ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο επικυρώνει μέρος της ταξιδιωτικής απαγόρευσης Τραμπ

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο επικυρώνει μέρος της ταξιδιωτικής απαγόρευσης Τραμπ

Η σημερινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου συνιστά αξιοσημείωτη νίκη για τον Τραμπ, δεδομένου ότι η εφαρμογή του διατάγματός του είχε ανασταλεί από πολλούς άλλους δικαστές, σε πρωτοβάθμια δικαστήρια και σε εφετεία

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών δικαίωσε εν μέρει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, διατάσσοντας την μερική εφαρμογή του αντιμεταναστευτικού διατάγματός του, εν αναμονή της εξέτασης του θέματος επί της ουσίας, το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με το εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου Τραμπ, απαγορεύεται η είσοδος στις ΗΠΑ για πολίτες των έξι χωρών (Ιράν, Συρία, Λιβύη, Υεμένη, Σομαλία, Σουδάν) για 90 ημέρες, ενώ για 120 ημέρες απαγορεύεται η είσοδος σε πρόσφυγες.

Το Ανώτατο Δικαστήριο επιτρέπει η απαγόρευση να τεθεί σε ισχύ για όσους εκ των πολιτών των έξι χωρών δεν έχουν κάποια σχέση «καλής πίστης» με κάποιον μόνιμο κάτοικο των ΗΠΑ.

Οι εννέα ανώτατοι δικαστές δέχτηκαν τη μερική εφαρμογή του και επιπροσθέτως δέχτηκαν να εξετάσουν το ζήτημα, γεγονός που σημαίνει ότι ο Τραμπ έχει την ευκαιρία να πετύχει άλλη μια, τελική, δικαστική νίκη που θα ακυρώνει τις προηγούμενες αποφάσεις.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι θα ακούσει τα επιχειρήματα περί της νομιμότητας του διατάγματος όταν ξεκινήσει η επόμενη δικαστική περίοδος, τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο ίδιος ο πρόεδρος τη χαιρέτισε, χαρακτηρίζοντάς την μια νίκη για «την εθνική ασφάλεια». Όπως σημείωσε, «η σημερινή ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι μια ξεκάθαρη νίκη για την εθνική ασφάλειά μας». Στην ίδια ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, ο Τραμπ πρόσθεσε: «Η σημερινή απόφαση μου επιτρέπει να χρησιμοποιήσω ένα σημαντικό εργαλείο για να προστατεύσω τις ΗΠΑ».

Αναμένεται πάντως ότι θα χρειαστούν αρκετές ημέρες μέχρι να εφαρμοστούν πλήρως τα μέτρα που προβλέπονται από το διάταγμα.

Σχετικές ειδήσεις