ΚΟΣΜΟΣ

Βαρύς ο φόρος αίματος του πολέμου στην Υεμένη: Τουλάχιστον 25 νεκροί σε νέους βομβαρδισμούς

Βαρύς ο φόρος αίματος του πολέμου στην Υεμένη: Τουλάχιστον 25 νεκροί σε νέους βομβαρδισμούς

Έντεκα άμαχοι, ανάμεσά τους πέντε μέλη της ίδιας οικογένειας, και 14 αντάρτες Χούτι σκοτώθηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες σε βομβαρδισμούς στην Υεμένη, χώρα που σπαράσσεται από μια ένοπλη σύρραξη, η τελευταία φάση της οποίας διαρκεί πάνω από 21 μήνες, δήλωσαν χθες (2/1) πηγές προσκείμενες στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση και στους αντάρτες.

Ένα αεροπορικό πλήγμα του αραβικού συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στοχοθέτησε χθες μια αυτοκινητοπομπή τριών οχημάτων στη Μαρίς, στην επαρχία Ντάλεχ (νότια), σκοτώνοντας πέντε αντάρτες, ανέφερε ένας αξιωματικός του στρατού. Το ένα από τα οχήματα μετέφερε όπλα, κατά τον ίδιο.

Εξάλλου έξι αντάρτες σκοτώθηκαν σε μια παρόμοια επιδρομή στην αλ Μαχντάρα, στην επαρχία Μαρίμπ (κεντρικά), ενώ πυρά πυροβολικού των κυβερνητικών δυνάμεων στοίχισαν τη ζωή σε άλλους τρεις αντάρτες, είπε ένας δεύτερος αξιωματικός των κυβερνητικών δυνάμεων.

9118a3825b2b4828b9019386692503d3 6

Η συμμαχία κυρίως αραβικών κρατών υπό την ηγεσία του Ριάντ άρχισε τον Μάρτιο του 2015 μια εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί στην εξουσία της Υεμένης ο πρόεδρος Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι.

Την Κυριακή (1/1) πέντε μέλη μιας οικογένειας σκοτώθηκαν σε ένα χωριό της επαρχίας Μαρίμπ όταν το σπίτι τους επλήγη σε αεροπορική επιδρομή της συμμαχίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στα στρατεύματα του προέδρου Χάντι.

Η επιδρομή έγινε στο Ουάντι Χάμπαμπ, στην περιοχή Σάρουα, ένα από τα σημαντικότερα μέτωπα του πολέμου ανάμεσα στις δυνάμεις του Χάντι και τους αντάρτες Χούτι, ανέφεραν πηγές προσκείμενες στις αντάρτες και επιβεβαίωσαν στον ειδησεογραφικό τους ιστότοπο sabanews.net τον θάνατο πέντε μελών της οικογένειας του Μοχάμεντ Μαχμπούμπι.

Η ίδια πηγή έκανε εξάλλου λόγο για δύο άμαχους οι οποίοι σκοτώθηκαν σε μια αεροπορική επιδρομή που έγινε στην επαρχία Χοντάιντα (δυτικά).

Τέσσερις άλλοι άμαχοι, ανάμεσά τους τρία παιδιά, σκοτώθηκαν την Κυριακή όταν οβίδες που εβλήθησαν από αντάρτες έπληξαν τρεις συνοικίες της Τάιζ (νοτιοδυτικά), την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Υεμένης, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους και γιατρούς.

Οι άμαχοι πληρώνουν βαρύ τίμημα στον πόλεμο, ο απολογισμός του οποίου φθάνει τους 7.000 νεκρούς και τους 37.000 τραυματίες από τον Μάρτιο του 2015, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις κατηγορούν τη συμμαχία υπό αραβική διοίκηση ότι διαπράττει πολύ συχνά σφαγές αμάχων κατά «λάθος».

Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη

Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ανέλαβε την ευθύνη για τη σημερινή βομβιστική επίθεση στο Άντεν της Υεμένης.

Το Ισλαμικό Κράτος υποστήριξε στην ανακοίνωσή του, ότι περισσότεροι από 70 “αποστάτες” σκοτώθηκαν από την επίθεση που πραγματοποίησε βομβιστής αυτοκτονίας, που ονομάζονταν Αμπού Χασέμ αλ-Ραντφανί.

Σχετικές ειδήσεις