ΚΟΣΜΟΣ

Συλλέκτης από το Βιετνάμ αγόρασε το μεγαλύτερο μπουκάλι ουίσκι στον κόσμο

Το μεγαλύτερο μπουκάλι ουίσκι στον κόσμο
Το μεγαλύτερο μπουκάλι ουίσκι στον κόσμο

Το μπουκάλι που έχει ύψος 180 εκατοστά, μπήκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες το Σεπτέμβριο του 2021. Περιέχει 311 λίτρα ουίσκι και αναλογεί σε 444 κανονικά μπουκάλια. 

Ένας συλλέκτης από το Βιετνάμ αποκαλύφθηκε απέκτησε το μεγαλύτερο μπουκάλι ουίσκι στον κόσμο. Ο Viet Nguyen Dinh Tuan αγόρασε ένα μπουκάλι 311 λίτρων single malt Macallan 32 ετών για 1,2 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία στο Εδιμβούργο πέρυσι.

Ο μέχρι πρότινος ανώνυμος αγοραστής του μεγαλύτερου μπουκαλιού ουίσκι στον κόσμο, το οποίο με ύψος 1,8 μέτρων είναι ψηλότερο από τον μέσο άνθρωπο, αποκαλύφθηκε ως Βιετναμέζος επιχειρηματίας που έχει ήδη μια συλλογή οινοπνευματωδών ποτών, συνολικής αξίας άνω των 174 εκατομμυρίων δολαρίων

Ο Viet πρόσθεσε το μπουκάλι ουίσκι, που ονομάζεται Intrepid, στη συλλογή του στην πόλη Χο Τσι Μινχ την Πέμπτη μαζί με ένα πιστοποιητικό από τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες που το πιστοποιεί ως το μεγαλύτερο στον κόσμο. Η τελική τιμή αγοράς ήταν σχεδόν 116 δολάρια τα 25 ml.

Ένας μακροχρόνιος επενδυτής σε σπάνια οινοπνευματώδη ποτά, ο Viet έχει στην κατοχή του πολλά από τα πιο σπάνια και παλαιότερα μπουκάλια κονιάκ και ουίσκι στον κόσμο. «Ξοδεύω τον ελεύθερο χρόνο μου συλλέγοντας αυτά τα μπουκάλια εδώ και δεκαετίες. Η ιστορία και οι παραδόσεις της παρασκευής ουίσκι δίνουν στο καθένα τη σπανιότητά του, και αυτή είναι η αξία που βλέπω σε κάθε μπουκάλι. Δελεάστηκα να αποκτήσω το Intrepid για τρεις βασικούς λόγους: το γεγονός ότι είναι το μεγαλύτερο μπουκάλι στον κόσμο, περιέχει Macallan και επειδή εμπνεύστηκα από τα επιτεύγματα που έσπασαν το ρεκόρ των 11 εξερευνητών που απεικονίζονται στην ετικέτα του μπουκαλιού» είπε.

Ο Daniel Monk, της Cask World και του χονδρέμπορου ποτών Rosewin Holdings, είχε την ιδέα και οργάνωσε τη δημοπρασία. Είπε ότι ονομάστηκε «Ατρόμητος» προς τιμήν των επιτευγμάτων 11 πρωτοπόρων Βρετανών εξερευνητών, οι εικόνες των οποίων εμφανίζονται στην ετικέτα του μπουκαλιού και περιλαμβάνουν τους Sir Ranulph Fiennes, Sir Robin Knox-Johnston, Dr Geoff Wilson, Karen Darke και Olly Hicks.

Και πρόσθεσε: «Αυτό είναι ένα έργο με πάθος για να τιμήσω τη ζωή του αείμνηστου πατέρα μου, Capt Stanley Monk, ο οποίος ήταν ο ίδιος εξερευνητής και πέτυχε πολλά καταπληκτικά πράγματα κατά τη διάρκεια της ζωής του».

Το μπουκάλι είναι η τελευταία προσθήκη στη συλλογή του Viet που περιλαμβάνει ήδη τις μοναδικές πλήρεις εκλεκτές και σπάνιες συλλογές Macallan στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της «Fine and Rare» του 1926. Μόνο 40 μπουκάλια Macallan 1926 κυκλοφόρησαν και ο Viet έχει τρία. Ένα μπουκάλι πωλήθηκε για σχεδόν 1,9 εκατομμύρια δολάρια το 2019.

Κατέχει επίσης το μεγαλύτερο μπουκάλι κονιάκ στον κόσμο και το παλαιότερο μπουκάλι ουίσκι - που πιστεύεται ότι είναι σχεδόν 150 ετών. Ο Monk είπε: «Η είσοδος στην αγιασμένη συλλογή ουίσκι του Mr Viet ήταν μια αξέχαστη εμπειρία, είναι πραγματικά ο παράδεισος ενός λάτρη του ουίσκι και του κονιάκ. Ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα να δεις τον Ατρόμητο να εκτίθεται περήφανα και να προστίθεται στη συλλογή ενός τόσο πεπειραμένου και παθιασμένου συλλέκτη. Διατηρεί την ιστορία του ουίσκι».