ΚΟΣΜΟΣ

Σάνα Μάριν: Νέα, ωραία και πρωθυπουργός σε πάρτι - Είναι αυτονόητο δικαίωμά της;

Σάνα Μάριν: Νέα, ωραία και πρωθυπουργός σε πάρτι - Είναι αυτονόητο δικαίωμά της;
AP Photo

Στη Φινλανδία διχασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη για το «σκάνδαλο» που εμπλέκεται η επικεφαλής της κυβέρνησης. 

Σε ένα βίντεο που διέρρευσε, η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Sanna Marin φαίνεται να χορεύει και να τραγουδά με φίλους σε ένα ιδιωτικό πάρτι. H 36χρονh ποζάρει στον φωτογραφικό φακό. Κάθεται στα γόνατα, με τα χέρια πίσω από το κεφάλι της. Είναι μπλεγμένη σε μια ομαδική αγκαλιά. Περνάει καλά.

Αμέτρητα παρόμοια βίντεο κοινοποιούνται καθημερινά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από νέους και όχι και τόσο νέους που κάνουν πάρτι στη Φινλανδία και σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, η διαρροή αυτή έχει πυροδοτήσει μια συζήτηση μεταξύ των Φινλανδών σχετικά με το ποιο επίπεδο απόλαυσης είναι ακατάλληλο για έναν πρωθυπουργό.

Η Μάριν, ο οποίος ηγείται του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, έχει αντιμετωπίσει ένα μπαράζ ερωτήσεων για το κόμμα: Υπήρχαν ναρκωτικά; Αλκοόλ; Δούλευε ή έκανε καλοκαιρινές διακοπές; Ήταν η πρωθυπουργός αρκετά νηφάλια για να χειριστεί μια έκτακτη ανάγκη;

Το βίντεο, που τράβηξε ξεκάθαρα κάποιος στο πάρτι, διέρρευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τράβηξε την προσοχή των φινλανδικών μέσων ενημέρωσης. Η Marin είπε ότι παρευρέθηκε στο πάρτι τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά αρνήθηκε να πει ακριβώς πού και πότε.

Αναγνώρισε επίσης ότι η ίδια και οι φίλοι της το γιόρτασαν με «έντονο τρόπο» και ότι εμπλέκεται αλκοόλ - αλλά, απ' ό,τι γνωρίζει, όχι ναρκωτικά. Είπε την Παρασκευή ότι έκανε τεστ ναρκωτικών για να βάλει τέλος στις εικασίες για παράνομες ουσίες.

«Ελπίζω ότι το 2022 θα γίνει αποδεκτό ότι ακόμη και εκείνοι που λαμβάνουν αποφάσεις χορεύουν, τραγουδούν και πηγαίνουν σε πάρτι», είπε η Μάριν στους δημοσιογράφους. «Δεν ήθελα να διαδοθούν εικόνες, αλλά εναπόκειται στους ψηφοφόρους να αποφασίσουν τι σκέφτονται για αυτό».

Η πρωθυπουργός, η οποία είναι παντρεμένη και έχει μια 4χρονη κόρη, έχει συχνά επιμείνει ότι, παρόλο που είναι επικεφαλής της κυβέρνησης της Φινλανδίας, είναι ακριβώς όπως κάθε άλλος στην ηλικία της που του αρέσει να περνάει καλά με φίλους και οικογένεια στον ελεύθερο χρόνο τους .

Στο Ελσίνκι οι απόψεις διίστανται.

Ο Josua Fagerholm, ο οποίος εργάζεται στο μάρκετινγκ, είπε ότι το επεισόδιο ήταν δυνητικά επιζήμιο για τη φήμη της Φινλανδίας και την εμπιστοσύνη του κοινού στους Φινλανδούς πολιτικούς.

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό για τους πολιτικούς μας να είναι αξιοσέβαστοι και να απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη του κοινού. Επομένως, δεν νομίζω ότι είναι καλή εμφάνιση», είπε.

Ο Mintuu Kylliainen, φοιτητής στο Ελσίνκι, διαφώνησε. Είπε ότι όλοι δικαιούνται τη γνώμη τους, αλλά ένιωθε ότι το βίντεο που διέρρευσε τραβούσε υπερβολική προσοχή.

