ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στο Λας Βέγκας (pics)

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στο Λας Βέγκας (pics)

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Λας Βέγκας, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 58 άνθρωποι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο προπαγάνδας των τζιχαντιστών Amaq - Διαψεύδουν οι Αρχές

Σύμφωνα με το Amaq, ο δράστης προσηλυτίστηκε στο ισλάμ πριν από μήνες.

«Η επίθεση στο Λας Βέγκας διαπράχθηκε από έναν στρατιώτη του Ισλαμικού Κράτους, ο οποίος τη διέπραξε ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα να στοχοθετήσουμε κράτη του συνασπισμού» τονίζεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης, που αναφέρεται στον διεθνή συνασπισμό που πολεμά τους τζιχαντιστές στη Μέση Ανατολή.

«Ο δράστης της επίθεσης στο Λας Βέγκας προσηλυτίστηκε στο ισλάμ πριν από λίγους μήνες» προσθέτει το Amaq.

Ο Στίβεν Πάντοκ, ο 64χρονος που σκότωσε περισσότερους από 58 ανθρώπους το βράδυ της Κυριακής από το δωμάτιο του ξενοδοχείου του στο Λας Βέγκας, είχε τουλάχιστον 10 όπλα μαζί του, έγινε γνωστό από τον σερίφη του Λας Βέγκας.

vegas

Δείτε φωτογραφίες από το ξενοδοχείο απ' όπου πυροβόλησε ο δράστης στη Gallery του Newsbomb.gr

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο δράστης αυτοκτόνησε προτού φθάσει η αστυνομία. Οι Aρχές πιστεύουν ότι ο 64χρονος έκανε τσεκ ιν στο δωμάτιό του την περασμένη Πέμπτη.

Την ίδια ώρα, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, 515 άνθρωποι διακομίστηκαν στα νοσοκομεία.

vegas1

Ποιος ήταν ο μακελάρης

Ο σερίφης του Λας Βέγκας ανέφερε ότι ο Στίβεν Κρεγκ Πάντοκ διέμενε στο Μεσκίτ, μια μικρή πόλη με πληθυσμό 18.000 κατοίκους, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 120 χιλιομέτρων βορειοανατολικά του Λας Βέγκας στη Νεβάδα, στα σύνορα με την Αριζόνα. Σε μια πρώτη ματιά ζούσε μια ήσυχη ζωή στην κοινότητα αυτή, όπου κατοικούν πολλοί συνταξιούχοι. Αγόρασε εκεί ένα σπίτι το 2015.

«Είναι ένα όμορφο, καθαρό σπίτι, δεν υπάρχει τίποτα το παράξενο» περιέγραψε ο εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας του Μεσκίτ Κουίν Άβερετ. Στο εσωτερικό του βρέθηκαν κάποια όπλα και σφαίρες, όχι κάτι το αξιοσημείωτο σε μια περιοχή με υψηλά ποσοστά οπλοκατοχής.

Επρόκειτο για ένα «πρόσωπο σε απόγνωση, που ήθελε να προκαλέσει πολλά θύματα» είπε ο σερίφης του Λας Βέγκας, Τζόζεφ Λομπάρντο. Ο ίδιος επισήμανε ότι ο Πάντοκ φαίνεται πως είχε καταφύγει στη δικαιοσύνη.

Όπως έγραψε η εφημερίδα Las Vegas Review-Journal, είχε καταθέσει μήνυση, κατά του καζίνο του Strip, της μεγάλης λεωφόρου που διασχίζει την πόλη, αφού είχε γλιστρήσει και πέσει κάτω, ωστόσο κατόπιν απέσυρε τη μήνυσή του.

Σύμφωνα με το ABC, ο Στίβεν Πάντοκ ήταν λογιστής, είχε δίπλωμα πιλότου και άδεια κυνηγού που είχε εκδώσει η πολιτεία της Αλάσκας.

Διάψευση της αστυνομίας

Ο ισχυρισμός αυτός των τζιχαντιστών εξετάζεται από τις Αρχές, αφού όλα τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι ο δράστης ήταν ένας «μοναχικός λύκος» χωρίς ιδιαίτερες πολιτικές και θρησκευτικές αντιλήψεις.

Δύο ανώτατοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσαν ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο δράστης της επίθεσης στο Λας Βέγκας συνδέεται με κάποια διεθνή τζιχαντιστική οργάνωση, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Επιπλέον, ο ένας εκ των δύο αξιωματούχων της αμερικανικής διοίκησης ανέφερε στο Reuters ότι δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό.

Τόνισε, επίσης, ότι οι Αρχές έχουν λόγους να πιστεύουν ότι ο 64χρονος είχε ιστορικό ψυχολογικών προβλημάτων.

Αδερφός του μακελάρη: Κάτι θα του συνέβη και του «έστριψε»

«Ήταν ένας νορμάλ τύπος, χωρίς ιδιαίτερες πολιτικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις. Δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Έρικ Πάντοκ, για τον αδερφό του, Στίβεν.

«Κάτι θα του συνέβη και θα του 'στριψε. Δεν υποψιαζόμασταν τίποτα. Η 90χρονη μητέρα μας βρίσκεται σε κατάσταση σοκ. Δυσκολεύεται να αποδεχτεί τα νέα. Είμαστε όλοι βαθιά σοκαρισμένοι. Τα συλλυπητήριά μας στα θύματα και τις οικογένειές τους», κατέληξε.

Δείτε το βίντεο από τις δηλώσεις του!

Σχετικές ειδήσεις