ΚΟΣΜΟΣ

Ταλιμπάν έδωσαν στην δημοσιότητα βίντεο με δύο καθηγητές που απήχθησαν στην Καμπούλ

Ταλιμπάν έδωσαν στην δημοσιότητα βίντεο με δύο καθηγητές που απήχθησαν στην Καμπούλ

Πρόκειται για την πρώτη «απόδειξη ζωής» αυτών των δύο ομήρων.

Οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν έδωσαν σήμερα στην δημοσιότητα ένα βίντεο όπου εμφανίζονται δύο καθηγητές, ένας Αυστραλός κι ένας Αμερικανός, οι οποίοι απήχθησαν στις αρχές Αυγούστου από την Καμπούλ κι έκτοτε δεν υπάρχουν πληροφορίες για την τύχη τους.

Στο οπτικό υλικό διάρκειας 13 λεπτών οι δύο καθηγητές του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Καμπούλ δηλώνουν ότι τους βιντεοσκόπησαν την 1η Ιανουαρίου, έπειτα από αιχμαλωσία 5 μηνών και επιβεβαιώνουν την ταυτότητά τους όπως επίσης εκείνη των γονέων τους. Καθισμένοι μπροστά από ένα λευκό ύφασμα, οι δύο άνδρες φοράνε πολιτικά ρούχα.

Πρόκειται για την πρώτη «απόδειξη ζωής» αυτών των δύο ομήρων, τους οποίους απήγαγαν το βράδυ της 7ης Αυγούστου του 2016, την ώρα που έφευγαν από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο για πάνε στα σπίτια τους.

Τέσσερις ένοπλοι που επέβαιναν σε ένα 4x4 και φορούσαν στολές των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας έκλεισαν τον δρόμο του οχήματος των δύο καθηγητών.

Ο Αμερικανός όμηρος διέμενε τότε στην Καμπούλ ήδη «περίπου 2 χρόνια» και ο Αυστραλός μόλις για «περίπου δύο εβδομάδες» είχε γνωστοποιήσει το υπουργείο Εσωτερικών του Αφγανιστάν. Τον Σεπτέμβριο, το Πεντάγωνο έκανε γνωστό ότι μια επιχείρηση για την απελευθέρωσή τους τον Αύγουστο απέτυχε.

«Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έδωσε εντολή στις αμερικανικές δυνάμεις να πραγματοποιήσουν μια αποστολή στο Αφγανιστάν με στόχο την απελευθέρωση των δύο αμάχων που κρατούνται όμηροι. Δυστυχώς, οι όμηροι δεν βρίσκονταν εκεί που εμείς πιστεύαμε» είχε επισημάνει ένας εκπρόσωπος Τύπου, χωρίς να διευκρινίζεται η ακριβής ημερομηνία ούτε η περιοχή όπου διεξήχθη η επιχείρηση.

Δείτε το βίντεο!

Σχετικές ειδήσεις