ΚΟΣΜΟΣ

Δρίβας (Διεθνολόγος): Προ των πυλών ο εμφύλιος στη Ρωσία, η Δύση «τρίβει τα χέρια» της;

Δρίβας (Διεθνολόγος): Προ των πυλών ο εμφύλιος στη Ρωσία, η Δύση «τρίβει τα χέρια» της;
Έκρηξη σε αυτοκινητόδρομο σε συγκρούσεις της ομάδας Βάγκνερ με τα ρωσικά στρατεύματα
Photo by Wagner / Handout/Anadolu Agency via Getty Images

Ως μια απόλυτα κρίσιμη κατάσταση από την οποία θα εξαρτηθούν πολλά περισσότερα από το μέλλον του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, αλλά και η ίδια η φύση του ρωσικού κράτους, θεωρεί τις ραγδαίες εξελίξεις στη Ρωσία ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δρίβας, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

«Αυτή τη στιγμή, η Ρωσία υφίσταται αυτό που λέγεται στη διπλωματική γλώσσα ως πλήγμα της αποτρεπτικής της φήμης και το πιθανότερο είναι ότι αυτό θα είναι ανεπανόρθωτο και θα καθορίσει δραματικά τις εξελίξεις», υπογραμμίζει ο Αλέξανδρος Δρίβας.

«Πρόκειται για μια ανταρσία η οποία βάζει το ρωσικό πολιτικό σύστημα σε μια κατάσταση πολιτικής παραμόρφωσης, δηλαδή θα προκαλέσει μόνιμη ζημιά εφεξής. Μένει να δούμε αν θα πάρει διαστάσεις εμφυλίου, δηλαδή αν αυτό που γίνεται τώρα ανάμεσα στο Κρεμλίνο και στην ομάδα Βάγκνερ, θα κατέβει και σε κοινωνικό επίπεδο, δηλαδή στο λαό», σημειώνει ο Αλέξανδρος Δρίβας, θέτοντας στη συζήτησή μας τις κρίσιμες παραμέτρους που πρέπει να ληφθούν άμεσα υπόψη, προκειμένου να εκτιμηθούν οι ραγδαίες εξελίξεις.

Δηλαδή, όπως εξηγεί, αν πρόκειται για μια σύρραξη που αφορά μόνο την ομάδα Βάγκνερ και την εχθρικότητά της προς την κυβέρνηση της Μόσχας, ή αν όλα αυτά αποτελέσουν αφορμή για να ξεσπάσουν κι άλλα μέτωπα. Όλα αυτά, τη στιγμή που τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία βρίσκονται εδώ και καιρό σε κατάσταση άμυνας, ενώ η ουκρανική αντεπίθεση είναι σε πλήρη εξέλιξη, σημειώνοντας μάλιστα σημαντικές επιτυχίες, καταλαμβάνοντας κατεχόμενα εδάφη στα ανατολικά.

«Αυτή τη στιγμή, η Ρωσία δείχνει εικόνα κατάρρευσης, κι αυτό μόνο από το γεγονός ότι εχθρικά στρατεύματα απειλούν την ίδια την πρωτεύουσα κι αναγκάζουν τον πρόεδρο Πούτιν, που εμφανιζόταν πανίσχυρος, να προβαίνει σε δραματικά διαγγέλματα κάνοντας λόγο για «προδοσία», και να καταφεύγει, απεγνωσμένα όπως φαίνεται, στους συμμάχους του», σημειώνει ο έμπειρος διεθνολόγος.

Τις επόμενες ώρες και ημέρες, κατά τον Αλέξανδρο Δρίβα, θα φανούν τα εξής σημαντικά, που θα καθορίσουν όλες τις εξελίξεις:

Α) Ποιο ποσοστό του επίσημου ρωσικού στρατού είναι ευνοϊκά διακείμενο προς την ομάδα Βάγκνερ ή επιδιώκει την ανατροπή του Πούτιν και θα εκμεταλλευόταν κάθε ευκαιρία για αυτό.

Β) Θα φανεί τι επιρροή έχει η ρωσική οικονομική ελίτ στην ομάδα Βάγκνερ, δηλαδή αν όλο αυτό γίνεται με την ανοχή τους ή ακόμα και με την υποστήριξή τους. Ας μην ξεχνάμε, ότι μεγάλο μέρος της ρωσικής ελίτ δυσαρεστήθηκε με την πολιτική του Πούτιν στην Ουκρανία, και τις επακόλουθες κυρώσεις.

Γ) Τι θα συμβεί στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο, με τα ήδη πιεσμένα ρωσικά στρατεύματα που βρίσκονται σε θέσεις άμυνας, να έχουν μέτωπα και στα μετόπισθέν τους, στο εσωτερικό δηλαδή της χώρας. Αναμένεται οι ουκρανικές δυνάμεις να επιδιώξουν να εκμεταλλευθούν στο έπακρο αυτόν τον «αντιπερισπασμό ολκής» που λαμβάνει χώρα αυτές τις ώρες, εντείνοντας ακόμα περισσότερο τις επιθετικές τους ενέργειες.

Δ) Αν από όλο αυτό παρουσιαστούν αποσχιστικές τάσεις από το άρμα του Πούτιν τόσο εντός όσο και εκτός της Ρωσίας. Είναι πιθανό ορισμένες περιοχές της ομοσπονδίας να επιδιώξουν να αυτονομηθούν από την κεντρική διοίκηση, όπως είναι κάποιες περιοχές στη Σιβηρία. Επίσης, θα φανεί ποια θα είναι και η στάση των συμμάχων του Πούτιν, σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση, ενώ υπάρχει η εκτίμηση ότι ο Λουκασένκο στη Λευκορωσίας, πιστός σύμμαχος του Πούτιν, να είναι ο επόμενος στόχος…

«Είναι πολύ πιθανό», καταλήγει ο διεθνολόγος, «όλο αυτό που συμβαίνει να μην είναι τόσο αυθόρμητο και αιφνίδιο, αλλά να ετοιμάζεται εδώ και καιρό. Εδώ και 3-4 μήνες ο πόλεμος έχει μεταφερθεί και σε ρωσικό έδαφος, με ομάδες σαμποτέρ και δολιοφθορές». Η ομάδα Βάγκνερ, άλλωστε, έδειξε και στα γεγονότα του Σουδάν ότι δεν ταυτίζεται με τα συμφέροντα του Πούτιν, καθώς εκεί οι μισθοφόροι λειτουργούσαν και λειτουργούν με εντελώς διαφορετικό προσανατολισμό.

Κατά τον Αλέξανδρο Δρίβα, είναι πολύ πιθανό αυτή η στάση της Βάγκνερ να ενορχηστρώνεται και από τη Δύση, που θέλει με τον τρόπο αυτόν να «τελειώσει» με τον εχθρό, τον Πούτιν, ρίχνοντας την κυβέρνησή του και επακόλουθα, πιθανότατα, να τερματίζεται έτσι και ο πόλεμος στην Ουκρανία…

Τέλος, απρόβλεπτες μπορεί να είναι οι εξελίξεις εφόσον ισχύουν οι αναφορές ότι η ομάδα Βάγκνερ μπορεί να καταλάβει εγκαταστάσεις με πυρηνικά όπλα...

Σχετικές ειδήσεις