ΚΟΣΜΟΣ

Ανοιχτό σε συνομιλίες για το ουράνιο το Ιράν

Ανοιχτό σε συνομιλίες για το ουράνιο το Ιράν

Έτοιμη για διαπραγμάτευση του επιπέδου εμπλουτισμού του ουρανίου της δήλωσε η Τεχεράνη, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί.

Ο Σαλεχί εμφανίστηκε πρόθυμος για συνομιλίες όσον αφορά το ζήτημα, διευκρινίζοντας πάντως ότι το Ιράν θα διατηρήσει τα δικαιώματά της. Ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τις μεγάλες δυνάμεις με τις οποίες η χώρα του ανανέωσε το διάλογο στη διάσκεψη του Σαββάτου στην Κωνσταντινούπολη «να καταλάβουν πως δεν μπορούν πλέον να αγνοούν ότι το Ιράν έχει τη δυνατότητα του εμπλουτισμού (ουρανίου) και δεν θα εγκαταλείψει αυτό το δικαίωμα του».

Μιλώντας στο δορυφορικό δίκτυο Jam-e-Jam το οποίο απευθύνεται στους ιρανούς του εξωτερικού, ο Σαλεχί σημείωσε ότι «ανάμεσα στο φυσικό ουράνιο και στον εμπλουτισμό κατά 100% υπάρχει μεγάλη διαφορά, που αφήνει περιθώρια συζητήσεων».

Χαρακτηρίζοντας πρόωρες τις πιθανές παραχωρήσεις του Ιράν, ο Σαλεχί παρέπεμψε στη συνάντηση της Βαγδάτης, στις 23 Μαΐου, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το κλίμα που επικρατεί στις συνομιλίες με την ομάδα 5+1 θα επιτρέψει την εξεύρεση μιας λύσης που «θα σέβεται τα δικαιώματα του Ιράν και θα καθησυχάζει την διεθνή κοινότητα».