ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ: «ΣΧΕΔΙΑΖΑΜΕ ΕΠΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ»

ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Το πρελούδιο της χερσαίας εισβολής - Ξεκίνησαν οι πρώτες επιχειρήσεις πριν τη μαζική έφοδο

Ισραήλ: Το πρελούδιο της χερσαίας εισβολής - Ξεκίνησαν οι πρώτες επιχειρήσεις πριν τη μαζική έφοδο

Ισραηλινά άρματα μάχης «πάτησαν» στη Γάζα, σε στρατιωτικές επιχειρήσεις που αποτελούν τον προάγγελο της μαζικής εισβολής που όπως φαίνεται θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα.

Οι πρώτες «αναγνωριστικές», από άποψης επιχειρησιακής σκοπιμότητας, ενέργειες για τη χερσαία εισβολή του Ισραήλ, που όπως φαίνεται θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα πραγματοποιηθεί κανονικά, ξεκίνησαν τη νύχτα που μας πέρασε.

Ο σκοπός της επιχείρησης σύμφωνα με αναλυτές είναι η επισκόπηση της κατάστασης επί του πεδίου, πέραν των αεροπορικών αναγνωρίσεων, η αποναρκοθέτηση των περιοχών όπου θα κινηθεί ο κύριος όγκος των των ισραηλινών στρατευμάτων αλλά και η αναγνώριση των πρώτων αντιδράσεων των αμυνόμενων της Χαμάς, ώστε να διαμορφωθεί τελικά η κατάλληλη στρατηγική.

Τα αποτελέσματα της χθεσινοβραδινής ενέργειας, που περιλάμβανε επιθέσεις από άρματα μάχης κατά συγκεκριμένων στόχων, αξιολογούνται από το ισραηλινό επιτελείο προκειμένου να σχεδιαστεί η χερσαία εισβολή με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, όσο και περιορισμό των ισραηλινών απωλειών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, εχθές Τετάρτη 25 Οκτωβρίου ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις επιχείρησαν στο εσωτερικό του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας, όπου επιτέθηκαν σε πολλούς στόχους της Χαμάς. Ο ραδιοφωνικός σταθμός των ενόπλων δυνάμεων κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη επιδρομή που έχει γίνει στον παλαιστινιακό θύλακα μέχρι στιγμής.

Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη νυχτερινή επιχείρηση φαίνονται τεθωρακισμένα οχήματα να προχωρούν σε μία αμμώδη περιοχή στη μεθόριο. Ένας εκσκαφέας ισιώνει το χώμα ενός αναχώματος, ενώ άρματα μάχης εκτοξεύουν οβίδες και φαίνονται εκρήξεις και μία σειρά κατεστραμμένα σπίτια.

Στην ανακοίνωση του στρατού του Ισραήλ που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο επισημαίνεται ότι «στη διάρκεια της νύκτας ο στρατός διεξήγαγε στοχευμένη επιδρομή με άρματα μάχης στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τα επόμενα στάδια της μάχης», μια πιθανή αναφορά στην ευρεία χερσαία εισβολή που έχουν απειλήσει ότι θα πραγματοποιήσουν οι Ισραηλινοί στον παλαιστινιακό θύλακα με στόχο την εξόντωση της Χαμάς.

«Οι στρατιώτες έχουν πλέον εξέλθει από την περιοχή και έχουν επιστρέψει στο ισραηλινό έδαφος», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Οι ισραηλινές ενέργειες για την εφαρμογή νέου σχεδίου για την περιοχή και την αποκατάσταση των κοινοτήτων που δέχθηκαν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου θα επεκταθούν σε βάθος χρόνου, ενώ η χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας «δεν θα είναι παρά ένα στάδιο αυτής της μακράς διαδικασίας», δήλωσε ο Μπένι Γκαντς, πολιτικός αντίπαλος του Νετανιάχου που συμμετέχει την ισραηλινή κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης. «Εχουμε μπροστά μας δύσκολους καιρούς», είπε.

