ΚΟΣΜΟΣ

Κούβα: Τρεις νεκροί ύστερα από κατάρρευση κτηρίου στην παλιά Αβάνα

Κούβα: Τρεις νεκροί ύστερα από κατάρρευση κτηρίου στην παλιά Αβάνα
AP.

Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται και δύο πυροσβέστες.

Χθες (04/10), τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο πυροσβέστες, σκοτώθηκαν έπειτα από κατάρρευση ακινήτου στην Αβάνα όπου διέμεναν περισσότεροι από πενήντα άνθρωποι, σύμφωνα με τις Αρχές της Κούβας.

Τα δύο μέλη του πυροσβεστικού σώματος, μία 40χρονη και ένας 23χρονος, έχασαν τη ζωή τους όταν πήγαν να βοηθήσουν να απομακρυνθούν οι ένοικοι μετά την πρώτη μερική κατάρρευση, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών.

Υπηρεσίες άμεσης επέμβασης και πρώτων βοηθειών στάλθηκαν στην παλιά Αβάνα, όπου βρισκόταν το τριώροφο κτίριο, περί τις 23:00 της Τρίτης (σ.σ. τοπική ώρα· 06:00 χθες Τετάρτη, ώρα Ελλάδας).

Αφού μπήκαν στο ακίνητο, τα δύο μέλη του πυροσβεστικού σώματος σκοτώθηκαν όταν άλλο μέρος του κατέρρευσε. Οι σοροί τους ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια κατά τη διάρκεια της επιχείρησης έρευνας, όπως ενημέρωσε το Υπουργείο. Ακόμη, γνωστοποίησε τον ενοίκου 79 ετών, που αγνοείτο από τη στιγμή της αρχικής κατάρρευσης.

Συνολικά 55 άνθρωποι ζούσαν σε αυτό το ακίνητο και πλέον, απέμεινε μονάχα η πρόσοψη, σύμφωνα με την Αρνέλις ντε λα Καντελάρια Ερνάντες της Διεύθυνσης Στέγης της Παλιάς Αβάνας.

Ελλείψει συντήρησης, κτήρια καταρρέουν συγκριτικά συχνά σε κάποιες παλιές συνοικίες της κουβανικής πρωτεύουσας. Το πρόβλημα εντείνεται την περίοδο των βροχών και των τυφώνων (Ιούνιος – Νοέμβριος). Στην Αβάνα καταγράφονται έντονες βροχοπτώσεις, τις τελευταίες ημέρες.

Η κυβέρνηση στη νήσο, που βιώνει οικονομική κρίση την οποία επιδεινώνει το εμπάργκο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και η μείωση του τουρισμού, αναγνωρίζει ότι δεν είναι σε θέση να κάνει έγκαιρα επισκευές ή να κατασκευάσει νέα ακίνητα, όπερ σημαίνει ότι πολλοί κάτοικοι ζουν σε επικίνδυνες συνθήκες.

Πέρυσι, έκρηξη αερίου κατέστρεψε το ιστορικό ξενοδοχείο Σαρατόγκα της παλιάς Αβάνας, ενώ, πυρκαγιά κατέστρεψε δεξαμενές καυσίμων στη Ματάνσας, μία ώρα ανατολικά της πρωτεύουσας.

Τον Σεπτέμβριο, ο Υπουργός Κατασκευών, Ρενέ Μέσα Βιγιαφάνια, τόνισε ότι πάνω από 850.000 κτήρια στην Κούβα χρειάζονται συντήρηση και επισκευές, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση του Προέδρου, Μιγκέλ Ντίας – Κανέλ, εργάζεται για να προσφερθούν καλύτερες συνθήκες ως προς τη στέγη.

Σχετικές ειδήσεις