ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό Αίγυπτος: Το ISIS στοχεύει σε εμφύλιο ανάμεσα σε Χριστιανούς και Μουσουλμάνους (Pics+Vids)

Μακελειό Αίγυπτος: Το ISIS στοχεύει σε εμφύλιο ανάμεσα σε Χριστιανούς και Μουσουλμάνους (Pics+Vids)

Στους 49 νεκρούς έφθασε ο αριθμός των νεκρών από τις δύο χθεσινές (9/4) τρομοκρατικές επιθέσεις σε εκκλησίες Κοπτών χριστιανών στην Αλεξάνδρεια και την Τάντα της Αιγύπτου, των οποίων την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

ΣΤΟΥΣ 49 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ - ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ Η ΧΩΡΑ

«Μαύρη Κυριακή» ήταν για την Αίγυπτο η Κυριακή των Βαΐων, η οποία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες χριστιανικές εορτές στη χώρα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η χθεσινή χριστιανική ημέρα αποτελεί εθνική αργία για την Αίγυπτο, παρότι πάνω από το 80% του πληθυσμού της είναι μουσουλμάνοι.

Αρχικά, 29 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 50 τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας μέσα σε εκκλησία στην αιγυπτιακή πόλη Τάντα στο Δέλτα του Νείλου.

vllkyt4m7

Στη συνέχεια ακολούθησε μία δεύτερη έκρηξη, στον προαύλιο χώρο της Κοπτικής εκκλησίας του Αγίου Μάρκου στην Αλεξάνδρεια με αποτελέσμα να βρουν το θάνατο τουλάχιστον 20 άνθρωποι και να τραυματισθούν δεκάδες ακόμη, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της χώρας.

Την ευθύνη για τις τρομοκρατικές ενέργειες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Παράλληλα, βρέθηκε και τρίτη βόμβα σε άλλη εκκλησία στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, σύμφωνα με το RudawEnglish. Στο σημείο βρέθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις όπου απενεργοποίησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό.

see the destruction

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αίγυπτος για τρεις μήνες

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι αποφάσισε να κηρύξει την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα διάστημα 3 μηνών, μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις εναντίον δύο κοπτικών εκκλησιών.

Όπως προβλέπει το Σύνταγμα της Αιγύπτου, ο πρόεδρος της χώρας πρέπει να καταθέσει το σχετικό αίτημα ενώπιον του Κοινοβουλίου εντός μίας εβδομάδας προκειμένου να εγκριθεί.

Ο επικεφαλής του αιγυπτιακού κράτους παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο προεδρικό Μέγαρο στο Κάιρο.

«Υπάρχει μια σειρά διαδικασιών που θα εφαρμοστούν, καταρχάς η κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες» επισήμανε ο πρόεδρος, ενώ τόνισε ότι έλαβε το συγκεκριμένο μέτρο προκειμένου να «προστατεύσει» και να «διαφυλάξει» την χώρα.

Ο πρόεδρος Σίσι ζήτησε «την άμεση ανάπτυξη μονάδων προστασίας του στρατού για να βοηθήσουν την αστυνομία να εγγυηθεί την ασφάλεια των "ζωτικής σημασίας υποδομών" σε όλες τις επαρχίες της χώρας»,σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας, μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις εναντίον δύο χριστιανικών εκκλησιών, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

0608d7e0 1d1a 11

Στο πλευρό του αιγυπτιακού λαού οι Έλληνες της Αιγύπτου

Στο πλευρό των Αιγυπτίων τούτες τις δύσκολες ώρες βρίσκεται όλος ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός, όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου Χρήστος Καβαλής, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Την παγιωμένη τακτική της επέλεξε η διεθνής τρομοκρατία για να κτυπήσει την Αίγυπτο με τη διασπορά αθώου αίματος! Γνωρίζοντας πως ο αιγυπτιακός λαός είναι βαθιά θρησκευόμενος, τόσο οι μουσουλμάνοι Αιγύπτιοι όσο και οι Χριστιανοί Αιγύπτιοι (Κόπτες), προσπάθησε η τρομοκρατία - μάταια βέβαια - να πλήξει την θρησκευτική συνείδηση των Χριστιανών για να στραφούν κατά των αδελφών τους Αιγυπτίων Μουσουλμάνων» τονίζει ο επικεφαλής της ελληνικής παροικίας.

