ΚΟΣΜΟΣ

Εγκαίνια σε τρία «πυρηνικά έργα» του Ιράν

Εγκαίνια σε τρία «πυρηνικά έργα» του Ιράν

Στα εγκαίνια τριών πυρηνικών έργων θα παρευρεθεί σήμερα ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ισλαμικής Δημοκρατίας IRIB.

Το πρώτο νέο έργο είναι η έναρξη διαδικασίας του εμπλουτισμού ουρανίου κατά 20% στο εργοστάσιο στη Νατάνζ, στο κεντρικό Ιράν.

Το δεύτερο έργο είναι η έναρξη της λειτουργίας των πρώτων ράβδων πυρηνικού καυσίμου που έχουν παραχθεί στη χώρα στον ιατρικό ερευνητικό πυρηνικό αντιδραστήρα στην Τεχεράνη.

Το τρίτο έργο περιλαμβάνει την έναρξη λειτουργίας ενός νέου τύπου συσκευών φυγοκέντρισης που είναι σε θέση να πραγματοποιούν υψηλότερο εμπλουτισμό πολύ ταχύτερα από τα προηγούμενα μοντέλα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο.

Η κύρια τελετή εγκαινίων πρόκειται να λάβει χώρα στον αντιδραστήρα της Τεχεράνης, ενώ τα δύο άλλα έργα θα εγκαινιαστούν από τον πρόεδρο Αχμαντινετζάντ μέσω συνδέσεων τηλεδιάσκεψης.

Το καύσιμο για τον αντιδραστήρα της Τεχεράνης είχε συμφωνηθεί να παρέχεται από τη Ρωσία και τη Γαλλία, αλλά η σχετική συμφωνία του Οκτωβρίου 2009 δεν εφαρμόστηκε και το Ιράν άρχισε να παράγει το καύσιμο αρχικά εμπλουτίζοντας ουράνιο κατά 20% και στη συνέχεια μετατρέποντάς το σε ράβδους καυσίμου.

Το εμπλουτισμένο ουράνιο είναι κρίσιμης σημασίας τόσο για την πυρηνική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς όσο και για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.