«Είναι φυσιολογικό να κάνεις πάρτι», είπε ο Kylliainen. «Θα πρέπει να διασκεδάζει, επίσης, στη ζωή της».

Ορισμένοι υποστηρικτές λένε ότι η κριτική κατά της πρωθυπουργού μυρίζει σεξισμό.

Η Μάριν έγινε η νεότερη πρωθυπουργός της Φινλανδίας το 2019 σε ηλικία 34 ετών. Ακόμη και στην σκανδιναβική χώρα, η Μάριν ένιωσε ότι το φύλο και η ηλικία της μερικές φορές λάμβαναν υπερβολική έμφαση. Είπε στο περιοδικό Vogue το 2020 ότι «σε κάθε θέση που έχω βρεθεί ποτέ, το φύλο μου ήταν πάντα το σημείο εκκίνησης - ότι είμαι μια νεαρή γυναίκα».

Η Anu Koivonen, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Turku της Φινλανδίας, είπε ότι δεν πίστευε ότι το φύλο ήταν καθοριστικός παράγοντας στον σάλο για το βίντεο που διέρρευσε. Είπε ότι το ίδιο το πάρτι δεν ήταν μεγάλο θέμα, αλλά το γεγονός ότι το βίντεο διέρρευσε θα μπορούσε να θεωρηθεί ως λάθος κρίσης από την πρωθυπουργό όσον αφορά τους ανθρώπους που την περιβάλλουν.

Ο Jarno Limnell, ειδικός στον κυβερνοχώρο και περιφερειακός πολιτικός του συντηρητικού Κόμματος Εθνικού Συνασπισμού της Φινλανδίας, είπε ότι το περιστατικό ήταν προβληματικό από άποψη ασφάλειας, σημειώνοντας ότι οι κορυφαίοι ηγέτες της Φινλανδίας ενδιαφέρουν τις ξένες υπηρεσίες ασφαλείας.

«Οι πληροφορίες συλλέγονται από διάφορες πηγές και ακόμη και φαινομενικά ασήμαντες πληροφορίες μπορεί να είναι σημαντικές για μια ξένη δύναμη», δήλωσε ο Λίμνελ στη φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat. «Τα κορυφαία στελέχη λήψης αποφάσεων βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επικύρωσης του ΝΑΤΟ».

Δεν είναι η πρώτη φορά που πάρτι της Marin γίνεται πρωτοσέλιδο. Τον Δεκέμβριο, ζήτησε δημόσια συγγνώμη αφού βγήκε για κλαμπ μέχρι τις 4 π.μ. παρά συμβουλή να αποφεύγει τις κοινωνικές δραστηριότητες λόγω της επαφής με κάποιον που είχε μολυνθεί από τον COVID-19. Η Μάριν είπε ότι δεν είδε το μήνυμα επειδή είχε αφήσει το τηλέφωνό της στο σπίτι. Αργότερα βρέθηκε αρνητική στον κορονοϊό.

Ακόμη και σε μια προοδευτική κοινωνία όπως η Φινλανδία, ο Μάριν σπάει το καλούπι ενός τυπικού πολιτικού. Μεγάλωσε με μια ανύπαντρη μητέρα που είχε σχέση με άλλη γυναίκα. Πολλοί Φινλανδοί είναι περήφανοι για τη μοντέρνα προσέγγισή της στο γραφείο, συμπεριλαμβανομένης της casual ενδυμασίας που έχει φορέσει σε επίσημες περιστάσεις. Η Marin πρωταγωνίστησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον Απρίλιο, όταν εμφανίστηκε σε συνέντευξη Τύπου με τον Σουηδό ομόλογό της φορώντας ένα μαύρο δερμάτινο μπουφάν σε στυλ biker.

Η Marin και το υπουργικό της συμβούλιο στην πλειοψηφία τους γυναίκες κέρδισαν επίσης επαίνους στη Φινλανδία και διεθνώς για την ακλόνητη καθοδήγηση της χώρας στην πανδημία του COVID-19 και στη διαδικασία υποβολής αίτησης στο ΝΑΤΟ.

«Ο πρωθυπουργός μας είναι σούπερ», είπε ο Jori Korkman, συνταξιούχος.