ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία απαγορεύει τη χρήση iPhone σε κρατικούς αξιωματούχους

Η Ρωσία απαγορεύει τη χρήση iPhone σε κρατικούς αξιωματούχους
AP.

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι υπάρχει σχέδιο της NSA για να διεισδύσει παρανόμως σε τηλέφωνα της Apple.

Οι ρωσικές αρχές απαγορεύουν σε χιλιάδες αξιωματούχους και κρατικούς υπαλλήλους να χρησιμοποιούν iPhones και άλλα προϊόντα της Apple, υπό τον φόβο ότι η αμερικανική υπηρεσία εθνικής ασφαλείας (NSA) έχει σχέδιο με σκοπό να εισέλθει παρανόμως στις συσκευές, μέσω ενός κακόβουλου λογισμικού.

Από αύριο (17/07) θα τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου, ενώ, τόσο το Υπουργείο Ψηφιακής Ανάπτυξης, όσο και η Rostec –η κρατική εταιρεία που έχει υποστεί κυρώσεις από τη Δύση– ανέφεραν ότι είτε θα ακολουθήσουν το παράδειγμα, είτε έχουν ήδη εφαρμόσει απαγορεύσεις.

Η απαγόρευση των iPhones, των iPad και άλλων συσκευών της Apple ακολουθεί τους ισχυρισμούς του Κρεμλίνου ότι υπάρχει σχέδιο της αμερικανικής υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας για να διεισδύσει σε συσκευές της συγκεκριμένης εταιρείας τεχνολογίας, με τη χρήση ενός αγνώστου ταυτότητας –έως σήμερα– κακόβουλου λογισμικού.

Η NSA είχε στοιχεύσει κινητά τηλέφωνα που ανήκουν σε διπλωμάτες τρίτων κρατών με έδρα τη Ρωσία, αλλά και χωρών της πρώην Σοβιετικής ένωσης, που πλέον είναι μέλη του ΝΑΤΟ, όπως επίσης το Ισραήλ, τη Συρία και την Κίνα, σύμφωνα με στοιχεία της FSB.

Χιλιάδες τηλέφωνα της Apple μεταξύ των οποίων και πολλών Ρώσων, έχουν μολυνθεί από το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό που χρησιμοποιήσαν οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Η FSB ισχυρίσθηκε –χωρίς να παρουσιάσει κανένα στοιχείο– ότι η Apple παρέχει «ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών» στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Η εταιρεία – «κολοσσός» αρνήθηκε αυτά τα σχόλια, επισημαίνοντας ότι «δεν έχει συνεργασθεί ποτέ με καμία κυβέρνηση για την κατασκευή “κερκόπορτας” σε οιοδήποτε προϊόν της και δεν πρόκειται ποτέ να το κάνει».

Η Apple διέκοψε τις πωλήσεις νέων προϊόντων στη Ρωσία τον Μάρτιο του 2022, μία εβδομάδα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αν και το iPhone, το MacBook και άλλα προϊόντα παρέμειναν διαθέσιμα στα ρωσικά καταστήματα, καθώς οι έμποροι λιανικής πωλούν το υπόλοιπο απόθεμα παλαιών μοντέλων τους.

Σχετικές ειδήσεις