ΚΟΣΜΟΣ

Σε δημοπρασία επιστολές της Κένεντι γραμμένες στη θαλαμηγό Χριστίνα

Σε δημοπρασία επιστολές της Κένεντι γραμμένες στη θαλαμηγό Χριστίνα

Σε δημοπρασία στο Λονδίνο πρόκειται να τεθούν τον επόμενο μήνα επιστολές της Τζάκι Κένεντι προς τον άνδρα που της είχε κάνει πρόταση γάμου, μετά τη δολοφονία του προέδρου Τζον Κένεντι, αλλά εκείνη την απέρριψε προκειμένου να παντρευτεί τον Αριστοτέλη Ωνάση.

Ο άνδρας αυτός είναι ο Ντέβιντ Ορμσμπι Γκορ, πρώην πρέσβης της Βρετανίας στην Ουάσιγκτον και φίλος του Τζον Κένεντι, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς». Μεταξύ των επιστολών αυτών είναι μια, την οποία η Τζάκι Κένεντι έγραψε στον Ορμσμπι πάνω από τη θαλαμηγό του Ωνάση στην Ελλάδα.

Οπως αναφέρει το εν λόγω δημοσίευμα, τον Νοέμβριο του 1967, τέσσερα χρόνια μετά την δολοφονία του συζύγου της, η Τζάκι Κένεντι ταξίδεψε στον ναό του Ανγκορ Βατ στην Καμπότζη μαζί με τον φίλο του άντρα της Ντέιβιντ Ορμσμπι Γκορ.

Υπήρχε φημολογία για κάποια ρομαντική σχέση μεταξύ τους, αλλά δεν ήταν κάτι επίσημο. Μερικούς μήνες μετά ο Ορμσμπι της έκανε πρόταση γάμου. Ωστόσο, η Τζάκι Κένεντι είχε πάρει την απόφασή της. Θα παντρευόταν τον Αριστοτέλη Ωνάση και θα απέρριπτε την πρόταση του Ντέιβιντ. Η ίδια, μάλιστα, δεν δίστασε να του εξηγήσει γιατί δεν δέχεται την πρότασή του, στέλνοντάς του ένα γράμμα από την Ελλάδα, όπου συνήθιζε να μένει στο γιοτ του Ωνάση.

«Αν καταφέρω ποτέ να βρω την ‘γιατρειά’ και την άνεση που ζητάω, τότε θα είναι με κάποιον που δεν ήταν μέρος του παρελθόντος και του πόνου μου. Πιστεύω πως τώρα μπορώ να το βρω αυτό, αν με αφήσουν. Γνωρίζουμε και οι δύο τόσα πολλά ο ένας για τον άλλον και έχουμε κάνει τόσα πολλά μαζί, αν και όχι με τον τρόπο που θα ήθελες εσύ. Ελπίζω αυτός ο δεσμός που δημιουργήθηκε από αγάπη και πόνο να μην σταματήσει ποτέ να υπάρχει. Για μένα είσαι αδελφός, μέντορας και το μόνο αυθεντικό «πνεύμα» που έχω γνωρίσει. Να ξέρεις πως εσύ είσαι ο μόνος απ’ όλους όσους ξέρω που μπορείς να δεις πραγματικά μέσα στην καρδιά μου. Με ξέρεις. Και γι’ αυτό ξέρεις πως δεν μπορώ να σε παντρευτώ».

Η Τζάκι Κένεντι δεν δίστασε, μάλιστα, να γράψει και για τον Ωνάση στο γράμμα της προς τον Ορμσμπι. «Είναι μοναχικός και προσπαθεί να με προστατέψει από το να είμαι και εγώ μόνη μου. Είναι σοφός και ευγενικός. Μόνο εγώ μπορώ να αποφασίσω αν μπορεί να γίνει ο άντρας μου... και αποφάσισα. Ξέρω ότι θα εκπλαγούν πολλοί άνθρωποι, αλλά αυτοί βλέπουν πράγματα σε μένα που εσύ ξέρεις πως ποτέ δεν θα έκανα».

Η Τζάκι δεν έγραψε μόνο αυτό το γράμμα στον Ντέιβιντ, καθώς επιστολές της βρέθηκαν κλειδωμένες σε μία κόκκινη δερμάτινη θήκη πριν από μερικούς μήνες, στο σπίτι της οικογένειας Ορμσμπι στην Ουαλία.

Μάλιστα, οι επιστολές αυτές πρόκειται να δημοπρατηθούν από τον εγγονό του Ορμσμπι, έτσι ώστε να ανακαινιστεί το σπίτι που ζούσε ο παππούς του. Ο Ορμσμπι ήταν ένας ψηλός, γεροδεμένος άνδρας, ο οποίος φορούσε πάντα γυαλιά ηλίου και είχε χτενισμένα τα μαλλιά του προς τα πίσω. Με τον Τζον Κένεντι ήταν για πολλά χρόνια φίλοι, αλλά και συγγενείς (κατά κάποιο τρόπο), καθώς η μικρότερη αδελφή του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ είχε παντρευτεί τον πρώτο εξάδερφο του Ντέιβιντ.

Ο ίδιος ήταν πρέσβης της Βρετανίας στην Ουάσιγκτον πριν πάρει την προεδρία ο Κένεντι. Ωστόσο, οι δυο τους ήρθαν αρκετά κοντά, με τον Κένεντι να συμβουλεύεται τον Ορμσμπι για κάθε σημαντικό ζήτημα και ειδικά για την κρίση των ΗΠΑ με την Κούβα το 1962 (όπου ο Κένεντι τελικά είχε επιλέξει τον ναυτικό αποκλεισμό της, εμποδίζοντας έτσι τα σοβιετικά πλοία να εισάγουν κι άλλους πυραύλους).

Η Τζάκι Κένεντι έκανε πολύ παρέα με τον Ντέιβιντ, όσο ήταν Πρώτη Κυρία, με την ίδια να δειπνεί συχνά μαζί του στον Λευκό Οίκο και να κάνουν μίνι εξορμήσεις, όσο ο Κένεντι ήταν απασχολημένος. Πάντα, όμως, σε φιλικό επίπεδο.

Μετά την απόρριψη της πρότασης γάμου του και τον γάμο της Κένεντι με τον Ωνάση, ο ίδιος παντρεύτηκε για δεύτερη φορά το 1969, την Πάμελα Κόλιν, μία Αμερικανίδα, η οποία έμοιαζε σαν δύο σταγόνες νερό με την γυναίκα της ζωής του. Ο Ορμσμπι πέθανε στα 66 του, το 1985, σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και η Τζάκι ήταν στην κηδεία του.

Απόδοση Εθνικός Κήρυξ Ν. Υόρκης

Σχετικές ειδήσεις