ΚΟΣΜΟΣ

Το Βερολίνο εξετάζει την έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας για την Άγκυρα

Το Βερολίνο εξετάζει την έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας για την Άγκυρα

Οξύνεται η αντιπαράθεση του Βερολίνου με την Άγκυρα, με αφορμή τη σύλληψη ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα από τις τουρκικές αρχές, ανάμεσα στους οποίους και ένας Γερμανός πολίτης.

Σύμφωνα με τον Mάρτιν Σούλτς, υποψήφιο για την καγκελαρία με το SPD, η γερμανική κυβέρνηση προτίθεται να ανακοινώσει ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία. «Ο υπουργός Εξωτερικών θα εξετάσει ασφαλώς ποια διπλωματικά βήματα είναι ενδεδειγμένα», όπως δήλωσε.

«Σήμερα, αναμένονται ανακοινώσεις για το θέμα από τον υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Αίσθηση προκάλεσε επίσης στη Γερμανία δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η Άγκυρα κατηγορεί με έγγραφό της γερμανικές εταιρείες (BASF, Daimler) ότι υποστηρίζουν τρομοκράτες στην Τουρκία», όπως γράφει η γερμανική Handelsblatt.

Ήδη την Τετάρτη κλήθηκε στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ο Τούρκος πρέσβης στον οποίο έγινε σαφές ότι οι συλλήψεις ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι «ούτε κατανοητές ούτε παραδεκτές», προσθέτει η γερμανική εφημερίδα.

Σχετικές ειδήσεις