ΚΟΣΜΟΣ

Πυρετός διαβουλεύσεων για την Credit Suisse: Η συμφωνία «σωσίβιο» για την εξαγορά της από τη UBS

Πυρετός διαβουλεύσεων για την Credit Suisse
Πυρετός διαβουλεύσεων για την Credit Suisse
Α.Ρ

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, η UBS, βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξαγορά της «προβληματικής» Credit Suisse

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, η UBS, αναφέρεται ότι βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες για την εξαγορά του συνόλου ή μέρους της προβληματικής ανταγωνιστικής της Credit Suisse.

Οι μετοχές της Credit Suisse σημείωσαν απότομη πτώση τις τελευταίες ημέρες, αφότου δήλωσε ότι βρήκε «ουσιαστική αδυναμία» στις οικονομικές της αναφορές. Ένα έκτακτο «σωσίβιο» 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας δεν έχει επιλύσει το ζήτημα. Οι ρυθμιστικές αρχές προσπαθούν να διευκολύνουν μια συμφωνία πριν ανοίξουν ξανά οι αγορές τη Δευτέρα.

Υπάρχουν ανησυχίες ότι οι μετοχές της Credit Suisse θα μπορούσαν να συνεχίσουν να πέφτουν, αφού υποχώρησαν κατά 24% την Τετάρτη. Αυτό προκάλεσε γενικό ξεπούλημα στις ευρωπαϊκές αγορές και φόβους για ευρύτερη χρηματοπιστωτική κρίση. Tο βράδυ του Σαββάτου (18/3), η ελβετική κυβέρνηση πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση , αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη δήλωση για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

Η UBS λέγεται ότι ζήτησε από την ελβετική κυβέρνηση να καλύψει περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε κόστος για να αγοράσει την Credit Suisse, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters. Οποιαδήποτε συμφωνία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας.

Τα προβλήματα συνέπεσαν με την αποτυχία δύο δανειστών στις ΗΠΑ - της Silicon Valley Bank και της Signature Bank - εγείροντας φόβους για την υγεία του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος Η Credit Suisse, η οποία ιδρύθηκε το 1856, έχει αντιμετωπίσει σειρά από σκάνδαλα τα τελευταία χρόνια, ανάμεσά τους κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος.

Ανέφερε απώλεια 7,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, τη χειρότερη χρονιά από την οικονομική κρίση του 2008 και έχει προειδοποιήσει ότι δεν πρόκειται να είναι κερδοφόρα μέχρι το 2024. Η UBS την ίδια στιγμή κατέγραψε κέρδη ύψους 7,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022.

Η Credit Suisse, μια εγχώρια τράπεζα με 95 υποκαταστήματα, έχει παγκόσμια επενδυτική δραστηριότητα και διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία πλούσιων πελατών. Είναι μία από τις 30 τράπεζες παγκοσμίως που θεωρούνται πολύ μεγάλες για να πτωχεύσουν, επειδή είναι τόσο σημαντικές για το διεθνές τραπεζικό σύστημα.

Στο τέλος του περασμένου έτους η Credit Suisse είχε προσωπικό 50.480 ατόμων σε όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και 16.700 εργαζόμενους στην Ελβετία, αν και 9.000 θέσεις εργασίας επρόκειτο να καταργηθούν, αναφέρει το ελβετικό τηλεοπτικό δίκτυο SRF.

Πηγή: ΒΒC