ΚΟΣΜΟΣ

Μπλόκο Φερχόφσταντ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας λόγω Ερντογάν

Μπλόκο Φερχόφσταντ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας λόγω Ερντογάν

Οι κατηγορίες που διατύπωσε το Συμβούλιο της Ευρώπης για το (μη) αδιάβλητο του δημοψηφίσματος στην Τουρκία είναι «πολύ σοβαρές» και αποτελούν αιτία να διακοπούν οι ενταξιακές συνομιλίες της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφστατ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Οι προταθείσες συνταγματικές αλλαγές δεν παρέχουν μόνον απολυταρχικές εξουσίες στον Ερντογάν, αλλά έχουν διαταράξει και τους δημοκρατικούς θεσμούς στην Τουρκία και το δημοψήφισμα στο οποίο στηρίχθηκαν δεν ανταποκρίνεται στα στάνταρ του Συμβουλίου της Ευρώπης», ανακοίνωσε ο κ. Φερχόφστατ.

«Η τουρκική κυβέρνηση εμπόδισε μια έντιμη εκστρατεία, καθώς εκφόβισε την πλευρά του "όχι" και φυλάκισε δεκάδες δημοσιογράφους. Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) επιβεβαιώνει ότι η τουρκική κυβέρνηση μποϊκοτάρησε τόσο τα ΜΜΕ όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προκαταλαμβάνοντας το επίπεδο του παιγνιδιού μεταξύ του "ναι" και του "όχι"».

«Επιπλέον», λέει καταλήγοντας, «το αποτέλεσμα ήταν πολύ οριακό. Οι μεγάλες τουρκικές πόλεις, για παράδειγμα, ψήφισαν καθαρά εναντίον της αλλαγής του Συντάγματος. Το μόνο λογικό συμπέρασμα όλων αυτών είναι να σταματήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση αμέσως τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να ξανασκεφτεί τις σχέσεις της με την Τουρκία».

«Οι Βρετανοί πολίτες μπορούν να δείξουν τι προτιμούν σχετικά με τις σχέσεις του Λονδίνου με την ΕΕ στις πρόωρες εκλογές»

Oι Βρετανοί ψηφοφόροι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πρόωρες εκλογές που προκηρύχθηκαν σήμερα στη Βρετανία προκειμένου να διατυπώσουν την άποψή τους σχετικά με το είδος των σχέσεων που επιθυμούν να έχει το Λονδίνο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισήμανε επίσης ο Γκι Φερχόφστατ, ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

«Οι Βρετανοί πολίτες θα έχουν μια ευκαιρία να εκφράσουν την άποψή τους σχετικά με το πώς αντιλαμβάνονται τη σχέση που θα διαμορφωθεί στο μέλλον μεταξύ της χώρας τους και της ΕΕ», τόνισε χαρακτηριστικά σε μια ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Facebook.

«Ως διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, θα εργαστώ με τη νέα κυβέρνηση για το καλύτερο δυνατό κοινό μέλλον».

ΠΗΓΗ ΑΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις