ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Συρία: Η Ρωσία προειδοποιεί τον Τραμπ - Θα έχεις την ευθύνη για ό,τι συμβεί

Επίθεση Συρία: Η Ρωσία προειδοποιεί τον Τραμπ - Θα έχεις την ευθύνη για ό,τι συμβεί

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η παγκόσμια κοινότητα την επίθεση των ΗΠΑ κατά της Συρίας.

Δραματικές εξελίξεις μετά τους βομβαρδισμούς των Αμερικανών

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγο πριν τις 04:00 τα ξημερώματα (ώρα Συρίας) και στόχο είχε τα συριακά μαχητικά, υποδομές, ραντάρ και αποθήκες πυρομαχικών στην βάση Αλ Σαριάτ, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο των ΗΠΑ.

Από τη βάση αλ Σαριάτ εκτιμάται ότι απογειώθηκαν τα συριακά μαχητικά που πραγματοποίησαν πριν από λίγες ημέρες την επιχείρηση από την οποία προκλήθηκε η επίθεση με χημικά όπλα στην επαρχία Ιντλίμπ.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο ο Βλαντιμίρ Πούτιν θεωρεί τα αμερικανικά πλήγματα κατά της Συρίας «επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους» που βασίσθηκαν «σε κατασκευασμένα προσχήματα», όπως ανακοινώθηκε σήμερα, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

«Ο πρόεδρος Πούτιν θεωρεί τα αμερικανικά πλήγματα κατά της Συρία επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους κατά παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, με βάση σε κατασκευασμένα προσχήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας στη ρωσική Άνω Βουλή, δήλωσε ότι οι αμερικανικές πυραυλικές επιθέσεις μπορούν να υποβαθμίσουν τις προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας στη Συρία, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο αναπληρωτής πρέσβης της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βλαντίμιρ Σαφρόνκοφ, προειδοποίησε για «αρνητικές επιπτώσεις» πριν καν οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπολύσουν στρατιωτικές επιθέσεις στη Συρία ως αντίδραση σε μια επίθεση με τοξικό αέριο.

Αναφερόμενος στην επίθεση στο Ιντλίμπ, την ευθύνη της οποίας οι ΗΠΑ επιρρίπτουν στη Ρωσία και τη Συρία, και τις οποίες ευθύνες απορρίπτουν και οι δύο χώρες, είπε, «πρέπει να σκεφτούμε τις αρνητικές επιπτώσεις, και όλη η ευθύνη εάν διεξαχθούν στρατιωτικές πράξεις θα ανήκει σε εκείνους που ξεκίνησαν κάποια τέτοια αμφίβολη και τραγική επιχείρηση», απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφων.

Όταν ερωτήθηκε ποιές θα είναι οι συγκεκριμένες αρνητικές επιπτώσεις, είπε, «Δείτε το Ιράκ, δείτε τη Λιβύη».

«Εξυπηρετείτε τους τζιχαντιστές»

Η αμερικανική πυραυλική επίθεση κατά στρατιωτικών στόχων στη Συρία, εξυπηρετεί τους σκοπούς των «ένοπλων τρομοκρατικών ομάδων» αλλά και του Ισλαμικού Κράτους δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Χομς, στη Συρία.

«Η ηγεσία της Συρίας, αλλά και η πολιτική της, δε θα αλλάξουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνήτης της Χομς, Ταλάλ Μπαραζί στη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης του στην κρατική τηλεόραση. «Η πολεμική αυτή ενέργεια δεν ήταν η πρώτη και ούτε πιστεύω ότι θα είναι η τελευταία», πρόσθεσε.

Σχετικές ειδήσεις