LIVE

Live blog: Πριγκόζιν εναντίον Πούτιν και ξαφνικά... εκεχειρία, με μεσολάβηση Λουκασένκο

Live blog: Πριγκόζιν εναντίον Πούτιν και ξαφνικά... εκεχειρία, με μεσολάβηση Λουκασένκο
AP Combined

«Πόλεμος» με απρόβλεπτες συνέπειες ξέσπασε μεταξύ του στρατού της Ρωσίας και των μισθοφόρων της ομάδας «Βάγκνερ», που μέχρι πρότινος πολεμούσαν στο πλευρό του Πούτιν στην Ουκρανία. Ωστόσο, περί τις 20:00 ώρα Ελλάδα ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Λουκασένκο ως μεσολαβητής, συνομίλησε με τον Πριγκοζίν και συμφώνησαν να σταματήσει η προέλαση των μισθοφόρων προς τη Μόσχα. Νωρίτερα οι μισθοφόροι κινούνταν με 25.000 μαχητές προς τη ρωσική πρωτεύουσα, ενώ ο Πούτιν απηύθηνε δραματικό διάγγελμα στον ρωσικό λαό.

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη Ρωσία μετά την εξέγερση του πρώην στενού συνεργάτη του Πούτιν, Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Αρχικά, ο αρχηγός της Βάγκνερ κατέλαβε την πόλη Ροστόφ –κέντρο-κλειδί στη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας– ενώ στόχος του ήταν να καταλάβει τη Μόσχα. Τα στρατεύματά του έφτασαν μέχρι τη μέση της διαδρομής, όπου καταρρίφθηκαν και ρωσικά ελικόπτερα.

Ωστόσο, νωρίς το βράδυ του Σαββάτου, έπειτα από μεσολάβηση του Λευκορώσου προέδρου και συμμάχου του Πούτιν Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο Πριγκόζιν συμφώνησε να σταματήσει την προέλαση και να επιστρέψει με τις δυνάμεις του προς τις βάσεις τους.

Ο Πριγκόζιν αποδέχτηκε συγκεκριμένα την πρόταση του Λουκασένκο να σταματήσει το κίνημα Βάγκνερ στη Ρωσία και να λάβει περαιτέρω μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης. Επιπλέον, η προεδρία της Λευκορωσίας ανακοίνωσε ότι ο Πριγκόζιν έχει αποδεχθεί πλήρως να σταματήσει τις μετακινήσεις των στρατευμάτων του σε όλη τη Ρωσία ενώ την ίδια ώρα έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων το σχέδιο για την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στους μαχητές της Wagner.

Λίγη ώρα αργότερα, ο Γεβγέν Πριγκόζιν μέσα από το κανάλι του στο Telegram, ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της Wagner φεύγουν προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που κινούνταν τις τελευταίες ώρες. Επί της ουσίας, ο αρχηγός των μισθοφόρων επιβεβαίωσε τη δήλωση Λουκασένκο ότι επήλθε συμφωνία για αποκλιμάκωση.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν ευχαρίστησε μέσω τηλεφώνου Αλεξάντερ Λουκασένκο για τη διαπραγμάτευση με τον Πριγκόζιν.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, απηύθηνε διάγγελμα στους πολίτες της χώρας του ενώ επέβαλλε στρατιωτικό νόμο σε ορισμένες ορισμένες περιοχές, που προβλέπει μεταξύ άλλων την απαγορεύση μετακινήσεων. Ο Πούτιν στο τηλεοπτικό του διάγγελμα απηύθυνε έκκληση για ενότητα και απευθύνθηκε στους ανθρώπους που «εξαπατήθηκαν».

Από την πλευρά του, με μία δραματική προειδοποίηση του ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, διεμήνυσε πως οι εξελίξεις με τη Wagner οδηγούν αναπόφευκτα σε μεγάλη τραγωδία και σε παγκόσμια καταστροφή, έπειτα από τη σύγκρουση του ηγέτη των μισθοφόρων με το κεντρικό καθεστώς της Μόσχας, η οποία εξελίσσεται πλέον σε εμφύλια σύρραξη.

Ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, από την πλευρά του πιστεύει ότι η μοίρα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν θα καθοριστεί πολύ σύντομα, μετά την ένοπλη ανταρσία της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner. «Οι επόμενες 48 ώρες θα καθορίσουν την νέα κατάσταση στη Ρωσία», έγραψε ο Ποντόλιακ στο Twitter.

Την ίδια στιγμή, σε πλήρη εξέλιξη είναι η ουκρανική αντεπίθεση στα ανατολικά της χώρας, όπου οι ρωσικές δυνάμεις εδώ και αρκετές ημέρες βρίσκονται σε κατάσταση άμυνας, με το Κίεβο να κερδίζει διαρκώς εδάφη.

Ζωντανή εικόνα από τη Μόσχα

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις στη Ρωσία

Σχετικές ειδήσεις