ΚΟΣΜΟΣ

Πρίγκιπας Φίλιππος: Έτσι θα γίνει η βασιλική κηδεία – Η τελευταία του επιθυμία

Πρίγκιπας Φίλιππος: Έτσι θα γίνει η βασιλική κηδεία – Η τελευταία του επιθυμία

Πού και πότε θα γίνει η τελετή για τον πρίγκιπα Φίλιππο - Το πένθος της βασίλισσας Ελισσάβετ, οι περιορισμοί λόγω πανδημίας και οι τιμές. 

Το θάνατο του Δούκα του Εδιμβούργου Φιλίππου θρηνεί η βασιλική οικογένεια της Μεγάλης Βρετανίας.

Δύο μήνες πριν συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής, ο 99χρονος πρίγκιπας Φίλιππος άφησε την τελευταία του πνοή πλήρης ημερών, το πρωί της Παρασκευής (09.04) στο Κάστρο του Ουίνδσορ.

Το περασμένο διάστημα είχε νοσηλευθεί επί τέσσερις εβδομάδες για απροσδιόριστης φύσης λοίμωξη, ενώ υποβλήθηκε και σε χειρουργική επέμβαση για προϋπάρχον καρδιακό νόσημα. Είχε νυμφευθεί τη μετέπειτα βασίλισσα Ελισάβετ το 1947.

Η κηδεία αναμένεται να γίνει σε στενό κύκλο λόγω της πανδημίας, με το παλάτι να ανακοινώνει οχταήμερο πένθος. Παρά το γεγονός ότι ο πρίγκιπας Φίλιππος δικαιούται να ταφεί με τιμές ηγέτη κράτους, ο ίδιος είχε εκφράσει την επιθυμία να μην τεθεί η σορός του σε λαϊκό προσκύνημα στο μεγαλοπρεπές Westminster Hall.

Σύμφωνα με βρετανικά Μέσα Ενημέρωσης, το πιθανότερο είναι η σορός του να τοποθετηθεί μέχρι την κηδεία στο Παλάτι του St James, όπως είχε γίνει και με την πριγκίπισσα Νταϊάνα το 1997.

Όπως τονίζεται, η κηδεία του αναμένεται να ανακοινωθεί πως θα γίνει σε οικογενειακό και φιλικό κύκλο στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Το πρωτόκολλο, προ πανδημίας, προέβλεπε πάντως συμμετοχή πολιτικών ηγετών και ηγετών χωρών-μελών της Κοινοπολιτείας, ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί αν τελικά θα δώσουν το «παρών» ηγέτες άλλων κρατών.

Επισημαίνεται πως κατά τη διάρκεια του οχταήμερου πένθους κανένας νόμος του κράτους δε θα μπορεί να λαμβάνει τη βασιλική έγκριση. Η βασίλισσα Ελισάβετ θα επιστρέψει στα καθήκοντά της μετά από εκτεταμένη περίοδο πένθους 30 ημερών.

Η κηδεία, παρά τους περιορισμούς, θα μεταδοθεί τηλεοπτικά και θα τελεστεί στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Γουίνδσορ με την ταφή στους κήπους Frogmore.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε ο πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