ΚΟΣΜΟΣ

Το Κρεμλίνο κηρύσσει πόλεμο...στα iPhone - «Πετάξτε τα ή δώστε τα στα παιδιά»

H Ρωσία λέει «όχι» στα iPhone
H Ρωσία λέει «όχι» στα iPhone
Α.Ρ

Το Κρεμλίνο κάλεσε τους αξιωματούχους του να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα iPhone της Apple λόγω ανησυχίας ότι οι συσκευές είναι ευάλωτες στις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών, ανέφερε η ρωσική εφημερίδα Kommersant.

Το Κρεμλίνο είπε στους αξιωματούχους που συμμετέχουν στις προετοιμασίες για τις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας του 2024 να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα iPhone της Apple λόγω ανησυχιών ότι οι συσκευές είναι ευάλωτες στις υπηρεσίες πληροφοριών της Δύσης, γράφει η εφημερίδα Kommersant.

Σύμφωνα με το Reuters, σε σεμινάριο που διοργάνωσε το Κρεμλίνο για αξιωματούχους που ασχολούνται με την εσωτερική πολιτική, ο Σεργκέι Κιριγιένκο, αναπληρωτής επικεφαλής της Προεδρικής Διοίκησης, είπε στους αξιωματούχους να αλλάξουν τα τηλέφωνά τους έως την 1η Απριλίου, ανέφερε η Kommersant, επικαλούμενη αγνώστων στοιχείων.

«Τελείωσαν όλα για το iPhone: Ή πετάξτε το ή δώστε το στα παιδιά», είπε ένας από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση, σύμφωνα με την Kommersant. «Όλοι θα πρέπει να το κάνουν τον Μάρτιο». Όταν ρωτήθηκε για το θέμα τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την αναφορά.

«Τα smartphone δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για υπηρεσιακούς λόγους», είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους. «Κάθε smartphone έχει σχετικά διαφανή μηχανισμό, ανεξάρτητα από το λειτουργικό σύστημα που διαθέτει - Android ή iOS. Φυσικά, δεν χρησιμοποιούνται για υπηρεσιακούς λόγους».

Η Apple δεν σχολίασε την πληροφορία. Το Κρεμλίνο μπορεί να προσφέρει άλλες συσκευές με διαφορετικά λειτουργικά συστήματα για να αντικαταστήσουν τα iPhone, μετέδωσε η εφημερίδα Kommersant, προσθέτοντας ότι η εντολή για διακοπή της χρήσης iPhone δόθηκε σε όσους εμπλέκονται στην εσωτερική πολιτική, για την οποία είναι υπεύθυνος ο Κιριγιένκο.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έλεγε πάντα ότι δεν έχει smartphone, αν και ο Πεσκόφ είπε ότι ο Πούτιν χρησιμοποιεί το ίντερνετ κατά καιρούς.