ΚΟΣΜΟΣ

Καύσωνας στην Ελβετία: Αφυδατωμένα πουλιά πέφτουν από τις φωλιές τους

heat
Photo: twitter

Η υπερβολική ζέστη έχει επηρεάσει και τα φυτά και τα έντομα

Πουλιά με αφυδάτωση μεταφέρονται κατά δεκάδες σε ένα ελβετικό κέντρο περίθαλψης πτηνών, με κάποιους νεοσσούς να πηδούν από τις φωλιές τους σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να γλιτώσουν από τον καύσωνα.

Το Ορνιθολογικό Κέντρο Αποκατάστασης στα περίχωρα της Γενεύης δέχεται περίπου 30 πουλιά την ημέρα, τα περισσότερα θύματα της ζέστης, καθώς ενώ οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 30 βαθμούς Κελσίου, πολύ πάνω από τα επίπεδα που έχει συνηθίσει η Ελβετία.

«Δεν είχαμε αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο ποτέ παρελθόν» δήλωσε ο ορνιθολόγος Πατρίκ Ζακότ, ο οποίος ίδρυσε το κέντρο περίθαλψης το 1975.

Ιδιαίτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν πουλιά που φωλιάζουν σε κλειστούς χώρους όπως μεταλλικές κατασκευές και γραμματοκιβώτια, τα οποία θερμαίνονται από τον καυτό ήλιο

«Τα πουλιά θα πηδήξουν μόνα τους έξω από τις φωλιές όταν δεν είναι αρκετά μεγάλα» δήλωσε η βιολόγος Φάνι Γκονζάλες του κέντρου. «Θα πετάξουν λίγα μέτρα και θα πέσουν ανήμπορα στην καυτή άσφαλτο».

Το κέντρο, το οποίο έχει δεχτεί φέτος περισσότερα από 1.660 πουλιά φέτος, περιθάλπει αυτές τις ημέρες μια ομάδα από νεογέννητα σπουργίτια που βρέθηκαν στο έδαφος με τα ράμφη τους ορθάνοιχτα και το σώμα τους να τρέμει.

«Είναι αδύναμα και σε ορισμένες περιπτώσεις αφυδατωμένα», είπε ο Ζακότ, και κάλεσε τους πολίτες να αφήνουν στους κήπους τους ρηχά πιάτα με νερό.

Η υπερβολική ζέστη έχει επηρεάσει και τα φυτά και τα έντομα και μετατρέπει έτσι την αναζήτηση τροφής σε επικίνδυνη καθημερινή δοκιμασία για πολλά πτηνά.