ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Η Χαμάς είναι «απελευθερωτική» και όχι «τρομοκρατική» οργάνωση

Ερντογάν: Η Χαμάς είναι «απελευθερωτική» και όχι «τρομοκρατική» οργάνωση

Ο Τούρκος πρόεδρος ακυρώνει την επίσκεψή του στο Ισραήλ και προκαλεί τη Δύση. 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, αλλά μια απελευθερωτική ομάδα που δίνει μάχη για να προστατεύσει τη γη της.

Σε ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, ο Ερντογάν δήλωσε ότι το Ισραήλ εκμεταλλεύτηκε τις καλές προθέσεις της Τουρκίας και ότι δεν θα πάει στο Ισραήλ, όπως είχε προγραμματιστεί προηγουμένως.

«Συγκεντρώθηκαν στην τελευταία τους συνάντηση και ολόκληρη η Δύση βλέπει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση. Ισραήλ, η Δύση σου χρωστάει πολλά, αλλά η Τουρκία δεν σου χρωστάει τίποτα. Η Χαμάς δεν είναι μια τρομοκρατική οργάνωση, αλλά μια ομάδα απελευθέρωσης και μουτζαχεντίν που αγωνίζεται να προστατεύσει τη γη της» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι ακυρώνει τα σχέδιά του να επισκεφθεί το Ισραήλ λόγω του «απάνθρωπου» πολέμου του.

Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει νωρίτερα και ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν. «Δεν θα συναινέσουμε να ξεριζωθούν οι κάτοικοι της Γάζας από την πατρίδα τους. Δεν δεχόμαστε σε καμία περίπτωση τις επιθέσεις που μετατρέπονται σε συλλογική τιμωρία στη Γάζα» τόνισε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Καταριανό ομόλογό του Αλ Θάνι, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν.

Μάλιστα, κάλεσε το Ισραήλ να αποσυρθεί αμέσως από αυτό το λάθος.

«Μια χερσαία επιχείρηση κατά της Γάζας θα μετατρέψει αυτή τη βαρβαρότητα σε πλήρη σφαγή» είπε και τόνισε πως πρέπει να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός και να δημιουργηθεί ένας διάδρομος για βοήθεια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο Φιντάν συναντήθηκε με τον Εμίρη του Κατάρ Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμέντ Αλ Θάνι.

Οι Τούρκοι έβγαλαν τα γιαταγάνια μέσα στην Αγιά Σοφιά και απειλούν!

Ο διευθυντής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας πριν από λίγες ημέρες ανέβηκε στον άμβωνα της Αγίας Σοφίας και έκανε ομιλία για τη Γαζα κρατώντας ένα σπαθί, γεγονός για το οποίο τα τουρκικά μέσα σχολίασαν ότι πρόκειται για «σύμβολο εκφοβισμού του εχθρού, εμπιστοσύνης σε φίλους», μετέδωσε από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης.

Δείτε το βίντεο με τους Τούρκους να βγάζουν τα... γιαταγάνια μέσα στην Αγιά Σοφιά:

Ο Αλί Ερμπάς, πρόεδρος της διεύθυνσης θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας δήλωσε: «Mια από τις χειρότερες βίαιες διώξεις της ανθρωπότητας σήμερα συμβαίνει στην Παλαιστίνη, στη Γάζα. Δίχως καμία διάκριση σφάζονται μωρά, παιδιά, γυναίκες. Γίνονται χτυπήματα με βομβες σε σπίτια, νοσοκομεια, τζαμιά».

