Κομισιόν: Fake news η απαγόρευση του γύρου και του κεμπάπ

Κομισιόν: Fake news η απαγόρευση του γύρου και του κεμπάπ

Γύρος | Κομισιόν: Με κατηγορηματικό τρόπο διαψεύδουν οι Βρυξέλλες και ειδικότερα η Κομισιόν την Παρασκευή (01/12/2017) τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου και ειδικότερα της Bild, σύμφωνα με τα οποία η ΕΕ αναμένεται να απαγορεύσει την πώληση και διανομή ντονέρ, γύρου και κεμπάπ, εξαιτίας μια ουσίας, του φωσφορικού άλατος, η οποία είναι απαραίτητη σε ορισμένα παρασκευάσματα κρέατος με σούβλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Real, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, απαντώντας σε ερώτημα του real.gr διέψευσε τις κατηγορίες, ενημερώνοντας ότι η Κομισιόν εισηγήθηκε και ενέκρινε την παράταση της χρήσης των λεγόμενων «phosphates» στην παρασκευή κρέατος.

Μάλιστα, η Επιτροπή κατέθεσε την πρότασή της στο Συμβούλιο των κρατών - μελών και συγκεκριμένα στην διαρκή επιτροπή για την ασφάλεια τροφίμων.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, τα κράτη - μέλη ενέκριναν την πρόταση της Κομισιόν με ψήφους 24 υπέρ και καμία κατά. Ως εκ τούτου η ΕΕ, όπως εκπροσωπείται νομίμως από τον εκτελεστικό της βραχίονα (την Κομισιόν) και τα ίδια τα Κράτη Μέλη ενέκρινε την εν λόγω ουσία, και σε καμία περίπτωση δεν «σκέφτεται να απαγορεύσει το κεμπάπ ή το γύρο». Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα δώσει και αυτό την δική του γνωμάτευση για το θέμα τον Ιανουάριο του 2018.

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με την Real, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Άνκα Παντουράρου, ανέφερε τα εξής:

«Πράγματι, είδαμε αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τη χρήση φωσφορικών αλάτων στα τρόφιμα / ΕΕ “απαγορεύοντας τα κεμπάπ”. Ας είμαστε σαφείς. Η ΕΕ δεν απαγορεύει το “κεμπάπ". Ο ρόλος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι τα τρόφιμα είναι ασφαλή. Η Κομισιόν πρότεινε την επέκταση της δυνατότητας χρήσης της πρόσθετης ύλης τροφίμων που ονομάζεται “φωσφορικό άλας”, η οποία είναι απαραίτητη σε ορισμένα παρασκευάσματα κρέατος με σούβλες. Το πρόσθετο επιτρέπει την ομογενοποίηση της κατάψυξης, η οποία εμποδίζει τον κίνδυνο μη ισορροπημένης θερμικής επεξεργασίας, εξασφαλίζοντας έτσι ότι οι λωρίδες ψημένου κρέατος που σερβίρονται στους καταναλωτές είναι ασφαλείς».

Καταλήγει δε η ίδια εκπρόσωπος: «Το σχέδιο πρότασης έλαβε ισχυρή υποστήριξη από τα κράτη μέλη στη μόνιμη επιτροπή στις 25 Σεπτεμβρίου 2017, όπου 24 κράτη μέλη ψήφισαν υπέρ. Κανένα κράτος μέλος δεν αμφισβήτησε την ασφάλεια της προτεινόμενης χρήσης».