ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ουρές για λίγο ρύζι μετά την απαγόρευση εξαγωγών από την Ινδία

ΗΠΑ: Ουρές για λίγο ρύζι μετά την απαγόρευση εξαγωγών από την Ινδία
Ουρές έξω από σούπερ μάρκετ για μία σακούλα ρύζι
Twitter

Σε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, όπως το Τέξας, το Μίσιγκαν και το Νιου Τζέρσεϊ ο κόσμος κάνει ουρές έξω από τα παντοπωλεία για λίγο ρύζι, που αναγκάστηκαν να θέσουν περιορισμούς, πουλώντας μία σακούλα ρυζιού ανά πελάτη.

Εικόνες πανικού επικρατούν σε παντοπωλεία για λίγο ρύζι από τους Ινδούς που ζουν στις ΗΠΑ μετά την απαγόρευση της εξαγωγής όλων των ποικιλιών ρυζιού, εκτός από το Basmati από την ινδική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με έκθεση του Times of India, η απαγόρευση έχει προκαλέσει πανικό στην κοινότητα των Τελούγκου στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και τη Δυτική Ασία λόγω πιθανής έλλειψης ρυζιού. Αυτό, με τη σειρά του, έχει οδηγήσει σε μεγάλες ουρές έξω από τα ινδικά παντοπωλεία στην περιοχή.

Σε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, όπως το Τέξας, το Μίσιγκαν και το Νιου Τζέρσεϊ ο κόσμος κάνει ουρές έξω από τα παντοπωλεία για λίγο ρύζι, που αναγκάστηκαν να θέσουν περιορισμούς, πουλώντας μία σακούλα ρυζιού ανά πελάτη.

Στο Ιλινόις και την Αλαμπάμα η κατάσταση φαίνεται κάπως καλύτερη, με μαρτυρίες να αναφέρουν πως «Έχουμε δει τις τιμές να εκτοξεύονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Με αυτό το ιστορικό, οι άνθρωποι σπεύδουν να αποθηκεύσουν ρύζι εκ των προτέρων», ανέφερε η TOI.

Ο Krishna Mohan S, από το Ντιτρόιτ ανέφερε στην εφημερίδα ότι στο παρελθόν έχει αντιμετωπίσει μια παρόμοια κατάσταση. Είπε ότι ο λόγος για τον πανικό μπορεί να είναι διπλός. Πρώτον, μπορεί να υπάρχει έλλειψη ή να μην έχει προσφορά κάποια εκλεκτή ποικιλία ρυζιού όπως το Sona Mahsuri, ενώ είναι πολύ πιθανή μία αύξηση των τιμών.

Την ίδια στιγμή στη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία σύμφωνα με Ινδό εστιάτορα στο Δουβλίνο δεν έχει παρατηρηθεί τόσο μεγάλη αναστάτωση.

Ο S Ramakrishna Prasad από το Ντουμπάι παρατήρησε επίσης ότι δεν υπήρχε ακόμη έλλειψη προμηθειών Sona Mahsuri. Ωστόσο, η κύρια ανησυχία τώρα είναι ότι θα μπορούσαν να εκτοξευθούν κι άλλο οι τιμές του ρυζιού που βρίσκονται ήδη στα υψηλότερα επίπεδα από την έξαρση της Covid-19.

Την Πέμπτη 20 Ιουλίου η Ινδία τροποποίησε τους κανόνες εξαγωγής ρυζιού θέτοντας το λευκό ρύζι – όχι το μπασμάτι – στην «απαγορευμένη» κατηγορία.

Η πολιτική εξαγωγών της χώρας σχετικά με το μη-μπασμάτι λευκό ρύζι έχει αναθεωρηθεί από «ελεύθερο» σε «απαγορευμένο» και έχει τεθεί σε άμεση ισχύ σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης Εξωτερικού Εμπορίου.

Το Μπενίν στη Δυτική Αφρική είναι από τους σημαντικότερους εισαγωγείς λευκού ρυζιού από την Ινδία, ενώ άλλες χώρες είναι το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές, η Κίνα, η Ακτή Ελεφαντοστού, το Τόγκο, η Σενεγάλη, η Γουινέα, το Βιετνάμ, το Τζιμπουτί, η Μαδαγασκάρη, το Καμερούν, η Σομαλία, η Μαλαισία, η Λιβερία και τα ΗΑΕ.

Τον Σεπτέμβριο του 2022 η Ινδία απαγόρευσε τις εξαγωγές και επέβαλε δασμό 20% στις εξαγωγές ρυζιού μη μπασμάτι εκτός από το μισοβρασμένο ρύζι. Όλα αυτά εν μέσω ανησυχιών για χαμηλή παραγωγή λόγω μείωσης των εκτάσεων με αναποφλοίωτες καλλιέργειες. Η ινδική κυβέρνηση ήρε την εν λόγω απαγόρευση τον Νοέμβριο.