ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Ο κυβερνητικός στρατός κατέλαβε τη στρατηγικής σημασίας πόλη αλ Μόκα στην Ερυθρά Θάλασσα

Υεμένη: Ο κυβερνητικός στρατός κατέλαβε τη στρατηγικής σημασίας πόλη αλ Μόκα στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο στρατός της Υεμένης με τη βοήθεια του συνασπισμού από τη Σαουδική Αραβία, κατέλαβε τη Δευτέρα (23/1), τη στρατηγικής σημασίας πόλη αλ Μόκα που βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα, εκδιώκοντας τους σιίτες αντάρτες Χούτι.

Ο κυβερνητικός στρατός εισήλθε στο λιμάνι το πρωί και προχωρά σε επιχειρήσεις εκκαθάρισης της περιοχής, εξήγησε ένας δημοσιογράφος του AFP.

Ο αραβικός συνασπισμός επενέβη στον εμφύλιο πόλεμο στην Υεμένη πριν από σχεδόν δύο χρόνια για να υποστηρίξει τον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι, αφού εκδιώχθηκε από την πρωτεύουσα Σανάα, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Χούτι.

Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της σύγκρουσης στην Υεμένη, η οποία έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση στην ήδη ιδιαίτερα φτωχή αυτή χώρα της αραβικής χερσονήσου.

Αν και οι κυβερνητικές δυνάμεις στον νότο και στα ανατολικά έχουν υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ο Χάντι δεν έχει καταφέρει να εδραιώσει την εξουσία του απέναντι στις διάφορες πολιτοφυλακές, φυλές και ομάδες ανταρτών.

Οι Χούτι ελέγχουν τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας.

Ο κυβερνητικός στρατός και οι σύμμαχοί του ξεκίνησαν αυτό τον μήνα μια εκστρατεία για να ανακαταλάβουν από τους Χούτι τα λιμάνια της Υεμένης και να τους απομονώσουν στο εσωτερικό της χώρας.

Έχουν ήδη θέσει υπό τον έλεγχό τους τη μικρότερη πόλη αλ Ντουμπάμπ.

Στόχος των κυβερνητικών δυνάμεων είναι να προστατεύσουν τα στενά Μπαμπ αλ Μάντεμπ στην Ερυθρά Θάλασσα, τα οποία είναι στρατηγικής σημασίας για τη ναυσιπλοΐα. Από τα στενά αυτά περνούν καθημερινά σχεδόν 4 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου με κατεύθυνση την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία.

Σχετικές ειδήσεις