«Για άλλη μία φορά η τρομοκρατία προσπαθεί να επιβιώσει στη Αίγυπτο, αλλά δεν θα το καταφέρει, όπως δεν το κατάφερε τα τελευταία χρόνια και όπως έκανε σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, όπου ο ξενόφερτος εμφύλιος κατασπαράζει τους λαούς της. Τέτοιες πράξεις, το μόνο που θα καταφέρουν είναι να ενώσουν περισσότερο τους Αιγύπτιους γύρω από τη σοφή ηγεσία τους» σημειώνει ο κ.Καβαλής, ενώ σχολιάζοντας την επιλογή της ημέρας της Κυριακής των Βαΐων για τα τρομοκρατικά κτυπήματα από τους τζιχαντιστές, αναφέρει: «Η Δύση θα πρέπει να καταλάβει πως στόχος είναι και παραμένει το αρραγές εσωτερικό μέτωπο της Αιγύπτου! Η επιλογή της Κυριακής των Βαΐων για το χτύπημα δεν είναι τυχαία! Είναι ημέρα που η μουσουλμανική Αίγυπτος θεωρεί αργία για τα παιδιά της που είναι Χριστιανοί, όπως και η Μ. Πέμπτη. Τόσος σεβασμός στη διαφορετικότητα της Θρησκείας αλλά όχι της Εθνικής συνείδησης».

Και προσθέτει: «Με όπλο αυτή την εθνική συνείδηση και ενότητα, είμαστε σίγουροι - ως Έλληνες που ζούμε για αιώνες στην Αίγυπτο - πως ο Αιγυπτιακός λαός θα ξεπεράσει και αυτή την παγίδα και θα συνεχίσει την πορεία που ξεκίνησε για την ανόρθωση της οικονομίας του και την επανάκτηση της σταθερότητας στην περιοχή, σχέδια που σαφώς δεν επιτρέπουν στην τρομοκρατία να ανθίσει.

Θρηνούμε τα θύματα, συλλυπούμαστε τους αδελφούς μας Αιγύπτιους αλλά στεκόμαστε δίπλα τους στη χώρα που γέννησε όχι μόνο έναν λαμπρό αρχαίο παλαιό πολιτισμό αλλά και όπου στη γη της βρήκε ασφάλεια και αυτός ακόμα ο Χριστός μας, όταν κατέφυγε ως βρέφος με την Αγία Οικογένεια».

d219fb2ce4a743ec97b3bbd01715129c 18

Τον αποτροπιασμό του εκφράζει ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β΄

Βαρύς είναι ο θρήνος και στο ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας για τα θανατηφόρα τρομοκρατικά κτυπήματα που δέχτηκαν σήμερα οι Κοπτικές Εκκλησίες στην Αίγυπτο.

Είμαστε στο πλευρό του Αιγυπτιακού λαού, δήλωσε ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής, παρακολουθώντας από κοντά τα γεγονότα, καθώς η δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε σε σχετικά μικρή απόσταση από το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο, στην περιοχή Μανσέια, της Αλεξάνδρειας, όπου βρίσκεται και η έδρα της Κοπτικής Εκκλησίας, έξω από τον Καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου.

«Ας ελπίσουμε ότι ο ερχόμενος προς το εκούσιο πάθος Ιησούς Χριστός θα μαλακώσει τον πόνο των οικογενειών που τόσο άδικα έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και θα φέρει την ειρήνη Του στην ευλογημένη Αίγυπτο», κατέληξε ο Πατριάρχης Θεόδωρος.

C8 JxAWXoAAPk t

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους απειλούν με νέα χτυπήματα

Δύο τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που φορούσαν γιλέκα με εκρηκτικά διέπραξαν τις πολύνεκρες επιθέσεις εναντίον κοπτικών εκκλησιών στην Αίγυπτο, έγινε γνωστό από την τρομοκρατική οργάνωση σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε, όπου απειλεί με νέες επιθέσεις στο μέλλον.

Η επίθεση στην Αλεξάνδρεια διαπράχθηκε από τον Άμπου αλ Μπαράα αλ Μάσρι, μαχητή του Ισλαμικού Κράτους, ενώ η επίθεση στην εκκλησία της Τάντας διαπράχθηκε από τον Άμπου Ίσαακ αλ Μάσρι, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

ΟΗΕ και ΗΠΑ καταδικάζουν τις επιθέσεις στην Αίγυπτο

Τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδίκασαν τις επιθέσεις εναντίον δύο εκκλησιών Κοπτών στην Αίγυπτο.

Σε ένα δελτίο τύπου, το Συμβούλιο παρότρυνε όλα τα κράτη μέλη να συνεργαστούν με την αιγυπτιακή κυβέρνηση προκειμένου να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης οι δράστες των επιθέσεων, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Τα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου «εκφράζουν τη συμπόνια τους και απευθύνουν συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και στην κυβέρνηση της Αιγύπτου. Εύχονται στους τραυματίες την ταχεία και πλήρη ανάρρωσή τους».

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επισημαίνουν ότι η τρομοκρατία σε κάθε της μορφή συνιστά μία από τις σοβαρότερες απειλές για την ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε επίσης τις επιθέσεις με μήνυμα που ανήρτησε στο λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

«Λυπήθηκα πολύ όταν έμαθα για την τρομοκρατική επίθεση στην Αίγυπτο. Οι ΗΠΑ καταδικάζουν απερίφραστα. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι ο πρόεδρος Αλ Σίσι θα διαχειριστεί την κατάσταση με τον πλέον προσήκοντα τρόπο».

Σχετικές ειδήσεις