ΚΟΣΜΟΣ

Φρικιαστικό: Γονείς δηλητηρίασαν και μαχαίρωσαν τα παιδιά τους επειδή είχαν φυματίωση

Φρικιαστικό: Γονείς δηλητηρίασαν και μαχαίρωσαν τα παιδιά τους επειδή είχαν φυματίωση

Το μωρό, ένα κοριτσάκι περίπου ενός έτους, πέθανε το Σάββατο (21/01) προτού φτάσουν οι πρώτες βοήθειες.

Οι γονείς τριών παιδιών σε ένα χωριό κοντά στο Μανταλέι, στην κεντρική Μιανμάρ, οι οποίοι έμαθαν ότι πάσχουν από μια μορφή φυματίωσης που είναι ανθεκτική στα αντιβιοτικά, έδωσαν φυτοφάρμακο και μαχαίρωσαν τα παιδιά τους και μετά έκαναν απόπειρα αυτοκτονίας. Το μωρό τους πέθανε, ενώ τα αδέλφια του, δύο αγόρια ηλικίας 7 και 9 ετών, και οι γονείς εξακολουθούν σήμερα να νοσηλεύονται.

Σύμφωνα με τον Σάιν Βιν, αξιωματούχο της τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής, το ζευγάρι, που έπασχε από φυματίωση, έπεσε σε μελαγχολία αφού έμαθε ότι η μορφή της νόσου από την οποία πάσχουν είναι ανθεκτική στα αντιβιοτικά.

«Επειδή η νόσος που είχαν είναι μεταδοτική, κανένας δεν ήθελε να δουλέψει μαζί τους», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.«Πίστευαν ότι θα πεθάνουν επειδή δεν υπάρχει θεραπεία. Τρελάθηκαν και προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν μαζί με όλη τους την οικογένεια», πρόσθεσε.

Η Μιανμάρ έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά φυματίωσης στον κόσμο, με περισσότερα από 140.000 καταγεγραμμένα κρούσματα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Στη Μιανμάρ 9.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι προσβάλλονται ετησίως από αυτήν τη νέα μορφή της νόσου.

Η κυβέρνηση ξεκίνησε ένα πρόγραμμα που αποσκοπεί στη μείωση κατά 95% των θανάτων που οφείλονται στη φυματίωση όπως και στη μείωση κατά 90% των νέων κρουσμάτων ως το 2035.

Στον κόσμο, περίπου 1,8 εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν από φυματίωση το 2015, δηλαδή 300.000 περισσότεροι από την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Η νόσος αυτή παραμένει μια από τις 10 πιο θανατηφόρες στον κόσμο.

Σχετικές ειδήσεις