ΚΟΣΜΟΣ

Πρίγκιπας Φίλιππος: Σε βαθύ πένθος η βασίλισσα Ελισάβετ -Τι προβλέπεται για τις επόμενες ημέρες

Πρίγκιπας Φίλιππος: Σε βαθύ πένθος η βασίλισσα Ελισάβετ -Τι προβλέπεται για τις επόμενες ημέρες

Βαθύ πένθος για τη βασίλισσα Ελισάβετ μετά τον θάνατο του συζύγου της, πρίγκιπα Φίλιππου, σε ηλικία 99 ετών, προβλέπει το πρωτόκολλο.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο που ισχύει για τον θάνατο του πρίγκιπα Φιλίππου, η βασίλισσα θα ξεκινήσει μια περίοδο πένθους διάρκειας οχτώ ημερών.

Σε αυτές τις οχτώ ημέρες η βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία ήταν παντρεμένη με τον Φίλιππο για 73 χρόνια, δεν θα εκτελεί κανένα από τα καθήκοντά της – ακόμα και τα περιορισμένα που προβλέπονται εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού – δεν θα της κατατεθεί κανένα νομοσχέδιο και όλες οι δραστηριότητες του κράτους θα σταματήσουν.

Η ανακοινωση του θανάτου του πρίγκιπα Φιλίππου
Η ανακοινωση για τον θάνατο του πρίγκιπα Φιλίππου

Όπως γράφει η Daily Mail εκτός από τις οχτώ αυτές ημέρες θα υπάρξει μια περίοδος συνολικά 30 ημερών πένθους της βασιλικής οικογένειας.

Κατά την ίδια πηγή η βασίλισσα Ελισάβετ ενδεχομένως να απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα μέσα στις επόμενες ημέρες μολονότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη διάθεσή της

Οι αξιωματούχοι του Μπάκιγχαμ ετοιμάζονται τώρα για μια βασιλική κηδεία στο παλάτι του Ουίνδσορ ακολουθώντας τις επιθυμίες του Φιλίππου ενώ μια στρατιωτική πομπή αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποια στιγμή τις επόμενες ημέρες το φέρετρο με τη σορό του Φιλίππου θα μεταφερθεί στο παρεκκλήσι στο Λονδίνο στο οποίο τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα και η σορός της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1997.

Η ταφή του πρίγκιπα Φιλίππου αναμένεται να γίνει στο Frogmore Gardens στο παλάτι του Ουίνδσορ.

Λόγω του θανάτου του πρίγκιπα Φιλίππου οι σημαίες σε όλη τη Βρετανία θα κυματίζουν μεσίστιες ωστόσο η κηδεία δεν θα γίνει με κρατική μέριμνα.

To Fromgore Gardens
Η ταφή του πρίγκιπα Φιλίππου αναμένεται να γίνει στο Frogmore Gardens στο παλάτι του Ουίνδσορ.

Ο γάμος με την Ελισσάβετ

Ο Φίλιππος παντρεύτηκε την Ελισάβετ, στις 20 Νοεμβρίου 1947, μετά από ένα αρραβώνα πέντε μηνών.

Λίγο πριν από το γάμο, ο βασιλιάς του χορήγησε τον τίτλο Βασιλική Υψηλότητα και τον έχρισε Δούκα του Εδιμβούργου. Ο Φίλιππος αποστρατεύθηκε όταν η Ελισάβετ έγινε βασίλισσα το 1952, έχοντας προηγουμένως φθάσει μέχρι το βαθμό του αντιπλοιάρχου. Η σύζυγός του τον ονόμασε Πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου το 1957.

Ο Φίλιππος απέκτησε τέσσερα παιδιά με την Ελισάβετ: τον Κάρολο, την Άννα, τον Ανδρέα και τον Εδουάρδο. Μέσω διατάγματος, το 1960, δόθηκε η δυνατότητα στους απογόνους του Φιλίππου και της Ελισάβετ που δεν έφεραν τίτλους να χρησιμοποιούν το επώνυμο Μαουντμπάτεν-Ουίνδσορ.

Έχει χαρακτηριστεί ως ο «διασημότερος σύζυγος του κόσμου», καθώς πέρασε επτά δεκαετίες στη «σκιά» της Ελισάβετ- ωστόσο η προσωπικότητά του ήταν τέτοια μου δεν τον άφηνε να εξαφανστεί από το προσκήνιο.

Σύμφωνα με τον Μάικλ Πάρκερ, φίλο και προσωπικό γραμματέα του Δούκα του Εδιμβούργου, η στιγμή που συνειδητοποίησε ότι η σύζυγός του ήταν πλέον βασίλισσα τον σόκαρε: «Έμοιαζε σαν να έπεσε πάνω του ο μισός κόσμος» είπε χαρακτηριστικά.

Οι φιλοδοξίες του στο Ναυτικό είχαν πλέον κοπεί, καθώς η νέα βασίλισσα θα χρειαζόταν στο πλάι της τον σύζυγό της. Ο ίδιος προσπαθούσε να βρει νόημα στον νέο του ρόλο- και σε αυτό το πλαίσιο έπαιξε σημαντικό ρόλο στις αλλαγές στη μοναρχία, καθώς πίστευε πως οι μοναρχίες πρέπει να προσαρμοστούν για να επιβιώσουν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε ο πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