«Βόμβες» Μπαχτσελί: «Αν χρειαστεί πάμε στη Γάζα… πριν το ξημέρωμα»

Νέες δηλώσεις έκανε ο εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, επιβεβαιώντας έτσι τα ρεπορτάζ που έκαναν λόγο για στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης, υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στην Άγκυρα από τα λεγόμενα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Γι’ αυτόν το λόγο τον κάλεσε επειγόντως σε συνάντηση ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Χαρακτηριστικά ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί ανέφερε: «Αν χρειαστεί πάμε στη Γάζα… πριν το ξημέρωμα». Συμπλήρωσε πως είτε θα έρθει εκεχειρία ή θα παρέμβει η Τουρκία με κάθε σκληρό και αποτελεσματικό τρόπο. Κατηγόρησε ότι τα ισλαμικά κράτη ότι δεν κάνουν τίποτα, όποτε πρέπει να κάνει κάτι στην Γάζα η τουρκικός λαός. Η ασφάλεια της Αγκυρας ξεκινάει από την Ιερουσαλήμ.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Μπαχτσελί:

«Αν χρειαστεί να πάμε στη Γάζα κανένας να μην ανησυχεί. Με τη βοήθεια του θεού, με τον θαυμασμό στο τέμενος του Αλ Ακσα ξέρουμε πολύ καλά να πηγαίνουμε οπουδήποτε χρειαστεί και αυτό πριν το ξημέρωμα. Να μην πεθάνουν τα παιδιά, να μην πεθάνουν τα μωρά και οι γυναίκες. Να καταστραφούν οι τύραννοι, κατάρα στους σφαγείς. Δεν υπάρχει καμιά ελπίδα από την ισλαμική διάσκεψη, δεν βγήκε κανένα αποτέλεσμα από τη διάσκεψη Ειρήνης στο Κάιρο για τη Γάζα. Τα Ισλαμικά κράτη παρακολουθούν ανήμπορα τον βομβαρδισμό της Γάζας. Αρα η προστασία της Γάζας είναι ευθύνη του τουρκικού λαού. ¨Η θα επιτευχθεί εκεχειρία και όλες οι πλευρές να κάτσουν στο τραπέζι για τη λύση των δύο κρατών ή η Τουρκία θα λάβει υπόψιν της όλες τις πιθανότητες για την προστασία της Γάζας με τον πιο σκληρό, αποτελεσματικό και ανώτερο τρόπο».

Αντιδρώντας στις δηλώσεις του κυβερνητικού εταίρου του Ερντογάν, Μπαχτσελί, που δήλωσε ότι «ξημερώματα θα πάμε στα Γάζα» τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν επίσης πως «ο Μπαχτσελί θέλει πόλεμο».

«Πώς θα πάμε στη Γάζα; Με αεροπλάνα ή με πλοία;» διερωτώνται στη συνέχεια τα τουρκικά μέσα.

Ο παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου Sozcu TV, Φατίχ Πορτοκάλ συγκεκριμένα ανέφερε: «Ακούμε τα λόγια. Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί θέλει πόλεμο. κ. Μπαχτσελί δεν μιλάω ειρωνικά. Πως θα πάτε στη Γάζα; Πείτε μου. Διότι δηλώνει ο ίδιος 'πρώτος θα πάω εγώ'! Μας λεει 'αν δεν πάω στη Γαζα τότε είμαι ανέντιμος'. Ωραία. Πώς θα πάτε στη Γαζα; Οδικώς, αεροπορικώς; Μήπως δια θαλάσσης;

Εμείς δεν είμαστε οι ιδιοκτήτες εκείνης της περιοχής. Πριν από 150 ή 200 χρόνια ήταν δικά μας μέρη, αλλά σήμερα δεν είναι κι αυτός δεν είναι δικός μας πόλεμος. Και σας ρωτώ! Πώς θα πάτε εκεί; Mε ποια μεσα θα πάτε; Ποιος ή ποιοι θα έρθουν μαζί σας; Kι όσοι θέλουν να πάνε ας πάνε. Aς τους ανοίξουμε το δρόμο, να δουμε τι θα τους συμβεί. Αλλά απευθύνονται στις μαμάδες, στους μπαμπάδες! Αυτός ο πόλεμος δεν είναι ο δικός μας πόλεμος».

Σχετικές ειδήσεις