ΚΟΣΜΟΣ

«Βόμβα» στο Βατικανό: Βιβλίο βγάζει στη φόρα τους παιδόφιλους ιερείς και τις διαστροφές τους

«Βόμβα» στο Βατικανό: Βιβλίο βγάζει στη φόρα τους παιδόφιλους ιερείς και τις διαστροφές τους

«Τριγμοί» στο Βατικανό από βιβλίο δημοσιογράφου για τους εκατοντάδες παιδόφιλους ιερείς.

Σάλο αναμένεται να προκαλέσει στο Βατικανό το νέο βιβλίο του 42χρονου Ιταλού δημοσιογράφου Emiliano Fittipaldi, «Lussuria» (Ασέλγεια), στο οποίο κατηγορεί τον πάπα Φραγκίσκο ότι δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει τους βιασμούς παιδιών από ιερείς στην Ιταλία και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στο βιβλίο, που θα κυκλοφορήσει την Πέμπτη (19/01), ο Fittipaldi παρουσιάζει δικαστικά έγγραφα και συνεντεύξεις από ιερείς και δικαστικούς αξιωματούχους, ισχυριζόμενος ότι έγιναν 1.200 καταγγελίες κακοποίησης αγοριών και κοριτσιών σε όλο τον κόσμο, και οι οποίες γνωστοποιήθηκαν στο Βατικανό, την περίοδο των τριών πρώτων ετών που ανέλαβε καθήκοντα ο πάπας Φραγκίσκος.

Σε 20 περιπτώσεις, οι ιερείς καταδικάστηκαν στην Ιταλία, το 2016, χωρίς η εκκλησία να κάνει ενέργειες εναντίον τους. Σε συνέντευξή του στον Guardian, ο Fittipaldi ανέφερε πως «ο Φραγκίσκος δεν υπερασπίστηκε ευθέως τους παιδόφιλους, αλλά σχεδόν δεν έκανε τίποτα για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της παιδοφιλίας». Το Βατικανό δεν απάντησε σε αίτημα της εφημερίδας να σχολιάσει τις κατηγορίες.

Aνάμεσα σε άλλα περιστατικά, στο βιβλίο γίνεται αναφορά στην περίπτωση του ιερέα Mauro Inzoli, γνωστό για τα ακριβά γούστα του. Το 2012, ο Inzoli κρίθηκε ένοχος για κακοποίηση παιδιών από το αρμόδιο τμήμα της εκκλησίας και καθαιρέθηκε. Όμως, το 2014, όταν είχε αναλάβει καθήκοντα ο πάπας Φραγκίσκος, η ποινή του μειώθηκε και έτσι κατάφερε να επιστρέψει στον κλήρο, με περιορισμένα καθήκοντα.

Πηγή: The Guardian

Σχετικές ειδήσεις