ΚΟΣΜΟΣ

Τρομοκρατική επίθεση Βερολίνο - Διάγγελμα Μέρκελ: Δεν θέλουμε να ζήσουμε με το φόβο

Τρομοκρατική επίθεση Βερολίνο - Διάγγελμα Μέρκελ: Δεν θέλουμε να ζήσουμε με το φόβο

Βερολίνο:Σε τηλεοπτικό διάγγελμα προς τον γερμανικό λαό την Τρίτη 20 Δεκέμβρη η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε «σοκαρισμένη και πολύ λυπημένη» από την αιματηρή επίθεση χθες 19 Δεκέμβρη σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου.

«Υπάρχουν πολλά που ακόμη δεν γνωρίζουμε με αρκετή βεβαιότητα, αλλά οφείλουμε, όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, να συμπεράνουμε ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε η Μέρκελ, τονίζοντας ότι «αυτή η αδιανόητη πράξη θα τιμωρηθεί αυστηρά, όπως άλλωστε προβλέπεται και από το νόμο».

«Ξέρω ότι θα είναι ιδιαίτερα σκληρό για εμάς όλους εάν επιβεβαιωθεί ότι το πρόσωπο που διέπραξε την ενέργεια αυτήν ήταν κάποιος που είχε ζητήσει προστασία και άσυλο», πρόσθεσε.

«Θα ήταν εξαιρετικά δυσβάσταχτο για όλους εκείνους τους Γερμανούς που αφοσιώθηκαν τη μία μέρα μετά την άλλη στην παροχή βοήθειας προς τους πρόσφυγες και για όλους εκείνους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη από την προστασία μας κάθε μέρα και προσπαθούν να ενσωματωθούν», είπε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία δήλωσε «σοκαρισμένη και πολύ θλιμμένη», επιβεβαίωσε με τον τρόπο αυτόν εμμέσως ότι ο συλληφθείς είναι πρόσφυγας που είχε καταθέσει αίτηση ασύλου.

Η καγκελάριος υποσχέθηκε πάντως πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, αλλά και την αυστηρή τιμωρία του δράστη.

Παρόλα αυτά, η Μέρκελ κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με νέο κύμα κριτικής για την γενναιόδωρη μεταναστευτική της πολιτική.

Οι λαϊκιστές της γερμανικής δεξιάς την κατηγορούν ότι έθεσε σε κίνδυνο τη χώρα της ανοίγοντας το 2015 την πόρτα σε 900.000 πρόσφυγες που διέφυγαν συρράξεις και φτώχεια σε χώρες του μουσουλμανικού κυρίως κόσμου». Άλλοι 300.000 άνθρωποι έφθασαν στη Γερμανία το 2016.

Σημειώνεται ότι η Ανγκελα Μέρκελ θα επισκεφθεί το απόγευμα τον τόπο της χθεσινής επίθεσης.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις για την τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο.

Σχετικές ειδήσεις