ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: 17 νέα προάστια θα γίνουν στις παρυφές της Μελβούρνης

Αυστραλία: 17 νέα προάστια θα γίνουν στις παρυφές της Μελβούρνης

Ο πληθυσμός της Αυστραλίας μέσα στα επόμενα 20 χρόνια αναμένεται να ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ οι δύο στους τρεις κατοίκους της θα ζουν και θα εργάζονται στις τέσσερις μεγαλουπόλεις της χώρας.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Αυστραλιανή Στατιστική Υπηρεσία, η μερίδα του λέοντος της μελλοντικής πληθυσμιακής έκρηξης -που θα έχει ως αποτέλεσμα και την καλύτερη οικονομική τους ανάπτυξη-, θα διαμοιραστεί κυρίως στη Μελβούρνη, το Σίδνεϊ, το Μπρίσμπαν και το Περθ.

Οι τέσσερις αυτές μεγαλουπόλεις της χώρας, με πρώτες το Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη, αναμένεται να αναπτυχθούν σχεδόν τρεις φορές γρηγορότερα απ' όλες της υπόλοιπες που μένουν πίσω.

Η άνιση αυτή πληθυσμιακή ανάπτυξη της χώρας αναμένεται να δημιουργήσει σειρά σοβαρών προβλημάτων, όχι μόνο στα υπόλοιπα αστικά κέντρα που μένουν πίσω, αλλά και στις μικρότερες επαρχιακές πόλεις.

Σύμφωνα με τους περισσότερους ειδικούς, μεγάλα και πολύπλοκα προβλήματα θα αντιμετωπίσουν και οι αναπτυσσόμενες πληθυσμιακά μεγαλουπόλεις, λόγω έλλειψης των απαραίτητων και αναγκαίων υποδομών για να υποδεχτούν, να στεγάσουν και να εξασφαλίσουν θέσεις εργασίας σε όσους θα επιλέξουν να ζήσουν σε αυτές.

Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις της Αυστραλιανής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο πληθυσμός της Βικτώριας για παράδειγμα, αναμένεται να ξεπεράσει τα 10,3 εκατομμύρια κατοίκους το 2061.

Από αυτούς τα 8,6 εκατομμύρια θα μένουν στη Μελβούρνη και τα νέα προάστια -που άρχισαν ήδη να δημιουργούνται- και μόλις 1,6 εκατομμύρια στην υπόλοιπη Βικτώρια.

Αυτό σημαίνει ότι η Μελβούρνη φιλοδοξεί να γίνει Super City και η πολιτειακή κυβέρνηση ανακοίνωσε προχθές ότι η Πολιτεία θα παραχωρηθούν νέες εκτάσεις γης για να καλύψουν στις στεγαστικές ελλείψεις.

Αναφερόμενος στο θέμα αυτό, ο υπουργός Χωροταξικού Σχεδιασμού Richard Wynne και ο πολιτειακός Θησαυροφύλακας Tim Pallas, δήλωσαν ότι πρόκειται να κτιστούν 100.000 κατοικίες σε 17 νέα προάστια που θα αναπτυχθούν στην ευρύτερη περιοχή της Μελβούρνης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την έλλειψη σπιτιών στην Πολιτεία μας και να επιτευχθεί συγκράτηση των τιμών των σπιτιών που λόγω ελλείψεων έχουν χτυπήσει «κόκκινο».

Να προσθέσουμε εδώ ότι στη Βικτώρια εγκαθίστανται σχεδόν 100.000 άτομα το χρόνο, αριθμός-ρεκόρ για ολόκληρη την Αυστραλία.

Παρ' όλα αυτά, όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός οι τιμές των οικοπέδων στη Μελβούρνη είναι οι μισές απ' ότι στο Σίδνεϊ.

ΠΗΓΗ ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Σχετικές ειδήσεις