ΚΟΣΜΟΣ

Γουατεμάλα: Μεγαλώνει ο κατάλογος των νεκρών από την πυρκαγιά στον ξενώνα κακοποιημένων παιδιών

Γουατεμάλα: Μεγαλώνει ο κατάλογος των νεκρών από την πυρκαγιά στον ξενώνα κακοποιημένων παιδιών

Οι Αρχές στο νοσοκομείο Roosevelt της πόλης της Γουατεμάλας ανακοίνωσαν ότι δύο ακόμη κορίτσια υπέκυψαν στα τραύματά τους χθες Σάββατο.

Άλλα δύο κορίτσια υπέκυψαν στα τραύματά τους σήμερα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από την πυρκαγιά σε ξενώνα φιλοξενίας κακοποιημένων παιδιών στη Γουατεμάλα στους 39, ενώ πολλά κορίτσια νοσηλεύονται ακόμη σε κρίσιμη κατάσταση σε μια από τις χειρότερες τραγωδίες που έχει πλήξει τη χώρα τα τελευταία χρόνια. Στη μεγάλη τους πλειονότητα τα θύματα είναι έφηβες, ηλικίας 14-17 ετών.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Γουατεμάλας Τζίμι Μοράλες παραδέχθηκε την Παρασκευή την ευθύνη που φέρει η πολιτεία για την τραγωδία αυτή, την ώρα που εκατοντάδες εξοργισμένοι κάτοικοι της χώρας ζητούν την παραίτησή του.

«Είμαστε λυπημένοι. Απολύτως λυπημένοι και πεπεισμένοι ότι αυτά τα πράγματα δεν θα πρέπει να συμβαίνουν και πεπεισμένοι ότι η ευθύνη δεν μπορεί να αποδοθεί σε κανέναν άλλον από τους εαυτούς μας», δήλωσε ο Μοράλες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Είναι πραγματικά θλιβερό και λυπηρό ότι δεκάδες παιδιά μπορούν να πεθάνουν σε μια κατάσταση όπως αυτή και ότι αυτό μπορεί να συμβεί σε όλα τα μέρη όπου εμείς, ως κράτος, δεν προσέχουμε», πρόσθεσε.

Πάντως ο Μοράλες διευκρίνισε ότι όταν αναφέρεται στο κράτος εννοεί όλους τους κατοίκους της Γουατεμάλας, τονίζοντας ότι το τραγικό συμβάν αποδεικνύει την ανάγκη «για βαθιές και σοβαρές μεταρρυθμίσεις».

Συγγενείς των θυμάτων και εξοργισμένοι κάτοικοι της χώρας ζητούν την παραίτηση του Μοράλες μετά την τραγωδία αυτή, με εκατοντάδες να φωνάζουν στη διάρκεια των διαδηλώσεων: «Ήταν το κράτος».

Την ίδια ώρα οι αρχές προσπαθούν να ταυτοποιήσουν τα θύματα, όμως επισημαίνουν ότι για κάποια από αυτά θα χρειαστούν δείγματα DNA.

Η πυρκαγιά ξέσπασε την Τετάρτη σε ένα μικρό δωμάτιο του κρατικού ξενώνα Βίρχεν δε λα Ασουνσιόν, κοντά στο Σαν Χοσέ Πινούλα, που απέχει 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με τις Αρχές και τους μάρτυρες, οι υπεύθυνοι του κέντρου είχαν κλειδώσει 52 κοπέλες σε μια σχολική αίθουσα 16 τετραγωνικών μέτρων επειδή στασίασαν, διαμαρτυρόμενες για τις συνθήκες διαβίωσής τους.

Η κυβέρνηση απέλυσε τον διευθυντή του κέντρου φιλοξενίας, το οποίο προσωρινά έκλεισε. Υποσχέθηκε επίσης ότι θα αναθεωρήσει το σύστημα προστασίας του παιδιού που σύμφωνα με τους ειδικούς υποχρηματοδοτείται.

Δείτε ΕΔΩ το χρονικό της τραγωδίας.

Σχετικές ειδήσεις