ΚΟΣΜΟΣ

Πρίγκιπας Φίλιππος: Ποια ήταν η σχέση του με την Ελλάδα

Πριγκιπας Φίλιππος
AP PHOTO

Ο πρίγκιπας Φίλιππος, ο οποίος πέθανε το μεσημέρι της Παρασκευής σε ηλικία 99 ετών, είχε σχέσεις με την Ελλάδα καθώς γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1921.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν το τέταρτο παιδί του πρίγκιπα Ανδρέα και της πριγκίπισσας Αλίκης και όταν γεννήθηκε του απονεμήθηκε ο τίτλος πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδας και της Δανίας.

Ο πατέρας του πρίγκιπα Φίλιππου, πρίγκιπας Ανδρέας, ήταν το έβδομο παιδί του βασιλιά Γεωργίου Α΄ του δεύτερου κατά σειρά βασιλιά της νεότερης Ελλάδας μετά τον Όθωνα.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 99 ετών, πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στη Γαλλία ενώ στη συνέχεια βρέθηκε για λίγα χρόνια σε ένα γερμανικό σχολείο και συνέχισε τις σπουδές του στη Σκωτία.

Ως μέλος του βρετανικού βασιλικού ναυτικού ο πρίγκιπας Φίλιππος συμμετείχε στη Μάχη της Κρήτης και στη Ναυμαχία του Ταινάρου για την οποία τιμήθηκε με τον Ελληνικό Πολεμικό Σταυρό

O πρίγκιπας Φίλιππος με τη μητέρα του
Ο πρίγκιπας Φίλιππος μαζί με τη μητέρα του πριγκίπισσα Αλίκη στο αεροδρόμιο της ΑθήναςAP photo

Ο Φίλιππος βρέθηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα και κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου για να επισκεφθεί τον ξάδερφό του βασιλιά Γεώργιο Β.

Επόμενη επίσκεψή του στην Ελλάδα ήταν τον Δεκέμβριο του 1950 όταν ως ζευγάρι με την Ελισάβετ προσκλήθηκαν από τον εξάδερφο του βασιλιά Παύλου και της βασίλισσας Φρειδερίκης.

Στη διάρκεια της μιας εβδομάδας που έμειναν στην Αθήνα, επισκέφθηκαν το Κοινοβούλιο, το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου, όπου η Ελισάβετ κατέθεσε στεφάνι, αλλά και την Ακρόπολη.

Το 1964, ως βασιλικός σύζυγος πια, ο Φίλιππος με τα παιδιά του, πρίγκιπα Κάρολο και πριγκίπισσα Άννα, παρευρέθηκε στον γάμο του βασιλιά Κωνσταντίνου και της Άννας Μαρίας.

Πρίγκιπας Φίλιππος - τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος
Ο πρίγκιπας Φίλιππος επιθεωρεί τιμητικό άγημα των Ευζώνων κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο της Αθήνας το 1965, έχοντας στο πλευρό του τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο

H φωτογραφία ως τσολιαδάκι

Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και για το γεγονός ότι ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου πρίγκιπας Κάρολος βρέθηκε στους μεγαλοπρεπείς εορτασμούς, κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο μια φωτογραφία του Φίλιππου σε ηλικία 9 ετών, φωτογραφημένος ως τσολιάς.

Την ιστορική φωτογραφία του πρίγκιπα Φίλιππου που έχει γεννηθεί στην Ελλάδα ανάρτησε στο twitter ο ιστορικός Όσκαρ Αάνμοεν, που είναι ειδικός στην ιστορία των βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε ο πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