ΚΟΣΜΟΣ

Τουλάχιστον 5 νεκροί από αεροπορικό βομβαρδισμό σε σχολείο στην Υεμένη

Τουλάχιστον 5 νεκροί από αεροπορικό βομβαρδισμό σε σχολείο στην Υεμένη

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι δύο παιδιά, ο διευθυντής και δύο εργαζόμενοι στο σχολείο, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Νιχμ, βορειοανατολικά της υεμενίτικης πρωτεύουσας Σαναά.

Αεροπορική επιδρομή της συμμαχίας αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας έπληξε πρωτοβάθμιο σχολείο με αποτέλεσμα τουλάχιστον πέντε άνθρωποι να σκοτωθούν και άλλοι δεκατρείς να τραυματιστούν στη βόρεια Υεμένη, περιοχή που ελέγχουν οι σιίτες αντάρτες Χούτι, όπως δήλωσαν ιατρικές και στρατιωτικές πηγές.

Το πρακτορείο ειδήσεων Saba, το οποίο ελέγχεται από τους αντάρτες, μετέδωσε έναν ακόμη πιο βαρύ απολογισμό, κάνοντας λόγο για οκτώ νεκρούς και δεκαπέντε τραυματίες.

Μια πηγή η οποία πρόσκειται στις κυβερνητικές δυνάμεις επιβεβαίωσε την αεροπορική επιδρομή, κατηγορώντας τους σιίτες αντάρτες, που φέρονται να υποστηρίζονται από το Ιράν, ότι είχαν αναπτύξει θωρακισμένα κοντά στο σχολείο, το οποίο επλήγη από δύο πυραύλους κατόπιν ενός «λάθους».

Μη κυβερνητικές οργανώσεις κατηγορούν την συμμαχία αραβικών κρατών, η οποία επενέβη τον Μάρτιο του 2015 στην Υεμένη για να υποστηρίξει τις δυνάμεις που ορκίζονται πίστη στον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, ότι προκαλούν μεγάλες απώλειες μεταξύ των αμάχων με τα πλήγματα που καταφέρνουν εναντίον των σιιτών ανταρτών.

Τον Αύγουστο του 2016, η ΜΚΟ Γιατροί Χωρίς Σύνορα είχε καταγγείλει πως αεροπορικές επιδρομές σε ένα κορανικό σχολείο στοίχισαν τη ζωή σε 10 και τραυμάτισαν άλλα 28 παιδιά στη Χάινταν, στην επαρχία Σαάντα, η οποία ελέγχεται από τους Χούτι.

Η συμμαχία αραβικών κρατών υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας είχε υποστηρίξει τότε ότι στοχοθέτησε ένα κέντρο εκπαίδευσης όπου οι αντάρτες προετοίμαζαν παιδιά στρατιώτες.

Στο μεταξύ στη νοτιοδυτική Υεμένη οι μάχες ανάμεσα σε σιίτες αντάρτες και στον κυβερνητικό στρατό συνεχίζονταν σήμερα για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές. Ο κυβερνητικός στρατός προσπαθεί να εκδιώξει τους αντάρτες από θέσεις κοντά στα στενά στρατηγικής σημασίας Μπαμπ αλ Μάντεμπ, μέρος μιας σημαντικής θαλάσσιας οδού που ενώνει την Ερυθρά Θάλασσα με τον Ινδικό Ωκεανό.

Οι μάχες, που επικεντρώνονται στον τομέα Νταμπάμπ, 30 χλμ. βόρεια από τα στενά, έχουν στοιχίσει μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο τη ζωή σε 24 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει 36 στις τάξεις των ανταρτών, σύμφωνα με ιατρικές πηγές, ενώ ο κυβερνητικός στρατός κάνει λόγο για έξι νεκρούς και 13 τραυματίες.

Στη Σάμπουα (νότια), έξι στελέχη του κυβερνητικού στρατού, ανάμεσά τους κι ένας συνταγματάρχης, σκοτώθηκαν σε μάχες με σιίτες αντάρτες το βράδυ της Δευτέρας, κατ' άλλες στρατιωτικές πηγές.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στην πιο πρόσφατη φάση της σύρραξης στην Υεμένη -τους τελευταίους 20 μήνες-έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 7.350 άνθρωποι και άλλοι 39.000 έχουν τραυματιστεί.

Σχετικές ειδήσεις