ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Πιέσεις στον Φιγιόν να αποσυρθεί από την προεκλογική κούρσα στον απόηχο του Penelope Gate

Γαλλία: Πιέσεις στον Φιγιόν να αποσυρθεί από την προεκλογική κούρσα στον απόηχο του Penelope Gate

Ο 62χρονος Φιγιόν βλέπει τα ποσοστά δημοτικότητάς του να μειώνονται αφότου η εφημερίδα Le Canard Enchaine έγραψε την 25η Ιανουαρίου ότι κατέβαλε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στην σύζυγό του για μια θέση απασχόλησης, στην οποία ενδεχομένως ποτέ δεν εργάστηκε.

O κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού κάλεσε με τη σειρά του σήμερα τον υποψήφιο της συντηρητικής παράταξης στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν να αποσυρθεί από την προεκλογική κούρσα, την ώρα που στελέχη του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων εντείνουν τις πιέσεις τους για παραίτησή του, στον απόηχο του οικονομικού σκανδάλου με επίκεντρο την οικογένειά του.

Ο Φρανσουά Μπαϊρού δεν έχει προς το παρόν δηλώσει δημοσίως την υποστήριξή του σε κάποιον υποψήφιο. Σημαίνουσα προσωπικότητα της πολιτικής σκηνής της Γαλλίας, ο Μπαϊρού έθεσε υποψηφιότητα για τον προεδρικό θώκο τρεις φορές κατά το παρελθόν, χωρίς επιτυχία, και σε 6%. Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν θα ταχθεί στο πλευρό του κεντροδεξιού Φιγιόν εφόσον επιμείνει στην υποψηφιότητά του.

«Δεν έχει άλλη εναλλακτική», δήλωσε σήμερα ο Μπαϊρού στα μέσα ενημέρωσης Le Grand Jury RTL-Le Figaro-LCI απαντώντας στο ερώτημα εάν ο Φιγίον πρέπει να αποχωρήσει από την κούρσα.

Πριν από 2 εβδομάδες ο Φρανσουά Φιγιόν ήταν το φαβορί και πολλοί πίστευαν ότι η έλευσή του στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων θα ήταν για εκείνον «παιχνιδάκι». Τώρα δεν είναι καν βέβαιο ότι θα καταφέρει να περάσει στο β΄γύρο.

«Δεν μπορεί να εμφανίζεται κάποιος με ένα πρόγραμμα που απαιτεί θυσίες από τους πάντες, ιδίως εκείνους που βρίσκονται χαμηλά στην πυραμίδα, την ώρα που διατηρεί τα προνόμια για εκείνους που... έχουν εξουσία» υπογράμμισε ο Μπαϊρού.

Ο Γάλλος πολιτικός συμπλήρωσε ότι θα στηρίξει τον Αλάν Ζιπέ, τον πρώην πρωθυπουργό που ο Φιγιόν νίκησε στις εκλογές για το χρίσμα της συντηρητικής παράταξης, εφόσον ο Φιγιόν αποσυρθεί και ο Ζιπέ κληθεί να τον αντικαταστήσει.

Την ίδια ώρα ο γερουσιαστής Μπρούνο Ζίλ, επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στην περιφέρεια Μπους ντι Ρον, είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη χθες Σάββατο ότι οι πιστοί υποστηρικτές του κόμματος «γύρισαν σελίδα» και επιθυμούν αλλαγή υποψηφίου.

«Το σκάνδαλο μας προκαλεί ολοένα και μεγαλύτερη ζημιά καθημερινά και δεν μπορούμε να περιμένουμε επιπλέον 2 εβδομάδες» τόνισε στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Bleu Provence. «... Διακυβεύεται η επιβίωση του πολιτικού μας κόμματος» κατέληξε ο ίδιος.

Σχετικές ειδήσεις