ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Προειδοποίηση για φαινόμενα βίαιου εξτρεμισμού πριν τις εκλογές

ΗΠΑ: Προειδοποίηση για φαινόμενα βίαιου εξτρεμισμού πριν τις εκλογές
Σε μια εξαιρετικά τεταμένη περίοδο στο εσωτερικό τους εισέρχονται οι ΗΠΑ
Ap Photo

Το ενδεχόμενο ενός νέου - και ανεξέλεγκτου- διχασμού στις ΗΠΑ επιτείνουν οι ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, οι οποίες θα κριθούν οριακά στις κάλπες κατά τους αναλυτές

Η βίαιη επίθεση στον σύζυγο της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσυ Πελόζι, έρχεται μόλις μια εβδομάδα πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ - μια περίοδος που οι πολιτικές εντάσεις βρίσκονται εν βρασμώ.

Μάλιστα, μετά την είδηση ​​της επίθεσης στον Πολ Πελόζι την Παρασκευή, η κυβέρνηση των ΗΠΑ προειδοποίησε για «αυξημένη απειλή» βίαιου εξτρεμισμού εναντίον υποψηφίων και των εργαζομένων τους που οδηγούνται από άτομα με «ιδεολογικά παράπονα».

Επίσης την Παρασκευή, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ένας άνδρας από την Πενσυλβάνια ομολόγησε την ενοχή του για πολλαπλές τηλεφωνικές απειλές θανάτου εναντίον ενός ανώνυμου βουλευτή – που αναφέρεται ότι ήταν ο Δημοκρατικός Έρικ Σουάλγουελ της Καλιφόρνια. Οι απειλές περιλάμβαναν να πει σε ένα μέλος του προσωπικού στο γραφείο του βουλευτή στην Ουάσινγκτον ότι επρόκειτο να έρθει στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ με πυροβόλο όπλο.

Θανάσιμες απειλές

Στην Αριζόνα, υπήρξαν πολλές αναφορές για άτομα με μασκοφόρους με πυροβόλα όπλα που στοίχιζαν κάλπες, φαινομενικά για να παρακολουθούν τις περιοχές για εκλογική νοθεία. Έχουν δημοσιεύσει φωτογραφίες ατόμων που ψηφίζουν σε δεξιούς ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και ενθάρρυναν άλλους να συμμετάσχουν στις προσπάθειές τους.

Τον Ιούνιο, ένας άνδρας συνελήφθη κοντά στο σπίτι του δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μπρετ Κάβανο. Είχε ταξιδέψει στο προάστιο της Ουάσιγκτον από την Καλιφόρνια και κάλεσε την αστυνομία αφού έφτασε για να τους πει ότι είχε ένα πυροβόλο όπλο και σκόπευε να σκοτώσει τη συντηρητική δικαιοσύνη.

Τον επόμενο μήνα, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για κυβερνήτη, Lee Zeldin, δέχτηκε επίθεση ενώ βρισκόταν στη σκηνή κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής συγκέντρωσης. Η βουλευτής Pramila Jayapal, μια φιλελεύθερη ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, απειλήθηκε από έναν άνδρα με πιστόλι έξω από το σπίτι της στο Σιάτλ. Στη συνέχεια κατηγορήθηκε για κακούργημα καταδίωξης.

Προστασία των πολιτικών

Τα στοιχεία που παρέχονται από την αστυνομία του Καπιτωλίου των ΗΠΑ δείχνουν ότι δημιουργείται ένα βίαιο κύμα. Ο αριθμός των υποθέσεων που αφορούν απειλές κατά μελών του Κογκρέσου αυξάνεται κάθε χρόνο από το 2017. Τους πρώτους τρεις μήνες του 2022, το τμήμα έχει καταγράψει περισσότερα από 1.800 περιστατικά.

Σε απάντηση, η αστυνομία του Καπιτωλίου ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι θα δώσει έως και 10.000 δολάρια για αναβαθμίσεις ασφαλείας στα σπίτια των νομοθετών του Κογκρέσου.

Ωστόσο, υπάρχουν 435 μέλη του Κογκρέσου, τα οποία ταξιδεύουν τακτικά. Ένα άτομο με βίαια κίνητρα θα είναι σε θέση να βρει έναν τρόπο να χτυπήσει εναντίον ενός στοχευόμενου πολιτικού - ή της οικογένειάς του.

Όπως έγινε με την κ. Πελόζι που ήταν χιλιάδες μίλια μακριά από την Ουάσιγκτον και δεν υπήρχε αστυνομική ασφάλεια για τον σύζυγό της στο σπίτι τους στο Σαν Φρανσίσκο. Δεν ήταν ο επιδιωκόμενος στόχος, αλλά έγινε το θύμα.

Με πληροφορίες από το BBC