«Η μάχη κατά της τρομοκρατίας στην Γάζα θα συνεχισθεί εντός του εδάφους της Λωρίδας - θα διεισδύσουμε σε βάθος, οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή, για να εξασφαλίσουμε συνθήκες ασφαλείας για τις κοινότητες που θα αποκατασταθούν και θα ανοικοδομήσουμε την περιοχή», δήλωσε ο Μπένι Γκαντς.

«Η χερσαία επιχείρηση δεν θα είναι παρά ένα στάδιο μίας μακράς διαδικασίας που θα περιλαμβάνει αμυντικές, διπλωματικές και κοινωνικές πτυχές και θα διαρκέσει χρόνια», προειδοποίησε ο πρώην στρατηγός και υπουργός Αμυνας του Ισραήλ που εντάχθηκε στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Μπενιαμίν Νετανιάχου και κυρίως στο ολιγομελές πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ που διαχειρίζεται τον πόλεμο στην Γάζα.

Ο Μπένι Γκαντς προειδοποίησε τους εχθρούς του Ισραήλ, πέραν της Χαμάς, ότι κινδυνεύουν επίσης να καταστραφούν. «Ο κίνδυνος καταστροφής δεν είναι η δική μας μοίρα, αλλά μάλλον, η μοίρα εκείνων που θα μας κάνουν κακό», προεισδοποίησε κατά την διάρκεια ομιλίας.

Ως προς την οργάνωση Χαμάς και σε ερώτηση αν θα υπάρξουν δολοφονίες στο εξωτερικό, απάντησε:«Θα πλήξουμε την Χαμάς οπουδήποτε».

Το Ισραήλ θα λάβει εν τέλει τις δικές του αποφάσεις ως προς τα πολεμικά του σχέδια, δήλωσε ο Μπένι Γκαντς αναφερόμενος στις πληροφορίες που κάνουν λόγο για αμερικανικές πιέσεις επί της ισραηλινής ηγεσίας με στόχο την καθυστέρηση της χερσαίας επιχείρησης στην Λωρίδα της Γάζας. «Λαμβάνουμε τις δικές μας αποφάσεις βασισμένες μόνο στα δικά μας συμφέροντα».

Ισοπεδώθηκαν ολόκληρες γειτονιές στη Γάζα

Παράλληλα, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις υποστηρίζουν ότι μαχητικά αεροσκάφη τους έπληξαν πάνω από 250 τοποθεσίες που ανήκουν στη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Οι τοποθεσίες περιλαμβάνουν υποδομές της Χαμάς, κέντρα διοίκησης, σήραγγες και εκτοξευτές πυραύλων που «τοποθετήθηκαν στην καρδιά περιοχών αμάχων και πυροβολούσαν προς το ισραηλινό έδαφος καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου».

Η Maxar Technologies Inc., μια αμερικανική εταιρεία διαστημικής τεχνολογίας έδωσε στη δημοσιότητα δορυφορικές φωτογραφίες από το νότιο κομμάτι της Λωρίδας της Γάζας στις οποίες αποτυπώνονται οι καταστροφές που έχουν προκληθεί από το ανελέητο «σφυροκόπημα» που δέχεται η ευρύτερη περιοχή.

Δείτε στην gallery που ακολουθεί τις φωτογραφίες:

Ισραηλινός στρατός: Η Χαμάς συνεχίζει να εμποδίζει την απομάκρυνση των αμάχων

Συνεχίζονται οι αναφορές που έχουν προκύψει από τις 7 Οκτωβρίου, τόσο από τον ισραηλινό στρατό όσο και από ανεξάρτητες πηγές, ότι η Χαμάς εμποδίζει την εκκένωση της Γάζας και χρησιμοποιεί τους αμάχους ως «ασπίδα».

Σε νέα ηχογραφημένη συνομιλία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ισραηλινός στρατός,ακούγεται ένας κάτοικος της Γάζας να αναφέρει ότι δεν μπορεί να αποχωρήσει, καθώς «όλοι οι δρόμοι είναι μπλοκαρισμένοι».


«Η Χαμάς μας στέλνει όλους πίσω στα σπίτια μας... Είδα κόσμο να πηγαίνει προς τα εκεί και να τον στέλνουν πίσω στα σπίτια του... Πυροβολούν προς τον κόσμο που προσπαθεί να φύγει...», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ηχογραφημένη συνομιλία.

Στέλεχος της Χαμάς: «Δεν είμαστε ίδιοι με τον ISIS, αυτά τα λέει το Ισραήλ»

Ο Δρ. Μπασέμ Ναΐμ, επικεφαλής του Πολιτικού Συμβουλίου και Διεθνών Σχέσεων της Χαμάς μίλησε στον ΑΝΤ1 για τον λόγο της επίθεσης της Χαμάς και τη φημολογούμενη διασύνδεση της οργάνωσης με τον ISIS.

Αρχικά ερωτήθηκε για το ποιος ήταν ο σκοπός της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, απαντώντας πως: «Οι Ισραηλινοί ήταν ξεκάθαροι (σ.σ. οι ηγέτες της χώρας), έχουμε τρεις επιλογές, είτε να αφήσουμε τη χώρα, είτε να σκοτωθούμε, είτε να ζήσουμε ως σκλάβοι. Εμείς επιλέξαμε να αντιδράσουμε, είμαστε άνθρωποι υπό κατοχή».

Παράλληλα σε ερώτηση για το γιατί δεν επιτέθηκαν σε στρατιωτικούς στόχους ο Μπασέμ Ναΐμ είπε ότι οι μαχητές έχουν λάβει ξεκάθαρη εντολή «να μην επιτίθενται σε αμάχους, σε γυναικόπαιδα και να τους αντιμετωπίζουν με έξυπνο και ηθικό τρόπο. Αυτό έγινε και δεν μπορεί κανένας να αποδείξει το αντίθετο».

«Δυστυχώς τα Μέσα Ενημέρωσης της Δύσης μας ρωτάνε για Ισραηλινούς αμάχους και γυναικόπαιδα αλλά δεν ρωτάνε για τους 3.000 μέχρι στιγμής νεκρούς Παλαιστίνιους, με το 60% να είναι γυναίκες και παιδιά. Εδώ και 75 χρόνια υποφέρουμε καθημερινά από σφαγές», είπε.

Για το γεγονός ότι υπάρχουν και οικογένειες πολιτών από χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος της Χαμάς ήταν κατηγορηματικός. «Τι κάνει εδώ ένας Αμερικανός», διερωτήθηκε αρχικά ο εκπρόσωπος της Χαμάς, συμπληρώνοντας σε αυστηρό ύφος «Αν έχει διπλή υπηκοότητα, θέλω να ρωτήσω, επιτρέπεται να έρθει στα σύνορα της Γάζας και να μένει με τους στρατιώτες που σκοτώνουν τα παιδιά μας και μετά αν συλληφθεί ή σκοτωθεί συζητάμε για το εάν είναι Αμερικάνος; δεν είναι Αμερικάνος, είναι εδώ με διπλή υπηκοότητα».

«Προετοιμάζαμε την επίθεση 2-3 χρόνια»

«Κανένας πολίτης δεν σκοτώθηκε εσκεμμένα, κάποιοι βρέθηκαν στη μέση των δύο πλευρών», είπε σχολιάζοντας τους φόνους αμάχων ενώ για το πόσο χρόνο προετοίμαζαν την επίθεση ανέφερε: «2-3 χρόνια προετοιμαζόμασταν για αυτή την επίθεση. Είμαστε πολιορκημένοι, δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε όλες τις ανάγκες μας αλλά παρόλαυτα η στρατιωτική ηγεσία έχει προετοιμάσει τα σχέδια και τις πληροφορίες για το πώς λειτουργεί ο εχθρός και που βρίσκονται οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις».

Για τους ομήρους υπογράμμισε: «Έχουμε ομήρους γιατί ζητάμε την ανταλλαγή με τους κρατούμενους Παλαιστίνιους. Έχουμε περισσότερους από 5.800 κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές, κάποιοι από τους οποίους βρίσκονται εκεί πάνω από 40 χρόνια».

Για τις σχέσεις της Χαμάς με την Τουρκία δεν ήταν σαφής, όμως ανέφερε ότι η Χαμάς έχει καλές σχέσεις με ανθρώπους από την Τουρκία, όπως και από την Ελλάδα αλλά και το Κατάρ, την Αίγυπτο, την Νότιο Αφρική, την Κίνα, την Ρωσία, τη Μαλαισία και την Ινδονησία.

Για το ποιος βοηθά την Χαμάς είπε: «Ζητάμε βοήθεια από όλους. Λαμβάνουμε οικονομική βοήθεια από το Κατάρ, διπλωματική και πολιτική βοήθεια από την Ρωσία και την Κίνα, στρατιωτική βοήθεια και εκπαίδευση από το Ιράν, ανθρωπιστική βοήθεια από την Αίγυπτο. Όλα εξαρτώνται από το εάν οι χώρες είναι έτοιμες να βοηθήσουν. Όποιος θέλει να βοηθήσει είναι ευπρόσδεκτος».

«Είμαστε έτοιμοι για μία χερσαία σύγκρουση»

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε επίσης ότι είναι προετοιμασμένοι για μία χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα. «Είμαστε προετοιμασμένοι, ελπίζουμε να σταματήσε ιεδώ η επίθεση, αλλά αν πρέπει να γίνει είμαστε έτοιμοι. Δεν θα είναι "ταξιδάκι" για τους Ισραηλινούς να μπουν στη Γάζα».

«Για εμάς, ένας πόλεμος ή μία στρατιωτική αντιπαράθεση δεν είναι ο στόχος. Δεν είμαστε χαρούμενοι με την σημερινή κατάσταση, εάν μπορέσουμε να ηρεμήσουμε την κατάσταση και να έρθει βοήθεια σίγουρα θα μπορούμε να επανέλθουμε σε πολιτικό επίπεδο και να τα συζητήσουμε όλα», πρόσθεσε.

«Το κύριο θέμα είναι να σταματήσει η κατοχή» πρόσθεσε, ενώ για το κατά πόσο η Χαμάς εκφράζει τους Παλαιστίνιους σε όλο τον κόσμό δήλωσε 100% σίγουρος ότι κάτι τέτοιο συμβάινει, καθώς ο λαός υποφέρει πολλά χρόνια από την ισραηλινή κυβέρνηση. Παράλληλα δήλωσε ότι «Τριάντα χρόνια μετά τη συμφωνία του Όσλο είμαστε έτοιμοι να διεξάγουμε εκλογές εκπροσωπώντας όλους τους Παλαιστίνιους και να αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουμε μπροστά αλλά εμείς σαν κόμμα δεν είμαστε εξουσιοδοτημένοι να απαντήσουμε για όλους τους Παλαιστίνιους».

Τελικά, ποια είναι η σχέση της Χαμάς με τον ISIS;

«Οι Ισραηλινοί προσπαθούν να συνδέσουν την Χαμάς με τον ISIS για να δικαιολογήσουν το χτύπημα στη Γάζα», είπε ο Μπασέμ Ναΐμ.

«Δεν χτυπάμε αμάχους», είπε κλείνοντας, «εμείς επιτεθήκαμε σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Γιατί βρίσκονται εκεί άμαχοι;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι «ο ISIS έχει μία ιδεολογία, εμείς έχουμε διαφορετική ιδεολογία. Θέλουμε αστική δημοκρατία, θέλουμε να συνυπάρχουμε με άλλους ανθρώπους, διαφορετικών πεποιθήσεων, θρησκειών εθνικοτήτων».

Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ: Ποια είναι ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς που πολεμά το Ισραήλ

Η Χαμάς ιδρύθηκε από τον Σεΐχη Αχμέντ Γιασίν και τον βοηθό του Abdul Aziz al-Rantisi ως παρακλάδι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Αιγύπτου το 1987. Ο σύνδεσμος διήρκεσε μέχρι το 2017, όταν η Χαμάς έδειξε ότι τερματίζει τους δεσμούς της με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Η Χαμάς – ένα αρκτικόλεξο του Harakat al-Muqawama al-Islamiya (Κίνημα Ισλαμικής Αντίστασης) – σημαίνει ζήλος.

Προέκυψε κατά την πρώτη Ιντιφάντα στη διάρκεια διαδήλωση κατά της ισραηλινής απαλλοτρίωσης γης και των παράνομων εποικισμών. Μετά από μια σκληρή απάντηση στη διαμαρτυρία τους, οι Παλαιστίνιοι άρχισαν να χρησιμοποιούν πέτρες και ορισμένες ομάδες κατέφυγαν στα όπλα.

Η Χαμάς τάχθηκε υπέρ της ένοπλης αντίστασης για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και αντιτάχθηκε στις Συμφωνίες του Όσλο του 1993, λέγοντας ότι το Ισραήλ χρησιμοποίησε τη συμφωνία για να επεκτείνει τους παράνομους εποικισμούς σε εδάφη που κατείχε το 1967.

Το 2006, η ομάδα αποφάσισε να συμμετάσχει στις εκλογές στη Γάζα. Κέρδισε, αλλά η μεταβίβαση της εξουσίας δεν ήταν ειρηνική, καθώς η Φατάχ – το κόμμα που κυριαρχεί στην Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ) – προσπάθησε να τους εκδιώξει από τη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ επέβαλε χερσαίο, θαλάσσιο και εναέριο αποκλεισμό στον θύλακα μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη Χαμάς, και εξακολουθεί να αποφασίζει τι και ποιος μπαίνει και βγαίνει από τη Λωρίδα.

Ο Ismail Haniyeh, ο οποίος είχε στενούς δεσμούς με τον ιδρυτή της Χαμάς, Γιασίν, ηγείται της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς σήμερα.

Σύμφωνα με έρευνα του Παλαιστινιακού Κέντρου Πολιτικής και Έρευνας Έρευνας τον Μάρτιο, οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι θα ψήφιζαν υπέρ της Χανίγια έναντι του σημερινού προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ή του κόμματός του Φάταχ.

Οι συνεχιζόμενες δραστηριότητες κοινωνικής πρόνοιας της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένης της διανομής τροφίμων κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού και της κατασκευής σχολείων, έχουν ενισχύσει την υποστήριξή της.

Τι είναι οι Ταξιαρχίες Αλ Κασσάμ;

Η Χαμάς ίδρυσε τη στρατιωτική της μονάδα το 1992 για να συγκεντρώσει και να δομήσει τις στρατιωτικές ενέργειες που είχαν αναλάβει οι μαχητές της εναντίον του Ισραήλ τις δεκαετίες του 1980 και του 1990.

Το όνομα είναι εμπνευσμένο από έναν Σύριο μαχητή, τον Ιζεντίν Αλ Κασάμ, ο οποίος αγωνίστηκε ενάντια στη βρετανική κατοχή μετά την εκδίωξή του στην Παλαιστίνη, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας.

Ο Mohammed Deif είναι ο στρατιωτικός διοικητής, βοηθούμενος από τον αναπληρωτή του, Marwan Issa.

Οι ενέργειες των Ταξιαρχιών Αλ Κασσάμ κατά του Ισραήλ βοήθησαν τη Χαμάς να αποκτήσει δημοτικότητα μεταξύ μεγάλων τμημάτων Παλαιστινίων, σύμφωνα με ειδικούς.

Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει γίνει αντιδημοφιλής καθώς απέτυχε να σταματήσει τους παράνομους οικισμούς και συνεχίζει τον συντονισμό ασφαλείας με το Ισραήλ. Περιθωριοποιήθηκε περαιτέρω από την άνοδο της ακροδεξιάς ισραηλινής πολιτικής.

Πόσο ισχυρές είναι οι Ταξιαρχίες Αλ Κασσάμ;

Σύμφωνα με το World Factbook της CIA, οι Ταξιαρχίες Αλ Κασσάμ έχουν 20.000 έως 25.000 μέλη, αν και αυτός ο αριθμός αμφισβητείται.

Οι Ταξιαρχίες έχουν χάσει χιλιάδες μαχητές σε ισραηλινές επιθέσεις και οι πόροι τους έχουν εξαντληθεί στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Η αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα το 2005 έδωσε στη Χαμάς την ευκαιρία να ξαναχτίσει τη στρατιωτική της πτέρυγα. Η οικονομική υποστήριξη, φέρεται από το Ιράν, λέγεται ότι επέτρεψε στην ένοπλη ομάδα να αναπτύξει εξελιγμένες στρατιωτικές δυνατότητες. Η Χαμάς βλέπει το οπλοστάσιό της ως κρίσιμο αποτρεπτικό παράγοντα .

Ποιες είναι οι στρατιωτικές δραστηριότητες των Ταξιαρχιών Αλ Κασσάμ;

Οι Ταξιαρχίες λέγεται ότι αποκτούν τα όπλα τους μέσω λαθρεμπορίου, υποτίθεται ότι λαμβάνουν κάποια στρατιωτική υποστήριξη από το Ιράν και κατασκευάζουν ορισμένα όπλα σε τοπικό επίπεδο, σύμφωνα με το CIA Factbook. Το Al Jazeera, ωστόσο, δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς.

Τείνουν να βασίζονται σε επιθέσεις με πυραύλους και έχουν προσθέσει drones στο οπλοστάσιό τους πρόσφατα.

Σύμφωνα με μια έκθεση του 2021 από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, η Αλ Κασσάμ και άλλες παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες εκτόξευσαν περισσότερους από 4.400 ρουκέτες σε αντιπαραθέσεις με το Ισραήλ το 2021.

Οι αναφορές λένε ότι η Αλ Κασσάμ έχει τεχνογνωσία σε αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (IEDs) και εκτοξευτές πυραύλων, αντιαρματικούς πυραύλους και όλμους, αλλά βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη στρατηγική και το stealth, με μια εκτεταμένη υποδομή σήραγγας που τους επιτρέπει να κινούνται απαρατήρητα .

Ποιες είναι οι άλλες ένοπλες αντιστασιακές ομάδες της Γάζας;

Άλλες ένοπλες ομάδες στη Γάζα έχουν δηλώσει ότι εντάσσονται στην τρέχουσα αντίσταση κατά των ισραηλινών δυνάμεων.

Επικεφαλής ανάμεσά τους είναι οι Ταξιαρχίες Saraya al-Quds της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ. Η al-Quds, που ιδρύθηκε το 1992, έχει αναλάβει την ευθύνη για τουλάχιστον 23 επιθέσεις με ρουκέτες, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Critical Threats Project.

Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης έχει επίσης ενεργή στρατιωτική παρουσία στη Γάζα μέσω των Ταξιαρχιών του Αμπού Αλί Μουσταφά και ενώνει τις εκκλήσεις για ένοπλη αντίσταση μέσω επίσημων μηνυμάτων στο Telegram.

Mε πληροφορίες από AlJazeera

Σχετικές ειδήσεις