ΚΟΣΜΟΣ

Iταλία: Οργή για το σχέδιο απαγόρευσης καπνίσματος - «Θυμίζετε δικτατορικό καθεστώς»

Aντιδράσεις για το σχέδιο απαγόρευσης του καπνίσματος στην Ιταλία
Aντιδράσεις για το σχέδιο απαγόρευσης του καπνίσματος στην Ιταλία
ΑΡ

Υπουργοί στην Ιταλία αγανακτούν για την πρόταση απαγόρευσης του καπνίσματος σε εξωτερικούς χώρους

Οι προτάσεις του Ιταλού υπουργού Υγείας για παράταση της απαγόρευσης του καπνίσματος περιλαμβάνουν τους εξωτερικούς χώρους των μπαρ και των πάρκων, σύμφωνα με λεπτομέρειες που αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, προκαλώντας την οργή των δεξιών συναδέλφων του στο υπουργικό συμβούλιο που τον χαρακτήρισαν «κομμουνιστή».

Ο υπουργός Orazio Schillaci, ένας τεχνοκράτης χωρίς κομματικές σχέσεις, δήλωσε τον Ιανουάριο ότι θα καταπολεμήσει το κάπνισμα, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών τσιγάρων, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως από τους εφήβους. Οι νέοι κανόνες θα περιλαμβάνουν τους εξωτερικούς χώρους των μπαρ και τις στάσεις των δημόσιων συγκοινωνιών, ανέφερε τη Δευτέρα η εφημερίδα La Stampa. Η απαγόρευση θα επεκταθεί και στα πάρκα εάν υπάρχουν έγκυες γυναίκες και παιδιά, ανέφερε.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού Vittorio Sgarbi, γνωστός για τις απόψεις του, χαρακτήρισε την άποψη του Schillaci «εκφοβιστική» και είπε ότι ανάλογες απαγορεύσεις θα ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να καπνίζουν. «Αυτό είναι χαρακτηριστικό ενός αυταρχικού και δικτατορικού κομμουνιστικού καθεστώτος», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AdnKronos.

Το κορυφαίο ινστιτούτο υγείας της Ιταλίας (ISS) δήλωσε ότι περίπου το 24% των ενηλίκων Ιταλών ήταν καπνιστές πέρυσι — περίπου 12,4 εκατομμύρια άνθρωποι και το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από το 2009.

Η κυβέρνηση ενέκρινε την απαγόρευση του καπνίσματος σε εσωτερικούς χώρους το 2003, η οποία τέθηκε σε ισχύ δύο χρόνια αργότερα. Η υγειονομική ένωση Fondazione Umberto Veronesi υπολογίζει ότι τουλάχιστον 43.000 άνθρωποι πεθαίνουν στην Ιταλία κάθε χρόνο για λόγους που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Αλλά η προτεινόμενη καταστολή αντιμετωπίζεται επίσης με σκεπτικισμό από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και ηγέτη του κόμματος «Λέγκα» Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος έκοψε το τσιγάρο πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά είπε ότι η υπαίθρια απαγόρευση των ηλεκτρονικών τσιγάρων ήταν «υπερβολική».

«Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα βοηθούν πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα κανονικά τσιγάρα», πρόσθεσε στο Twitter. Το υπουργείο Υγείας δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό. Οι προτάσεις θα πρέπει να εγκριθούν από το υπουργικό συμβούλιο πριν περάσουν στο κοινοβούλιο