ΚΟΣΜΟΣ

Καταιγίδα Χάρβεϊ: Χιλιάδες εγκλωβισμένοι - Συναγερμός στις Αρχές για λεηλασίες και ληστείες (vids)

Καταιγίδα Χάρβεϊ: Χιλιάδες εγκλωβισμένοι - Συναγερμός στις Αρχές για λεηλασίες και ληστείες (vids)

Τουλάχιστον πέντε οι νεκροί - Χιλιάδες οι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους - Συγκλονίζει Ελληνίδα στο Τέξας -Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Λουιζιάνα

Η αστυνομία του Χιούστον, της πόλης που έχει παραλύσει από τις πλημμύρες που προκάλεσε η τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ, προειδοποίησε σήμερα όσους επιδιώκουν να επωφεληθούν από το χάος για να λεηλατήσουν και να ληστέψουν σπίτια και καταστήματα.

Παράλληλα, οι νεκροί έχουν φτάσει τους πέντε ωστόσο οι Αρχές εκτιμούν πως δεν αποκλείεται ο απολογισμός να αυξηθεί. Την ίδια ώρα, χιλιάδες είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους.

Μέχρι τώρα έχουν συλληφθεί τέσσερα πρόσωπα, ανέφερε ο επικεφαλής των αστυνομικών αρχών Αρτ Ασεβέντο. Μετά από φυσικές καταστροφές «έρχονται άνθρωποι από άλλες Πολιτείες ή άλλες πόλεις για να πλιατσικολογήσουν ή να δημιουργήσουν προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά. «Αν επιχειρήσετε να διαπράξετε κάποιο αδίκημα και, ιδίως, σε βάρος των πολιτών μας που έχουν ήδη υποφέρει πολύ στα χέρια της Μητέρας Φύσης, σας διαβεβαιώ ότι θα συλληφθείτε», υπογράμμισε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το Χιούστον δεν είχε εκκενωθεί εν όψει της άφιξης του Χάρβεϊ όμως χιλιάδες κάτοικοι έχουν βρει καταφύγιο σε κέντρα υποδοχής ή αναμένεται να μετακινηθούν σε αυτά εντός των επόμενων ωρών. Τα περισσότερα καταστήματα έχουν κλείσει αφού πολλές περιοχές είναι πλέον απρόσιτες λόγω των πλημμυρών.

Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες έχουν αναπτύξει επιπρόσθετο προσωπικό, κυρίως υπαλλήλους του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, ενώ στην περιοχή έχουν επίσης αναπτυχθεί 3.000 στρατιώτες της Εθνοφρουράς.

Χιλιάδες κλήσεις για βοήθεια

Ο επικεφαλής της αστυνομικής διεύθυνσης του Χιούστον Αρτ Ασεβέντο δήλωσε ότι η αστυνομία της τέταρτης πολυπληθέστερης πόλης των ΗΠΑ διέσωσε 2.000 ανθρώπους το τελευταίο εικοσιτετράωρο, ανταποκρινόμενη σε κλήσεις για βοήθεια μετά το πέρασμα της τροπικής καταιγίδας Χάρβεϊ.

Οι υπηρεσίες βοήθειας δέχθηκαν 6.000 κλήσεις για βοήθεια και διάσωση, είπε ο αξιωματικός κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης των δημοσιογράφων που αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά. Η αστυνομία διέσωσε ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί σε πλημμυρισμένα σπίτια και σε αυτοκίνητα. Υπάρχουν ακόμη 185 κλήσεις για κατεπείγουσα βοήθεια, πρόσθεσε ο Ασεβέντο.

Τα δάκρυα Ελληνίδας στο Τέξας

Συγκλονίζει η Ελληνίδα δημοσιογράφος Ρούλα Κατσαούνη, η οποία βρίσκεται στο Τέξας και περιγράφει τς δραματικές ώρες που βιώνουν οι πολίτες.

«Η λέξη καταστροφή δεν είναι αρκετή. Είναι παιδιά ανεβασμένα στις σκεπές με τις γιαγιάδες και τους παππούδες. Πώς θα τους πιάσεις; Είναι πολύ δύσκολο», είπε με δάκρυα στα μάτια η κ. Κατσαούνη μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Είχα καλέσει το 911 και μου είπαν αν έχεις ένα, δυο μέτρα στο σπίτι σου μην μας παίρνεις τηλέφωνο. Δεν μπορούμε να σε βοηθήσουμε», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι τα σωστικά συνεργεία δίνουν προτεραιότητα στους ανθρώπους, που το νερό έχει ξεπεράσει τα δύο μέτρα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Λουιζιάνα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την Πολιτεία της Λουιζιάνας, ένα μέτρο που επιτρέπει την αποδέσμευση ομοσπονδιακών πόρων και μέσων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι καταστροφές από την τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ.

Στην ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι η ομοσπονδιακή υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών Fema εντέλλεται «να κινητοποιήσει και να παράσχει» τον εξοπλισμό και τους αναγκαίους πόρους.

Ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσία Λούις Ουτσελίνι τόνισε ότι το χειρότερο δεν έχει περάσει ακόμη. Προειδοποίησε μάλιστα ότι οι πλημμύρες αναμένεται να φτάσουν στο αποκορύφωμά τους την Τετάρτη ή την Πέμπτη.

Η καταιγίδα αναμένεται ότι θα κινηθεί ανατολικότερα, προς τη Λουιζιάνα, τις επόμενες πέντε ημέρες.

Πηγή φωτογραφίας: thestar

Σχετικές ειδήσεις