ανάμεσά τους 16 παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα σε αεροπορικά πλήγματα τα οποία στοχοθέτησαν μια περιοχή η οποία ελέγχεται από τη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στην κεντρική Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Σφοδρές αεροπορικές επιδρομές» σημειώθηκαν τα ξημερώματα στην κοινότητα Ουκαϊριμπάτ και πολλά κοντινά χωριά, στην επαρχία Χάμα, σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο.

Η συγκεκριμένη περιοχή τελεί υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών του ΙΚ, οι οποίοι ανακατέλαβαν την Κυριακή την Παλμύρα, μια πόλη όπου υπάρχουν ανεκτίμητης αξίας αρχαιολογικοί τόποι, στη γειτονική επαρχία Χομς.

«Από την έναρξη της επίθεσης (του ΙΚ) στην Παλμύρα, αυτή η περιοχή έχει υποστεί επανειλημμένους βομβαρδισμούς», τόνισε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Δεν ήταν δυνατό να γίνει κάποια εκτίμηση για το εάν τα αεροπορικά πλήγματα εξαπολύθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία του συριακού καθεστώτος ή αυτή της Ρωσίας, η οποία έχει επέμβει στη Συρία για να υποστηρίξει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ. Εξάλλου, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για «δεκάδες κρούσματα ασφυξίας», χωρίς όμως να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει προς το παρόν ότι οφείλονταν σε επίθεση με χημικά όπλα.

Έπειτα από έναν χρόνο και πλέον έρευνας, μια ομάδα ειδικών που εστάλησαν στη Συρία από τον ΟΗΕ τον Αύγουστο του 2015 για να εξακριβώσουν ποιον βαρύνουν οι ευθύνες για τις επιθέσεις με χημικά όπλα που έχουν διαπραχθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το συριακό καθεστώς προχώρησε στη ρίψη από ελικόπτερα αερίου χλωρίου σε τρεις κοινότητες στη βόρεια Συρία το 2014 και το 2015 και ότι το ΙΚ διέπραξε τουλάχιστον μία επίθεση με αέριο μουστάρδας τον Αύγουστο του 2015.

Σχετικές ειδήσεις