ΚΟΣΜΟΣ

Βασιλιάς Φίλιππος: «Αντισταθείτε στην προσπάθεια απόσχισης»

Βασιλιάς Φίλιππος: «Αντισταθείτε στην προσπάθεια απόσχισης»

«Όλοι πρέπει να σεβαστούν το Σύνταγμα και τις αρχές της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας»

Σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του σε μια τελετή των βραβείων της Πριγκίπισσας των Αστουριών στο Οβιέδο, παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, ο Ισπανός βασιλιάς τόνισε πως: «Δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε όσα χτίσαμε μαζί», υπογραμμίζοντας την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ισπανία αφού κατάφερε να ξεπεράσει «τα λάθη του παρελθόντος», σε μια προφανή αναφορά στην δικτατορία του Φράνκο.

Ο μονάρχης, που δεν είχε κάνει στο παρελθόν μια απευθείας αναφορά σε μια απόπειρα «απόσχισης», τόνισε πως: «η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια απαράδεκτη προσπάθεια απόσχισης ενός τμήματος της εθνικής της επικράτειας και θα την αντιμετωπίσει με τους νόμιμους δημοκρατικούς θεσμούς της, με σεβασμό στο Σύνταγμα μας, με βάση τις αξίες και τις αρχές της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στην οποία ζούμε τα τελευταία 39χρόνια».

«Τις πρόσφατες δεκαετίες οι Ισπανοί συνέχισαν την ιστορία, τιμώντας την κυρίαρχη απόφασή μας να ζούμε μαζί υπό συνθήκες δημοκρατίας. Ζήσαμε και μοιραστήκαμε επιτυχίες, αποτυχίες, θριάμβους και θυσίες, που μας ενώσανε σε χαρές και δεινά. Δεν μπορούμε να το ξεχάσουμε», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: «Όλοι οι πολίτες (...) είχαν την ευκαιρία να βρουν τη θέση τους μέσα σε ένα καθεστώς ειρήνης και ελευθερίας, χωρίς φόβο, ή το φόβο αυθαιρεσιών, μακριά από μνησικακίες και ρήξεις».

«Τα κατορθώματα της Ισπανίας κατέστησαν εφικτά από μια αγνή επιθυμία συνύπαρξης και κατανόησης σε συμφωνία με τους δημοκρατικούς κανόνες» κατέληξε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι απηύθυνε ένα δριμύ κατηγορώ σήμερα από την Ισπανία εναντίον «εκείνων που σπέρνουν τη διχόνοια» κι ενώ η κρίση μεταξύ της Μαδρίτης και των Καταλανών αυτονομιστών βρίσκεται στο ζενίθ της.

«Όταν ορισμένοι σπέρνουν τη διχόνοια, αδιαφορούν εσκεμμένα για τους νόμους, είναι απαραίτητο να υπενθυμίζουμε τη σημασία του κράτους Δικαίου» επισήμανε ο Ταγιάνι κατά τη διάρκεια μιας σύντομης ομιλίας που εκφώνησε από το Οβιέδο, στη βόρεια Ισπανία. Επιπλέον, κατήγγειλε τους «εθνικιστικούς εγωισμούς» και τις υποσχέσεις «για παραδείσους που θα δημιουργηθούν με την αλλαγή των συνόρων», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πηγή φωτογραφίας: Reuters

Σχετικές ειδήσεις