ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό στην Υεμένη: 234 νεκροί και 400 τραυματίες από την εισβολή των Χούτι στην πρωτεύουσα Σαναά

Μακελειό στην Υεμένη: 234 νεκροί και 400 τραυματίες από την εισβολή των Χούτι στην πρωτεύουσα Σαναά

Ο απολογισμός των μαχών που σημειώνονται στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα αυξήθηκε σε 234 νεκρούς και 400 τραυματίες, περιλαμβανομένων 383 που η κατάστασή τους είναι σοβαρή, ανέφερε σήμερα η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ, ICRC).

Ο Ρόμπερτ Μαρντίνι, ο περιφερειακός διευθυντής της ΔΕΕΣ στη Μέση Ανατολή, ανέφερε επίσης σε ένα τουίτ: «Οι ομάδες της @ICRC κάνουν τώρα ό,τι μπορούν για να εφοδιάσουν τα νοσοκομεία με φάρμακα, χειρουργικό υλικό και καύσιμα».

Η κατάσταση είναι ήρεμη σήμερα (5/12) στη Σαναά έπειτα από πέντε ημέρες μαχών που κλιμακώθηκαν με τον θάνατο του πρώην προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ. Πτήσεις του ΟΗΕ και Ερυθρού Σταυρού προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο, ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Η ΔΕΕΣ εξάλλου απομάκρυνε σήμερα από τη Σαναά στο Τζιμπουτί 13 μέλη του διεθνούς προσωπικού της, κατέληξε.

Την ίδια ώρα ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό την Σαουδική Αραβία ζήτησε από τους πολίτες στην πρωτεύουσα Σαναά να απομακρυνθούν από τις ζώνες των ανταρτών, μετέδωσε το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al-Ekhbariya.

Οι άμαχοι θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση «μεγαλύτερη των 500 μέτρων» από τις ζώνες που ελέγχουν οι αντάρτες Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν, μετέδωσε το δίκτυο αυτό, σε μια προειδοποίηση που μπορεί να σημαίνει μια προσεχή εντατικοποίηση των αεροπορικών επιδρομών στην πρωτεύουσα της Υεμένης, την οποία ελέγχουν εδώ και περισσότερο από τρία χρόνια οι αντάρτες Χούτι.

5a22d075fc7e93e14e8b4567

Ο πρόεδρος Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι έδωσε εντολή στις δυνάμεις του να ξαναπάρουν τον έλεγχο της Σαναά με την υποστήριξη του συνασπισμού δυνάμεων υπό την Σαουδική Αραβία.

Στην πρωτεύουσα της Υεμένης σημειώνονται μάχες μεταξύ των Χούτι και των υποστηρικτών του πρώην προέδρου Σάλεχ μετά την κατάρρευση της συμμαχίας των δύο πλευρών.

«Ο πρόεδρος έδωσε διαταγή στον αντιπρόεδρό του Άλι Μόχσεν αλ Άχμαρ που βρίσκεται στη Μάριμπ (ανατολικά της Σανάα) να ζητήσει από τα στρατεύματά του να κατευθυνθούν προς την πρωτεύουσα», που ελέγχεται από τους σιίτες αντάρτες Χούτι, δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η επιχείρηση ονομάστηκε «Σανάα η αραβική».

Οι υποστηρικτές του πρώην προέδρου χάνουν έδαφος κατά την έκτη ημέρα συγκρούσεων με τους σιίτες αντάρτες, μετά την κατάρρευση της συμμαχίας τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις