ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Το καθεστώς εκτέλεσε 17χρονο μαθητή

Ιράν: Το καθεστώς εκτέλεσε 17χρονο μαθητή
twitter

Ιράν: Ενας νέος, μόλις 17 ετών κατέληξε από πυροβολισμό σχεδον εξ επαφή με κυνηγετικό όπλο 

Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν έναν έφηβο πυροβολώντας του με κυνηγετικό όπλο στην πόλη Mashhad, δήλωσαν πηγές στο BBC Persian.

Ο Abolfazl Adinezadeh, 17 ετών, δεν πήγε σχολείο για να συμμετάσχει στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στις 8 Οκτωβρίου, αλλά δεν επέστρεψε ποτέ στο σπίτι.

Οι αρχές δεν έχουν σχολιάσει. Αλλά το πιστοποιητικό θανάτου του, που επικαλείται το BBC, ανέφερε ότι πέθανε ως αποτέλεσμα βλάβης στο συκώτι και στα νεφρά που προκλήθηκε από πυροβολισμό.

Οι πηγές ανέφεραν ότι ένας γιατρός είπε ότι πυροβολήθηκε από απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου.

«Τι έγκλημα είχε κάνει, που του ψέκασες το στομάχι με 24 σκάγια;» φώναζε ο πατέρας του Abolfazl στην κηδεία του, όπως έδειξε ένα βίντεο.

Οι γονείς του Abolfazl αρχικά δεν είχαν ιδέα τι του είχε συμβεί αφού συμμετείχε στις διαδηλώσεις, σύμφωνα με τις πηγές.

Μόλις την επόμενη μέρα τηλεφώνησε το υπουργείο Παιδείας και τους είπε να τον πάρουν από το τοπικό αστυνομικό τμήμα. Όταν όμως έφτασαν εκεί, τους είπαν ότι ήταν νεκρός.

«Κλείνεις το στόμα σου και δεν μιλάς στα μέσα ενημέρωσης», προειδοποιήθηκε ο πατέρας του Abolfazl στο αστυνομικό τμήμα, είπαν οι πηγές στο BBC.
Συμπλήρωσαν πως η οικογένεια δέχθηκε πίεση για να πει ότι ο γιος τους ήταν μέλος του Basij, μιας διαβόητης παραστρατιωτικής δύναμης που εμπλέκεται στη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων.

Οι αρχές έχουν κατηγορήσει «ταραξίες» που υποστηρίζονται από ξένους ότι σκότωσαν μέλη του Basij και άλλες δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια της αναταραχής.

Προσωπικό ασφαλείας με πολιτικά ρούχα ήταν επίσης παρόν κατά την κηδεία του Abolfazl, φιμώνοντας τους πενθούντες που ήθελαν να εκφράσουν την οργή τους, σύμφωνα με τις πηγές.

Η θεία του Abolfazl κράτησε μια φωτογραφία του πάνω από τον τάφο του, αλλά μια γυναίκα πράκτορας άρπαξε το πλαίσιο και το έβαλε κάτω από το πέπλο της, είπαν.
Ορισμένοι πενθούντες σταμάτησαν επίσης μετά την κηδεία και τους ζητήθηκε να διαγράψουν τα βίντεο από τα κινητά τους τηλέφωνα.

Το κινητό του Abolfazl δεν έχει επιστραφεί ακόμα στην οικογένεια, ανέφεραν οι πηγές.
Πλάνα του Abolfazl Adinezadeh δείχνει έναν χαρούμενο έφηβο να χορεύει και να γελάει όλη την ώρα. Σύμφωνα με τις πηγές, ήταν γνωστός για το ότι έκανε τους πάντες να χαμογελούν.

Μετά το σχολείο, δούλευε μέχρι τις 22:00 σε ένα κατάστημα που έφτιαχνε κινητά τηλέφωνα.

Πρόσφατα, είχε γίνει όλο και πιο θυμωμένος για τη διαφθορά, τον θάνατο τον περασμένο μήνα της Mahsa Amini -της 22χρονης γυναίκας που έπεσε σε κώμα αφού συνελήφθη από την αστυνομία ηθικής- καθώς και για τα πλάνα άλλων γυναικών που ξυλοκοπήθηκαν και δολοφονήθηκαν στους δρόμους, ανέφεραν οι πηγές.

Το Ιρανικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (HRANA) εκτιμά ότι 244 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων 32 παιδιά, σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά την καταστολή . Αναφέρει ότι περισσότεροι από 12.500 άλλοι έχουν τεθεί υπό κράτηση, πολλοί από αυτούς νέοι και παιδιά.

Διαβάστε ακόμα