ΚΟΣΜΟΣ

Ο σκύλος του Πούτιν αγρίεψε τρομοκρατώντας Ιάπωνες δημοσιογράφους! (video)

Ο σκύλος του Πούτιν αγρίεψε τρομοκρατώντας Ιάπωνες δημοσιογράφους! (video)

Θερμό… επεισόδιο λίγο έλειψε να προκαλέσει στο Κρεμλίνο η Γιούμε, η οποία αρνήθηκε να ακολουθήσει το... πρωτόκολλο.

Η όμορφη σκυλίτσα ράτσας Ακίτα, η οποία δόθηκε από τον κυβερνήτη του ομώνυμου ιαπωνικού νομού στον Ρώσο πρόεδρο πριν από τέσσερα χρόνια, όταν ήταν μόλις τριών μηνών κουτάβι (ως χειρονομία ευγνωμοσύνης για τη βοήθεια που προσέφερε η Ρωσία στην περιοχή μετά από τον σεισμό και το τσουνάμι του 2011), «έδειξε τα δόντια της» σε Ιάπωνες δημοσιογράφους, τρομοκρατώντας τους. Χρειάστηκε μάλιστα η επέμβαση του ίδιου του Πούτιν για να την ηρεμήσει!

Όπως μετέδωσε το Russia Today, ο Ρώσος πρόεδρος συναντήθηκε την Τρίτη στο Κρεμλίνο με δημοσιογράφους του ιαπωνικού δικτύου Nippon TV και της εφημερίδας Yomiuri Shimbun, πριν από την επερχόμενη επίσκεψή του στην Ιαπωνία.

Όταν ωστόσο οι εκπρόσωποι των δύο Μέσων ζήτησαν να δουν την Γιούμε, τούς περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη. Η Γιούμε άρχισε να γαυγίζει και να κινείται απειλητικά προς το μέρος τους, με αποτέλεσμα να τρομοκρατηθούν, αντιδρώντας με ένα παγωμένο βλέμμα!

Ατάραχος ωστόσο ο Πούτιν, άρχισε να βγάζει κροκέτες από την τσέπη του, προσπαθώντας να ηρεμήσει τη σκυλίτσα του.

Τελικά τα κατάφερε χωρίς κόπο, προς μεγάλη ανακούφιση των Ιαπώνων. «Είχατε δίκιο που τρομάξατε, η Γιούμε δεν αστειεύεται, είναι σκύλος φύλακας», είπε αργότερα στους Ιάπωνες δημοσιογράφους οι οποίοι παραδέχτηκαν πως... τα χρειάστηκαν.

Από εκεί και πέρα, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι ελπίζει σε μια «πλήρη εξομάλυνση» των σχέσεων της χώρας του με την Ιαπωνία, χαρακτηρίζοντας «αναχρονισμό» την απουσία ειρηνευτικής συνθήκης μεταξύ της Μόσχας και του Τόκιο, 70 χρόνια μετά τη λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

«Επιθυμούμε την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεών μας», τόνισε ο Πούτιν, συμπληρώνοντας: «Η απουσία ειρηνευτικής συνθήκης μεταξύ της Ρωσίας και της Ιαπωνίας είναι ένας αναχρονισμός και αυτός ο αναχρονισμός πρέπει να εξαλειφθεί», αφού υπογράμμισε όμως ότι κάτι τέτοιο είναι «δύσκολο»,

Ο Πούτιν αναμένεται να επισκεφθεί την Πέμπτη την Ιαπωνία όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, ενώ στις συζητήσεις του με τους Ιάπωνες αξιωματούχους αναμένεται να κυριαρχήσουν οικονομικά ζητήματα, όμως ούτε η Μόσχα ούτε το Τόκιο ελπίζουν να υπάρξει πρόοδος στη διευθέτηση της μεταξύ τους διαφοράς για τις νήσους Κουρίλες.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ρώσου προέδρου στην Ιαπωνία εδώ και 11 χρόνια, με τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να παραμένουν τεταμένες εξαιτίας τεσσάρων νησιών στο αρχιπέλαγος των Κουρίλων, τα οποία κατέλαβε στο τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου η Σοβιετική Ένωση.

Οι Ρώσοι τα αποκαλούν «νήσους Κουρίλες» και οι Ιάπωνες «εδάφη του βορρά». Τα ηφαιστειακά αυτά νησιά αποτελούν επισήμως μέρος της ρωσικής επαρχίας Σαχαλίν, όμως τα διεκδικεί η Ιαπωνία. Εξαιτίας αυτής της διαφωνίας οι δύο χώρες δεν έχουν υπογράψει ειρηνευτική συνθήκη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τους τελευταίους μήνες, μάλιστα, η Ρωσία αναπτύσσει τις στρατιωτικές της εγκαταστάσεις σε δύο από τα αμφισβητούμενα νησιά, όπου αναπτύσσει συστήματα άμυνας και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, προκαλώντας την αγανάκτηση του Τόκιο.

Κι αν για τη Μόσχα η υπογραφή μιας ειρηνευτικής συνθήκης με το Τόκιο είναι «το πρώτο απαραίτητο βήμα», «για την Ιαπωνία είναι αδύνατη (η υπογραφή) χωρίς τη διευθέτηση της εδαφικής διαφοράς», εκτίμησε ο Ρώσος πολιτικός αναλυτής Φιόντορ Λουκιάνοφ.

Κατά την προηγούμενη επίσκεψή του στην Ιαπωνία το 2005 ο Πούτιν είχε συμφωνήσει πάντως με τον τότε Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιουνισίρο Κοϊζούμι «να βρεθεί μια λύση παρά τις δυσκολίες».

Όμως έκτοτε έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, στη διάρκεια επίσκεψής του στο Βλαδιβοστόκ ο Άμπε είχε ζητήσει από τον Πούτιν να ξεκινήσει «μια νέα εποχή» στις διμερείς τους σχέσεις.

«Ο Σίνζο Άμπε είναι διαφορετικός σε σχέση με τους περισσότερους προκατόχους του (…) Έχει μια νέα προσέγγιση, πολύ τολμηρή και είναι αποφασισμένος να σημειώσει πρόοδο στην επίλυση του προβλήματος», εξήγησε ο Τζέιμς Μπράουν, που διδάσκει στο πανεπιστήμιο Temple της Ιαπωνίας.

Αν και ο Ρώσος πρόεδρος έχει επισημάνει ότι «πρέπει να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό», στις αρχές Σεπτεμβρίου απέρριψε μια πρόταση να δοθεί ένα από τα νησιά στην Ιαπωνία, με αντάλλαγμα μια ενισχυμένη οικονομική συνεργασία με το Τόκιο, υπογραμμίζοντας: «Δεν θα πουλήσουμε τα εδάφη μας».

Πάντως σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επεσήμανε ότι η Μόσχα δεν θεωρεί πως πρέπει να επικεντρωθεί στο εδαφικό ζήτημα στις σχέσεις της με το Τόκιο, ενώ πρόσθεσε ότι θα ήταν καλύτερο να καλλιεργήσει δεσμούς σε μια ευρεία γκάμα πεδίων.

Σχετικές ειδήσεις