ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό στο Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 34 νεκροί από επιθεση καμικάζι

Μακελειό στο Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 34 νεκροί από επιθεση καμικάζι

Η πλειονότητα των θυμάτων ήσαν άμαχοι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά

Η επίθεση η οποία στοχοθέτησε νωρίτερα σήμερα μια τράπεζα γεμάτη κόσμο στο νότιο Αφγανιστάν την ώρα που οι πελάτες περίμεναν να λάβουν τους μισθούς τους ενόψει της γιορτής του Έιντ στοίχισε τη ζωή σε 34 ανθρώπους, πολίτες, στρατιωτικούς και αστυνομικούς, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.

Η έκρηξη, η οποία τραυμάτισε άλλους περίπου εξήντα ανθρώπους, σημειώθηκε το πρωί στην καρδιά της Λασκάρ Γκα, της πρωτεύουσας της επαρχίας Χελμάντ, μπροστά σε ένα υποκατάστημα της Νέας Τράπεζας της Καμπούλ το οποίο υπέστη επίθεση για τρίτη φορά μέσα σε τρία χρόνια.

Ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ο Κάρι Γιούσουφ Αχμάντι, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση το απόγευμα, υποστηρίζοντας ότι «σκοτώθηκαν 73 στρατιωτικοί και αστυνομικοί που είχαν πάει να πάρουν τους μισθούς τους πριν από τις γιορτές». Οι ισλαμιστές αντάρτες τείνουν συχνά να υπερτιμούν τις απώλειες που προκαλούν οι ενέργειές τους.

Το γραφείο Τύπου του κυβερνήτη της επαρχίας, το οποίο ανακοίνωσε τον νεότερο απολογισμό των 34 νεκρών και των 58 τραυματιών, ανέφερε ότι αντίθετα με όσα ισχυρίστηκαν οι ισλαμιστές αντάρτες «η πλειονότητα των θυμάτων ήσαν άμαχοι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά».

Ο κυβερνήτης, Χαγιατουλάχ Χαγιάτ, υποσχέθηκε ότι θα διεξαχθεί «εξονυχιστική έρευνα». Φωτογραφικά στιγμιότυπα λίγη ώρα μετά την έκρηξη του παγιδευμένου με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών εικονίζουν ακρωτηριασμένα πτώματα, πεταμένα πάνω στις καρότσες ανοιχτών ημιφορτηγών της αστυνομίας.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Σαλάμ Αφγάν αναγνώρισε ότι ανάμεσα στα θύματα είναι «ορισμένες σοροί που είναι αδύνατο να αναγνωριστούν».

Για τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, που δεν βρισκόταν μακριά, επρόκειτο πιθανότατα για μια επίθεση βομβιστή-καμικάζι. Το ίδιο εκτίμησε ο αρχηγός της αστυνομίας στην επαρχία, ο Άκα Νουρ Κεντόζ, μιλώντας σε απευθείας σύνδεση με το τηλεοπτικό δίκτυο Tolo: «Επρόκειτο για μια επίθεση αυτοκτονίας με αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά, δεν υπάρχουν άλλοι επιτιθέμενοι», ανέφερε.

«Πολίτες και στρατιωτικοί βρίσκονταν στην ουρά για να πάρουν τον μισθό τους» όταν το αυτοκίνητο ανατινάχθηκε, διευκρίνισε ο ίδιος.

Το ίδιο υποκατάστημα της Νέας Τράπεζας της Καμπούλ έχει υποστεί ήδη δύο φορές επιθέσεις στο παρελθόν: την πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2014, όταν σε μια πολύωρη μάχη σκοτώθηκαν δώδεκα άνθρωποι, ανάμεσά τους οι πέντε δράστες. Και τη δεύτερη φορά τον Φεβρουάριο, υπό τις ίδιες συνθήκες ακριβώς: ένας καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά του ενώ είχε σχηματιστεί μια μεγάλη ουρά ανθρώπων που ήθελαν να εκταμιεύσουν τους μισθούς τους.

Εκείνη η επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν επίσης οι Ταλιμπάν, στοίχισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους περίπου είκοσι, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σχετικές ειδήσεις