ΚΟΣΜΟΣ

Στόλτενμπεργκ: Η Τουρκία δέχθηκε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Στόλτενμπεργκ: Η Τουρκία δέχθηκε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Twitter

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενγμπεργκ, δήλωσε ότι η Τουρκία δίνει τη συγκατάθεσή της για ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία.

Μετά τη συνάντηση που είχαν στο Βίλνιους, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έγινε γνωστό ότι η Άγκυρα προχωρά τις απαραίτητες διαδικασίες έτσι ώστε να υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Σουηδίας για να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Με χαρά ανακοινώνω ότι μετά τη συνάντηση την οποία είχα με τον πρόεδρο της Τουρκίας και τον Σουηδό πρωθυπουργό, ο πρόεδρος Ερντογάν συμφώνησε να προωθήσει το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση το συντομότερο δυνατό και να εξασφαλίσει την επικύρωση», ανέφερε στο Twitter ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Αυτό είναι ένα ιστορικό βήμα που κάνει όλους τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ ισχυρότερους και ασφαλέστερους», πρόσθεσε. Μάλιστα, συνόδευσε την ανάρτησή του με μία συμβολική φωτογραφία στην οποία οι τρεις της συνάντησης είχαν ενωμένα τα χέρια μπροστά από τα λογότυπα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Αντίστοιχα ήταν τα λόγια του γγ του ΝΑΤΟ και στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ επί της ουσίας ανέφερε όλα όσα συμπεριλήφθηκαν στην επίσημη ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, για το τι θα πρέπει να κάνουν Σουηδία και Τουρκία στο εξής έτσι ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ

Μετά το τέλος της τριμερούς συνάντησης, το ΝΑΤΟ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση με την οποία επιβεβαιώνει το «πράσινο» φως από πλευράς Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία. Αναλυτικά:

  1. Στις 10 Ιουλίου 2023, ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός Ulf Kristersson της Σουηδίας και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg συναντήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.
  2. Από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η Σουηδία και η Τουρκία συνεργάστηκαν στενά για να αντιμετωπίσουν τις νόμιμες ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια. Ως μέρος αυτής της διαδικασίας, η Σουηδία τροποποίησε το σύνταγμά της, άλλαξε τους νόμους της, επέκτεινε σημαντικά την αντιτρομοκρατική της συνεργασία κατά του PKK και επανέλαβε τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, όλα τα βήματα που ορίζονται στο Τριμερές Μνημόνιο που συμφωνήθηκε το 2022.
  3. Η Σουηδία και η Τουρκία συμφωνούν σήμερα να συνεχίσουν τη συνεργασία τους τόσο στο πλαίσιο του Τριμερούς Μόνιμου Κοινού Μηχανισμού που ιδρύθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ της Μαδρίτης το 2022, όσο και στο πλαίσιο ενός νέου διμερούς Συμφώνου Ασφαλείας που θα συνεδριάζει ετησίως σε υπουργικό επίπεδο και θα δημιουργεί ομάδες εργασίας ανάλογα με την περίπτωση. Στην πρώτη συνεδρίαση αυτού του Συμφώνου Ασφάλειας, η Σουηδία θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη ως τη βάση της συνεχιζόμενης καταπολέμησης της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της προς την πλήρη εφαρμογή όλων των στοιχείων του Τριμερούς Μνημονίου, συμπεριλαμβανομένου του άρθρου 4. Η Σουηδία επαναλαμβάνει ότι θα δεν παρέχει υποστήριξη στο YPG/PYD και στην οργάνωση που περιγράφεται ως FETÖ στην Τουρκία.
  4. Τόσο η Σουηδία όσο και η Τουρκία συμφώνησαν ότι η αντιτρομοκρατική συνεργασία είναι μια μακροπρόθεσμη προσπάθεια, η οποία θα συνεχιστεί πέρα ​​από την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Γενικός Γραμματέας Στόλτενμπεργκ επιβεβαίωσε επίσης ότι το ΝΑΤΟ καταδικάζει κατηγορηματικά την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της. Το ΝΑΤΟ θα εντείνει σημαντικά το έργο του σε αυτόν τον τομέα, συμπεριλαμβανομένης της καθιέρωσης του Γενικού Γραμματέα, για πρώτη φορά στο ΝΑΤΟ, της θέσης του Ειδικού Συντονιστή για την Αντιτρομοκρατική.
  5. Δεσμευόμαστε στην αρχή ότι δεν πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί, φραγμοί ή κυρώσεις στο αμυντικό εμπόριο και τις επενδύσεις μεταξύ των Συμμάχων. Θα εργαστούμε για την εξάλειψη τέτοιων εμποδίων.
  6. Η Σουηδία και η Τουρκία συμφώνησαν επίσης να ενισχύσουν την οικονομική συνεργασία, μέσω της Μικτής Οικονομικής και Εμπορικής Επιτροπής Τουρκίας-Σουηδίας (JETCO). Τόσο η Τουρκία όσο και η Σουηδία θα προσπαθήσουν να μεγιστοποιήσουν τις ευκαιρίες για την αύξηση του διμερούς εμπορίου και των επενδύσεων. Η Σουηδία θα υποστηρίξει ενεργά τις προσπάθειες για την αναζωογόνηση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας και της ελευθέρωσης των θεωρήσεων.
  7. Σε αυτή τη βάση, και λαμβάνοντας υπόψη τις επιταγές της αποτροπής και της άμυνας του ευρωατλαντικού χώρου, η Τουρκία θα διαβιβάσει το Πρωτόκολλο Προσχώρησης για τη Σουηδία στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση και θα συνεργαστεί στενά με τη Συνέλευση για να εξασφαλίσει την επικύρωση.